Hlavní navigace

Půjčujete si od rodiny a přátel? 3 důvody, proč raději ne!

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
19. 9. 2018

Sdílet

Když většině z nás dojdou peníze, neváháme a jako první míříme k našim nejbližším, aby nám podali pomocnou ruku. Myslíme si totiž, že se jedná o nejlepší volbu. Často jsou naše představy takové, že si zkrátka půjčíme a splácení bude mít volnější charakter. Samozřejmě bychom také měli přeplatit minimální částku. Vězte ovšem, že věřitelé z toho radost mít příliš nebudou. Jednak riskujete samotné přátelství a jednak může dojít k velmi nepříjemným soudním tahanicím. To ovšem bezesporu nejsou jediné důvody, proč byste měli raději vybírat jiné alternativy. My se v následujících řádcích zaměříme především na to, proč se nevyplácí půjčovat si od nejbližších, a pochopitelně doporučíme i ostatní dnes již poměrně běžné alternativy.

Zapomínání je prevít

Jen málokterý věřitel ze soukromého sektoru si vede svůj interní seznam dlužníků! Myslí si totiž, že se mu peníze postupně vrací a často zapomene na nějakou tu splátku. Pokud je dlužník solidní, tak mu rychle všechno připomene a splácí podle stanoveného harmonogramu. Mnohdy zapomene i samotný dlužník, a to bezděčně. Vy jako věřitel se dostáváte do situace, kdy se vám prostě a jednoduše nechce dlužníkovi připomínat, že neuhradil své závazky. Nakonec se připomenete, nicméně po několika splátkách se situace opět opakuje. Co potom? Konec přátelství, což si většinou ani jedna ze stran nepřeje.

Dlužník jako hlavní příčina zkázy věřitele

Tradičním důvodem vyhlášení osobního bankrotu konkrétního věřitele bývá samozřejmě dlužník. Tomu věřitel půjčí s tím, že je přesvědčen o jeho schopnosti splácet. Nakonec se ale bohužel ukáže ne příliš optimální bonita dlužníka, který svým závazkům nedostojí. Ostatně věřitel nehodlá prověřovat svého známého, případně rodinu, v registrech dlužníků. V lepší situaci ale věřitel o své peníze přichází. V horším může přijít i o střechu nad hlavou. Pokud tedy půjčuje naspořené peníze i tehdy, když musí splácet hypotéku. Dlužníkovi přijde půjčka ihned na účet, nicméně věřitel může neskonale prohloupit a ztráta přátelství ho možná bude mrzet ze všeho nejméně!

Pozor na psychický nátlak

Mnozí lidé mají abnormálně vyvinuté sociální cítění. Myslí si zkrátka, že půjčit svým blízkým je jakási povinnost. Na toto tvrzení také velmi rychle zapomeňte. Existuje totiž drtivá většina dlužníků, již se do nezávidění hodné situace dostali vlastním přičiněním a nedbalým jednáním. Určitě se jako potenciální věřitel nezalekněte ani toho, když na vás bude dlužník tlačit s tím, že prostě a jednoduše peníze potřebuje a že jste jeho jediná naděje. Půjčka ihned zkrátka realizována nebude, ať už se mu to bude líbit, nebo nikoliv.

Existují přece i jiné alternativy

Samozřejmě! Málo jich zrovna není. Potřebujete-li urgentně peníze, vydejte se nejprve do banky. Tady nabízejí spousty různých úvěrů na míru. Jestliže aktuálně nedlužíte peníze jinde, existuje vysoká pravděpodobnost, že vám půjčí. U většiny bankovních domů si navíc můžete být jistí tím, že vás fakticky nepodvedou a naopak si přijdete na solidní peníze v krátkém časovém intervalu. V případě, že již dlužíte, můžete zkusit nebankovní úvěry. Moderní nebankovní finanční instituce jsou sice vcelku přísné, nicméně mnohdy dokážou nabídnout peníze, i když něco dlužíte. U nebankovních společností také počítejte s vysokou úrokovou sazbou. Výbornou volbou mezi nebankovními půjčkami je bezesporu AeroPujcka.cz. Optimální je v každém případě prevence ze strany dlužníka. Právě on by si měl dát velký pozor na to, aby se nedostal do finančně tíživé situace. Jako věřitel ale tuto skutečnost samotnému rodinnému příslušníkovi připomínat nejspíše nebudete.