Hlavní navigace

Pryč s Ribbonem v Office. Vraťte se ke klasice

28. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uživatelské rozhraní Ribbon, které Microsoft poprvé představil v předchozí verzi kancelářského balíku Office, se pro mnoho uživatelů stalo doslova noční můrou.

Někteří se klasického nabídkového menu, na které byli zvyklí, vzdát nechtěli, a proto raději na novou verzi Office vůbec nepřecházeli.

Existuje však jednoduchý doplněk UbitMenu, který dokáže do nových Office klasické nabídky přidat. Využít ho mohou uživatelé jak verze 2010, tak starší 2007. UbitMenu je ke stažení prostřednictvím této stránky.

Program podporuje 23 jazyků včetně češtiny. Pokud tedy máte nainstalovaná Office 2007, můžete si stáhnout jeho českou verzi.

Office 2010 zatím nejsou v české lokalizaci dostupná, proto byste měli zvolit jazyk, ve kterém je máte nainstalovaná. Rozhodně neinstalujte české menu do cizojazyčné verze v domnění, že se vám bude zobrazovat kompletní české menu. Vznikne totiž podivná mutace, ve které je přeloženo jen několik málo příkazů.

Před instalací zavřete všechny aplikace balíku Office. Samotná instalace je pak velmi rychlá a jednoduchá. Po jejím dokončení již stačí spustit některou aplikaci a přepnout na novou záložku Menu. Na ní se nachází klasická lišta s nabídkami, na které jste byli zvyklí v Office 2003 a starších verzích. V nabídkách se nacházejí všechny příkazy z jednotlivých záložek.

POZOR: Program přidává klasické menu pouze do nejpoužívanějších aplikací balíku Office, kterými jsou Word, Excel a PowerPoint.

Nemusíte se obávat, že by v tomto případě šlo o nějaký neověřený „hack“, který přímo modifikuje aplikace. Jde o standardní doplněk (add-in), které si můžete do Office 2010 libovolně přidávat. Rozhodně nebude ovlivněno zabezpečení či výkon aplikací.

UbitMenu je k pro nekomerční využití dostupný bezplatně, pro firmy je pak zpoplatněn částkou 10 euro.

Byl pro vás článek přínosný?