Hlavní navigace

QuadRooter nakonec tak rizikový není. Miliarda Androidů je v relativním bezpečí

10. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zranitelnost QuadRooter, která útočníkům dovolí využít čtyř děr v ovladačích Qualcommu k získání rootovských práv a ovládnutí zařízení, není podle Googlu tak závažná, jak se Check Point snaží naznačit. Objevitel chyb totiž tvrdí, že v potenciálním nebezpečí je až 900 milionů telefonů nebo tabletů s Androidem a čipsetem Snapdragon.

Podle Googlu není QuadRooter příliš rizikový
Podle Googlu není QuadRooter příliš rizikový

Aplikaci zneužívající QuadRooter lze prý do zařízení dostat jen instalací z „neznámých zdrojů“. Ty jsou standardně vypnuté, v běžně prodávaných Androidech lze instalovat aplikace jen z Play Storu.

Druhou brzdou je podle Googlu funkce Ověřování aplikací (Verify Apps). Jde o součást Play Services u Androidu od verze 4.2 (tedy pro 90 % aktivních zařízení). Ověřování pravidelně prohledává zařízení a hledá možná rizika. Google tvrdí, že by zneužití QuadRooteru odhalil a instalaci nepovolil.

 

Uživatelů, kteří si obě bezpečnostní funkce sami vypnuli, jistě nebude téměř miliarda. Tak či onak, Qualcomm chyby opravil. Google už tři ze čtyř chyb rovněž zaznamenal a čtvrtou vydá coby opravu v následujícím aktualizačním balíčku pro září. Ten se dostane na Nexusy a s trochou snahy výrobců a distributorů i na další produkty.

Zdroj: Android Central

Byl pro vás článek přínosný?