Hlavní navigace

Qualcomm představuje Snapdragon s novým GPU

15. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

ARM dvoujádro na 1,2 GHz bude soupeřit například s Tegrou 2 od Nvidie.
Letošní CES patřil především chytrým mobilním telefonům ("computer first, phone second", jak tato zařízení označil Jen-Hsun Huang, generální ředitel Nvidie). Jako mírně opožděnou ozvěnu z veletrhu vám přinášíme informace o nové generaci mobilního procesoru Qualcomm Snapdragon MSM8x60. Ten bude existovat ve dvou variantách, MSM8260 a MSM8660. Liší se spektrem podporovaných komunikačních technologií: MSM8260 se připojí na sítě GSM, UMTS a HSPA+, MSM8660 přidává podporu CDMA2000 a Ev-DO. Jako i další výrobci, Qualcomm používá 45nm výrobní postup - lepší zatím k dispozici není.

Raj Talluri, viceprezident Qualcommu pro produktový management, s prototypem

Nové Snapdragony obsahují dvě jádra "Scorpion" (podobné jako ARM Cortex-A8, ale Qualcomm si jej navrhl sám) tikající na frekvenci 1,2 GHz. V rámci úspory energie má každé jádro nezávislý mechanismus omezování frekvence až do úplného vypnutí. Nvidia Tegra 2, která bude jedním z hlavních soupeřů Snapdragonu MSM8x60, také umí omezovat svůj takt, ale pouze pro obě svá jádra současně.


Za zmínku stojí také zbrusu nové grafické jádro Adreno 220. Připomeňme, že Qualcomm předloni koupil od AMD divizi vyvíjející akcelerátory ATI Imageon a Adreno je tedy pokračovatelem této řady. Adrenu 220 by neměly dělat potíže náročnější 3D hry ani přehrávání videa ve vysokém rozlišení (1080p), včetně stereoskopického zobrazení. Prezentaci schopností prototypu telefonu s novým Snapdragonem, ohlasy novinářů a srandovní boty Ananda Lal Shimpiho můžete shlédnout na následujícím videu:

Kromě Adrena od Qualcommu a GoForce od Nvidie se u ARM procesorů můžete setkat ještě s grafickými akcelerátory SGX od firmy PowerVR. Nejvýkonnější verze SGX540 je použita v procesorech Samsung Hummingbird S5PC110 a Texas Instruments OMAP 4440. Texas Instruments slibuje, že ve druhé polovině roku 2011 dodá procesory OMAP 4440 taktované až na 1,5 GHz, Qualcomm na letošek slibuje Snapdragon MSM8x72 na stejné frekvenci a také čtyřjádra na architektuře ARM. Stručně řečeno, je na co se těšit.

Zdroj: Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?