Hlavní navigace

Qualcomm chce dostat LTE i do domácností, a to pomocí Wi-Fi routerů

12. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm uvedl nový 28nm procesem vyrobený čipset FSM90xx, pomocí něhož chce LTE dostat i do našich domovů. Nová generace platformy FSM v jednom kusu křemíku kombinuje procesor Snapdragon, GPS, Wi-Fi 802.11/a/b/g/n/ac a také 3G HSPA+ a LTE s využitím šířky 2 × 20 MHz a anténního systému 2 × 2 MIMO. To v praxi znamená, že jedno zařízení může fungovat jako Wi-Fi router, ale také rozšíří signál rychlých mobilních sítí.

Qualcomm FSM90xx

Operátoři by do svých modemů a routerů mohli nasadit nový čipset a rozšířit pokrytí i tam, kde zatím chybí. A že s příjmem 3G a LTE je problém hlavně v interiérech. Qualcomm tvrdí, že jde o řešení šité na míru domácnostem, malým a středně velkým firmám. FSM90xx se hodí k datům (to ovšem i Wi-Fi), ale také k přenosu hlasu, ať již standardně přes 3G, nebo VoLTE.

Umístění těchto femtobuněk do domácností může teoreticky také zvýšit výdrž mobilů a tabletů, protože se silnější sítí nebudou zařízení neustále hledat signál. Před třemi lety Vodafone odvážně začal prodávat femtobuňky pod názvem Vlastní 3G zóna. Uvede i Vlastní LTE zónu?

 

Zdroj: Qualcomm

Byl pro vás článek přínosný?