Hlavní navigace

Díky této součástce budete mít v mobilu internet o rychlosti 5 Gb/s

26. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do dvou let odstartuje nástup 5G sítí. První verze standardu už je hotová, operátoři začnou nové technologie již brzy testovat a připraveni jsou i výrobci. Qualcomm už má hotový první modem, Samsung a Huawei je dokončují. Qualcomm ale ukázal ještě jeden důležitý produkt.

Pod nesexy názvem QTM052 se skrývá anténní modul pro mobily a tablety, který jako první při takové velikosti podporuje klasické rádiové sítě v pásmech od 600 MHz do 5,8 GHz a také milimetrové spektrum nad 24 GHz. Konkrétně jde o pásma N261 (27,5– 28,35 GHz) a a N260 (37–40 GHz).

Ta se u předchozích generací mobilních sítí nepoužívala jednak proto, že pro takové frekvence nebyly normalizované, a jednak proto, že právě chyběl onen hardware. Milimetrové spektrum má krátký dosah a neprostoupí překážkami, takže se paprsky signálu mezi přijímačem a vysílačem musí velmi přesně směrovat a počítat s odrazy od okolí. QTM052 si s tím ve spolupráci s modemem Snapdragon X50 poradí.

Qualcomm Snapdragon X50, QTM052 a americký cent o průměru 19 mm Qualcomm Snapdragon X50, QTM052 a americký cent o průměru 19 mm

Qualcomm uvádí, že pro plné využití potenciálu 5G sítí bude možné do mobilů integrovat až čtyři tyto moduly (kvůli MIMO). Rychlosti stahování se díky širokému pásmu mají pohybovat až okolo 5 Gb/s. V prvních produktech by se novinka mohla objevit ještě v první polovině roku 2019. Bez podpory operátorů ale není kam spěchat.

Byl pro vás článek přínosný?