Hlavní navigace

Qualcomm má tak rychlý LTE modem, že vám zbývající data vysaje za pár sekund

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká společnost představila zatím nejrychlejší modem pro LTE Advanced Pro. Jmenuje se Snapdragon X20 a umožní stahovat data teoretickou rychlostí až 1,2 Gb/s. Předchozí čip X16 (který je teď integrovaný v SoC Snapdragon 835) zvládal „jen“ 1 Gb/s. Qualcomm tak odskakuje konkurentům v podobě Samsungu a Intelu, kteří gigabitové modemy představili až nyní.

Modem splňuje kategorie 18 pro downlink (1,2 Gb/s) a kategorie 13 pro uplink (150 Mb/s). Přes funkci carrier aggregation umí spojit až 5 pásem ve směru od vysílače. Na třech pásmech podporuje čtyřanténový režim 4×4 MIMO, celkově dovede vysílat 12 datových streamů.

Qualcomm si rozumí s více než 40 frekvenčními pásmy, podporuje klasické licencované, ale umí využít i bezlicenční. Rychlost tak může zvýšit, když ubere trochu z 5GHz pásma pro Wi-Fi.

Obří rychlosti nás ale zatím nemusí trápit. Nový modem se do koncových zařízení dostane až v první polovině roku 2018. Teď by se v nich stejně nudil, nejsou pro ně nikde postavené sítě. V Česku se LTE Advanced Pro (tj. 4.5G) teprve testuje u O2 a Vodafonu.

Qualcomm Snapdragon X20 umí spojit pět pásem Qualcomm Snapdragon X20 umí spojit pět pásem

Byl pro vás článek přínosný?