Hlavní navigace

Publero 2.1 pro Android: ještě lepší digitální trafika

10. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na konci listopadu jsme si na Cnews.cz jako jedni z prvních mohli otestovat betaverzi digitální trafiky Publero 2.0 (publero.com) pro Android. Oproti dřívější aplikaci to byl neuvěřitelný krok vpřed a i nefinální verze byla dobře použitelná a komfort ze čtení se pomalu blížil tomu z iPadu (a iOS obecně). Publero 2.0 to ještě do finále nedotáhlo a tvůrci už mezi vybranými uživateli testují novou betaverzi 2.1.1. My jsme byli mezi nimi.

Opět nemáme k dispozici seznam změn, takže můžeme jen pocitově odhalit, v čem je aplikace lepší. Vzhled aplikace se od verze 2.0 nezměnil i ikonka zůstala stejná. Rychlost je, troufám si tvrdit, také srovnatelná, tj. mnohem lepší než tomu bylou prvních verzí Publera, které ještě běžely v Adobe Air. Samotné listování časopisy a novinami ale stejně nejvíce ovlivní výkon samotného tabletu nebo smartphonu.

Úvodní obrazovka Zkušební číslo časopisu Stahování časopisu
Úvodní obrazovka |Zkušební číslo časopisu |Stahování časopisu

Osobně jsem testoval na tabletu Acer Iconia A500 s SoC Nvidia Tegra 2. Při čtení mě výkon neomezoval, vykreslení stránek ale dost závisí na jejich obsahu. Samotný text se zobrazí rychle, ale grafika a obrázky ve vysokém rozlišení dají čtečce zatopit. Na ně se musí čekat nejvíce (někdy i přes sekundu). S tím už však tvůrci asi nic neudělají. Občas se zadrhávalo a nebylo přesně zoomování stránky pomocí gesta (ve srovnání s iPadem), ale i tady bude více záležet na schopnostech koncového zařízení.

Znovu musím pochválit výborný rendering písma. Chlupaté fonty z Adobe Air jsou pryč, v novém Publeru je text ostrý, ať už ve výchozím zobrazení, tak při zvětšení.

 Čtení časopisu Rychlost je dobrá Písmo krásně ostré Vyhledávání uvnitř titulu Rychlé listování

V dřívějších verzích jsem si nevšiml, že by uměly vyhledávat v obsahu jednotlivých titulů, Publero 2.1.1 to však zvládne. Ne však způsobem, jakým bych si představoval. Přímo v knihovně můžete vyhledat jen názvy titulů. Obsah článků ale musíte najít v konkrétním otevřeném časopise. Pokud máte například stažený celý ročník časopisu Extra PC a chcete najít recenzi počítače X, nelze prošmejdit všechna čísla najednou, každé je třeba otevřít zvlášť. Vyhledávání ale i tak trvá až několik sekund, takže tomuto omezení rozumím. Prohlédávání celé knihovny by trvalo věčnost.

Na šířku jen jedna stránka Přiblížení v režimu na šířku Režim na šířku se dvěma stránkami
Na šířku je standardně jen jedna stránka |Přiblížení v režimu na šířku | Režim na šířku se dvěma stránkami

Novinkou je přepínání režimů při čtení na šířku. V předchozích verzích se automaticky zobrazila dvojstránka, teď je ve výchozím nastavení zobrazena jen jedna stránka. Přepínač se nachází v levém horním rohu. Ne vždy ale reagoval na to, co jsem po něm chtěl.

Nákup jen na webu

Oproti čtečce pro iPad ta androidová stále postrádá nákup obsahu přímo z aplikace. Košík vás pouze přesměruje na stránky cs.publero.com, který navíc nejsou mobilní. Jakmile ale nakoupíte na webu, v knihovně v aplikaci uvidíte nové položky, které můžete stáhnout.

Nákup na webu Nákup na webu Nákup na webu Nákup na webu Nákup na webu

Možnost číst bez stahování znovu chybí, všechny tituly fungují jen offline. Stahování je mnohem rychlejší a pohodlnější než u prvních verzí Publera. Výhodou je, že můžete stahovat více časopisů najednou, a to i na pozadí. Až se stáhnou, v notifikačním centru Androidu uvidíte nové upozornění.

 Knihovna Dostupné tituly ke stažení Stahování Vyhledávání v titulech Stažené časopisy se hlásí v oznamovacím centru

Osobně mě mrzí, že před stahováním nezjistíte, jak je daný titul velký. Na mobilním připojení budete rádi za každý ušetřený megabajt, takhle dopředu nevíte, kolik se toho bude stahovat. A ani jak dlouho. Aplikace ukazuje jen průběh v procentech, nikoliv čas do konce.

 

Verdikt

Publero je čím dále lepší čtečkou, a to i na Androidu. Portál obsahuje spousty titulů zdarma i těch komerčních. Skrz Publero můžete číst také tituly našeho vydavatelství Extra Publishing. Jsou to vědecko-populární časopisy 100+1 zahraniční zajímavostTajemství vesmíruSvět obrazem, případně počítačové Extra PC a Nejlepší PC rady a návodyBez možnosti nákupu uvnitř aplikace ale Publero považuji stále spíš za lepší čtečku PDF. E-trafika jde udělat i lépe, což dokazuje verze pro platformy Applu. Ale stále je to jen betaverze…

Plusy / mínusy
spousta obsahu zdarma i za poplatek nákup jen na webu
konečně rychlé listování i stahování chybějící informace o velikosti souborů a času do konce stahování
vyhledávání uvnitř titulů nevyužitý volný prostor v knihovně titulů (spousta černého místa)
dobře čitelné písmo občas pomalejší zoom a listování (závisí to také na zařízení)
  chybí záložky pro pozdější návrat k rozečtenému časopisu

Byl pro vás článek přínosný?