Hlavní navigace

Psací stroj pro 21. století. Freewrite Traveler vypadá jako notebook a nepoužívá papír

15. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo chce hodně psát a bojí se, že jej na počítači bude něco rozptylovat, může si nainstalovat tzv. „distraction-free“ textový editor, jako je například bezplatný FocusWriter. Na celé obrazovce bude jen digitální list papíru a blikající kurzor, žádná tlačítka, ikonky nebo notifikace. To je levnější řešení. Dražším je koupit si digitální psací stroj, čímž zařízení od firmy Astrohaus bezesporu jsou.

Po velkém Freewrite Smart Typewriteru přichází Freewrite Traveler. Obsahuje dva e-ink displeje (jeden pro psaní, druhý stavový) a klávesnici spojené kloubem podobně jako u notebooku. Displeje jsou ale maličké a uvnitř neběží žádný velký operační systém. Traveler má jen textový editor, který se volitelně umí přes Wi-Fi připojit k internetu a napsané texty synchronizovat na Dropbox, Google Drive nebo Evernote. Žádný YouTube, Facebook, e-maily ani webový prohlížeč uvnitř nenajdete. Schválně.

Astrohaus Freewrite Traveler Freewrite Traveler

Zařízení není pro každého. Výrobce uvádí, že dobře poslouží spisovatelům, studentům, scenáristům nebo novinářům, běžný smrtelník si podobné zařízení nekoupí kvůli jednoúčelovosti i ceně. Stroj se na Indiegogo momentálně prodává za 329 dolarů, doporučená cena po skončení kampaně bude 599 dolarů. Za to máte velmi dobrý notebook.

TIP: Tenhle notebook se vejde do větší kapsy, má přitom výkon jako MacBook

Traveler ale měří a váží polovinu toho co podobně naceněný notebook a vydrží až 30 hodin nepřetržitého psaní nebo čtyři týdny smíšeného použití (dobíjí se pomocí USB-C). Výdrž je tak dlouhá mj. i proto, že displeje ani klávesnice nejsou nasvícené. Klávesnice bude potištěna s rozložením QWERTY, v nastavení ale půjde zvolit také QWERTZ nebo jiné. Software podporuje české znaky.

Při psaní lze používat značky Markdown, takže text lze označit kurzívou, tučně, dělat odrážky, nadpisy apod. Na rozdíl od psacího stroje se můžete vrátit kurzorem zpět. Šipky chybí, řeší se to kombinací červené klávesy a WASD.

Freewrite Traveler Freewrite Smart Typewriter
velikost 302 × 127 × 25 mm 298 × 237 × 70 mm
hmotnost 0,8 kg 1,8 kg
hlavní displej 121 × 68 mm, e-ink 121 × 68 mm, e-ink
stavový displej 113 × 18 mm, e-ink 113 × 18 mm, e-ink
klávesy nůžkový mechanismus spínače Cherry MX Brown
výdrž až 4 týdny až 4 týdny

O Freewrite Traveler je na Indiegogo zájem. V době psaní článku na kampaň přispělo již 1200 lidí necelých 400 000 dolarů, čímž osminásobně převýšili cílovou částku.

Byl pro vás článek přínosný?