Hlavní navigace

Původ nejznámějších IT značek

13. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět internetových technologií je plný nejrůznějších značek, některé jsou fádní a některé netradiční. Jak vůbec vznikly? O původu pár známých značek si můžete přečíst následující řádky.

Adobe

Na první pohled poněkud netradiční název zvolil jeden ze zakladatelů firmy John Warnock. Název se však snadno zrodil podle řeky Adobe Creek, která mu tekla za domem v Kalifornii.

Amazon

Amazon.com založil Jeff Bezos v roce 1994, nejprve se jednalo o online knihkupectví s pojmenováním „Cadabra.com. Později však došlo k přejmenování stránky na „Amazon“ podle největší světové řeky Amazonky, čímž chtěl nastínit obsáhlost záznamů této stránky. Navíc chtěl Bezos využít vyhledávače Yahoo, který webové stránky seřazoval podle abecedy.

AmazonAmazon podle největší americké řeky a protože je na začátku abecedy

Apple

Apple byl založen 1. dubna 1976 Stevem Jobsem, Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem. První ze zmíněných si nadevše oblíbil hudbu skupiny Beatles. A aby to dal jasně najevo, pojmenoval firmu stejně jako Beatles svou korporaci pro vydávání hudebních nosičů. Mimochodem, Macintosh je odrůda jablek, které se pěstují v Kalifornii. V průběhu let měli se skupinou mnoho rozporů kvůli názvu, ale nakonec se vše urovnalo.

Cisco

Jedná se o pouhé zkrácení názvu města San Francisco. Další možné zdůvodnění je rovněž zkratka pro Computer Information Services and Co.

eBay

Nejslavnější internetová aukce dostala jméno podle „East Bay“, což je jeden z okresů San Francisca.

Epson

Epson vznikl také jako pouhá zkratka, zde se konkrétně jedná o název Electronical Printer SON.

Firefox

I když se v názvu objevuje liška, tak název jednoho z nejznámějších prohlížečů vznikl podle zvířete pandy červené.

Google

Nejslavnější vyhledávač navrhli dva studenti ze Stanfordu v roce 1995. Původ názvu je opravdu zajímavý. Studenti se rozhodli vyhledávač pojmenovat podle termínu Googol, což představuje číslo 10 na 100 – jednička následovaná stovkou nul. Nicméně kvůli chybě (nebo možná záměru) při zápisu vznikl z tohoto termínu název „Google“.

Hewlett-Packard

Společnost se jmenuje podle svých zakladatelů, kterými jsou Bill Hewlett a Dave Packard. Kdyby na hozené minci, která určila pořadí jejich jmen v názvu, padla panna, mohla by se společnost zapsat do dějin zcela jinak.

ICQ

ICQ je pojmenováno podle anglické věty „I seek you“, což v překladu znamená „hledám tě“.

Intel

Intel vytvořil Robert a Gordon Moore Noyleovi roku 1968, kteří jednoduše zvolili zkratku pro „Integrated Electronics“.

MicrosoftMicro-Soft: Microcomputer Software

Linux

Tento operační systém je pojmenován po jeho prvním vývojáři jménem Linus Torvalds. Nový název vznikl pouhou záměnou jednoho písmene jména vývojáře, aby vyjadřoval úctu k operačnímu systému Unix.

Lotus

Jméno vymyslel Mitch Kapor, který byl cvičitelem jógy, podle pozice zvané lotos. Jedná se o nejsložitější pozici pro meditování.

Microsoft

Společnost Microsoft Billa Gatese byla pojmenována zkratkou slov Microcomputer a Software. Nejprve se název objevoval se spojovníkem Micro-Soft, ale později o něj přišel.

Napster

Tuto již neexistující službu založil Shawn Fanning, který jako označení využil přezdívky pro svůj účes. Služba byla uzavřena z důvodu porušování autorských práv, ale stala se základem pro vznik decentralizovaných peer-to-peer programů.

Nokia

Nokia Corporation vznikla v roce 1865 na břehu řeky Nokia v jihozápadní části Finska nedaleko města Tampere. Právě podle této řeky vznikla slavná telekomunikační společnost.

Novell

Jeden z názvů, který se může chlubit, že jej vymyslela žena zakladatele. Pojmenování pochází z francouzštiny podle slova Nouveau, tedy nový.

Sony

Sony Corporation patří člověku jménem Akio Morita. Jméno pro firmu je zcela unikátní, protože neexistuje v žádném jazyce. Jedná se o odvozeninu z latinského slova pro zvuk „sonus“ a písničky „Sonny Boy“.

Yahoo!

Název Yahoo si zvolili zakladatelé portálu Jerry Yang a David Filo podle pojmenování tvorů, kteří se objevili v knize Gulliverovy cesty od Jonathana Swifta.

Yahoo!Yahoo je postava z Gulliverových cest od Jonathana Swifta. Ale bez vykričníku.

Byl pro vás článek přínosný?