Hlavní navigace

Qualcomm uvádí Quick Charge 5.0: až 100W bleskové nabíjení mobilů, 50 % za 5 minut

29. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Qualcomm
Qualcomm posouvá rychlé nabíjení mobilů na nové extrémy. Quick Charge 5 s 2S zapojením článků teoreticky umí až 100W výkon a nabití 50 % baterie do 5 minut.

Rychlonabíjení telefonů směřuje k dřív nevídaným extrémům. Qualcomm nyní oznámil novou generaci své technologie, pojmenovanou Quick Charge 5, jež otevírá cestu k opravdu hodně rychlým nabíječkám – tato technologie bude umožňovat nabíjecí výkon až 100 W.

Nabití z nula na 50 % už do pěti minut

Qualcomm navazuje na předchozí generaci Quick Charge 4 z roku 2017, která umožňovala nabít akumulátor na asi 50 % za nějakých 15 minut (toto se samozřejmě v reálu liší implementaci od implemetnace) a její vylepšenou verzi Quick Charge 4+. U nich byl nabíjecí příkon až 27 W.

Quick Charge 5.0 je pět založená na standardizovaných specifikacích USB Power Delivery 2.0, takže nabíječky by měly dobře kooperovat s různými zařízeními, ale pro využití maximálně expresního nabíjení musí mít telefon v sobě patřičnou elektroniku od Qualcommu – tu zajišťují nové čipy SMB1396 a SMB1398.

Rychlé nabíjení by v ideálních případech mohlo být opravdu bleskové. Qualcomm jako hlavní „perlu“ uvádí, že s touto technologií je údajně je možné nabít akumulátory z nula na 50 % kapacity během pěti minut.

Technologie nevyžaduje specifický konektor, i když většinou bude asi použito USB-C. Nabíjení používá napětí 3,3 až 20 V nebo vyšší a proudy 3A, 5A nebo i více. Proti předchozí generaci je využitá funkce standardu USB Power Delivery PPS, kdy přesná regulace napětí probíhá na straně nabíječky a nikoliv v napájecích obvodech telefonu, což by mělo zmírnit zahřívání telefonu při nabíjení. Toto je asi část receptu na extrémní nabíjecí výkon.

100W umožní akumulátor s dvěma články v sérii

Hlavní změna, která umožňuje dosáhnout až na 100W nabíjení, je v tom, že nabíjecí čipy SMB1396 (spárované s PMIC obvodem SMB1398) umožňují použít dva články baterie zapojené do série. Zatímco jeden článek má nabíjecí napětí 4,4 V, tímto je možné celý systém nabíjet napětím 8,8 V. Do telefonu ovšem bude posíláno vyšší napětí (až těch 20 V) a nižší proud, což pak elektronika transformuje.

Při 100 W se totiž stávají limitem kabely – 20 V by vyžadovalo proud 5 A a standardní kabely by typicky umožňovaly jen nějaké 3 A. Z tohoto důvodu je možné, že 100W výkon bude u této technologie asi často jen ideální maximum a reálný limit bude nižší.

V telefonech také asi ne vždy bude použito sériové zapojení dvou článků, protože jeden článek zabírá méně místa a je jednodušší i v dalších věcech. V takových zařízeních tedy Quick Charge 5.0 bude mít menší přínosy než v těch s „2S“ uspořádáním akumulátoru. S jednočlánkovou baterií bude Quick Charge 5.0 schopné dosáhnout výkon nabíjení asi 45 W.

Zahřívání telefonu sníženo až o 10°C

Podle Qualcommu může Quick Charge 5.0 být až o 70 % účinější a čtyřikrát rychlejší než Qucik Charge 4.0, a to i při použití kabelů zvládajících proud jen 3 A. Telefon se přitom bude zahřívat méně, rozdíl teplot má být až 10°C k dobru (Qualcomm údajně má stanoveno, že zařízení nesmí překročit 40°C). Teplota baterii škodí, takže toto je vítané zlepšení.

Tuto technologii mohou po splnění požadavků a certifikací využívat (a inzerovat) různé nabíječky, jde tedy o ekosystém otevřený různým externím partnerům. Quick Charge 5.0 má být plně kompatibilní i se zařízeními se starší generací Quick Charge – obvody v nabíječkách budou podporovat i předchozí verze technologie.

Galerie: Qualcomm Quick Charge 5.0

Rychlost nabíjení má jako stinnou stránku možné zkrácení životnosti

Vysoká rychlost nabíjení (a tedy vysoký proud) je obecně považován za příčinu degradace akumulátorů, vedoucí k jejich rychlejšímu opotřebení, takže vydrží méně cyklů. Tyto technologie extrémně rychlého nabíjení mají tedy i své nevýhody. Technologie lithiových baterií učinila určité pokroky, díky nimž vysoké proudy a rychlé nabíjení toleruje více, ale přece jen asi vyšší opotřebení není eliminováno úplně a zůstává cenou za komfort.

Tyto standardy, pokud jsou implementovány dobře (zde záleží i na výrobci telefonu, například Samsung se údajně k bateriím chová značně opatrně, možná po špatných zkušenostech), tedy asi jsou kompromisem mezi užitečností rychlého nabití a přijatelnou mírou degradace zařízení. Problém samozřejmě může nastat, pokud chce marketing co největší čísla a výrobce se na životnost vykašle.

Kvůli možné degradaci každopádně může dávat smysl nenabíjet vždy na rychlý režim, pokud to nepotřebujete, ale využívat i obyčejné pomalé nabíječky.

Zdroje: AnandTech, Qualcomm

Byl pro vás článek přínosný?