Hlavní navigace

25Gb/s Ethernet pro PC: QNAP uvádí levné dvouportové síťové karty s čipy Mellanox

28. 2. 2019

Sdílet

V posledních dvou letech přišly na trh multigigabitové síťové karty (tedy s rychlostmi 10 Gb/s nebo mezistupni 2,5 a 5,0 Gb/s) a opět se tím oživil vývoj Ethernetu v osobních počítačích, který do té doby věru moc dopředu nesměřoval. Firma QNAP jde ale už o krok dál a nyní představila rovnou 25Gb/s síťovky. Ty v serverech nejsou nové, ale v tomto případě je zajímavé to, že je QNAP nabízí nejen pro své NAS, ale podobně jako předtím u svých 2,5–10Gb/s modelů počítá i s tím, že si je pořídíte samostatně do domácího nebo pracovního počítače. Pokud je vám tedy i desetigigabit málo, mohly by se vám hodit.

 

25Gb/s síťě pro PC

Tyto síťovky vydává nyní QNAP dvě. Model QXG-10G2SF-CX4 je nicméně jen 10Gb/s a tedy méně zajímavý. Ovšem karta QNAP QXG-25G2SF-CX4 už přináší onen slíbený 25Gb/s Ethernet. Dlužno říct, že obě karty jsou dvouportové s konektory SFP+ (SFP28 v případě 25Gb/s modelu). Nemají tedy typické konektory RJ-45 pro běžné UTP kabely, kabeláž je odlišná, případně lze použít optiku. Založené jsou na čipech Mellanox ConnectX-4 Lx, což je v enterprise síťování renomované jméno. Tyto řadiče podporují iSCSI rozšíření pro protokol RDMA (iSER), takže by měly dobře fungovat s virtualizací ve VMware.

Mellanox ConnectX 4 Lx ethernet Mellanox ConnectX 4 Lx

Zatímco multigigabitové síťovky mívají typicky rozhraní PCI Express ×4, obě tyto karty jsou vyvedené jako adaptéry pro slot PCI Express 3.0 ×8, což je častá konfigurace v serverech. V desktop PC budete muset použít slot ×16, ideálně asi na platformě X299 nebo Threadripperu, kde je linek PCI Express dostatek. Karty mají nízkoprofilové provedení, ale záslepky pro vysoké i nízké skříně jsou v balení.

QNAP QXG 10G2SF CX4 letakNa co je potřeba upozornit, je chlazení. QNAP u těchto karet sáhl po aktivním. Na ethernetovém řadiči je malý ventilátor, který centrifugálně fouká do žebrování pasivu po stranách. Toto chlazení pravděpodobně není úplně nejefektivnější (údaje o hlučnosti nebo otáčkách nejsou bohužel uvedené), ale jde asi o daň za to, že jde o jednoslotovou kartu a design má asi kořeny v serverové oblasti.

Podpora pro Windows a Linux

Tyto karty lze používat s operačním systémem Windows (64bitovým) i Linux, pro něž poskytuje ovladače přímo Mellanox. QNAP odkazuje na soubory ke stažení z jeho webu, takže ovladače nebudou nějak zprostředkované. NAS zařízení QNAP tyto karty podporují v operačním systému QTS 4.3.6 a novějších.

Oba adaptéry by už měly být na prodej v internetovém obchodě výrobce. Pro 25Gb/s kartu je stanovena cena 287 dolarů, což v přepočtu na koruny a s DPH vychází na něco přes 7800 Kč. Pomalejší 10Gb/s verze (respektive 2×10Gb/s; jak už bylo řečeno, obě karty jsou dvouportové) verze není o moc levnější. QNAP za ní chce 267 $/necelých 7300 Kč. Vzhledem k tomu, že jde o dvouportové karty, nezná tyto ceny úplně zle, jednoportové multigiabitové karty (tedy 2,5–10Gb/s) začínaly před pár lety okolo třech tisíc.

Galerie: 25/10Gb/s síťové karty QNAP QXG-25G2SF-CX4 a QXG-10G2SF-CX4

Byl pro vás článek přínosný?