Hlavní navigace

Qualcomm uvádí nový nejrychlejší Snapdragon. Model 888+ má Cortex-X1 na 3 GHz

28. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Qualcomm, via AnandTech
Qualcomm popohnal rychlost procesorů pro telefony s Androidem zase o kus dál. Snapdragon 888+ konečně zlepšil frekvenci jádra Cortex-X1, která byla v první generaci slabým místem. O hodně se ale zrychlí i akcelerace AI.

Když loni vyšly procesory Qualcomm Snapdragon 888 a Samsung Exynos 2100, přinesly poprvé novou třídu výkonných CPU jader ARM, Cortex-X1. To je architektura, u níž ARM zvýšil výrazně IPC, aby procesory na tomto jádře dosáhly lepší jednovláknový výkon. Ovšem nakonec to nedopadlo až tak dobře, jak jsme si od architektury X1 slibovali – oba zmíněné mobilní SoC, vyráběné na 5nm procesu Samsungu, totiž jádro X1 provozují na nijak vysoké frekvenci. Qualcomm to teď ale aspoň z části vylepší – firma nově odhalila refresh této řady se jménem Snapdragon 888+, který frekvence posune prakticky na 3 GHz, takže se jednovláknový výkon o něco zlepší a trošku to zkrátí deficit, který v něm mají procesory telefonů s Androidem proti mobilním SoC v telefonech Applu.

Cortex-X1 se dotahuje na vyšší frekvence

Snapdragon 888+ je založený na stejném křemíku vyráběném procesem 5LPE u Samsungu a je doslova jen rychlejší verzí, což je přístup, který známe z PC procesorů, ale v mobilech vydávání různě rychlých verzí jedné generace není až tak běžné, highendové modely se od levnějších typicky liší víc. Nový model 888+ tak přejímá stejné rozložení osmi jader: čtyři úsporné Cortexy-A55 běží na stejných 1,80 GHz. V klastru výkonných jader Qualcomm ponechal stejnou frekvenci (2,42 GHz) u třech prostředních výkonných jader Cortex-A78.

Ale avizovaná změna je ve výkonu čtvrtého nejvýkonnějšího jádra, tedy Cortexu-X1 (velký klastr je v telefonech tvořen třemi A78 v kombinaci s jedním X1). Toto jádro zrychlilo z 2,84 GHz na 2,995 GHz, tedy prakticky na 3 GHz. Protože IPC jádra je již poměrně vysoké (byť ne tak jako u architektur Apple), potřebuje ARM zlepšovat právě také dosahování frekvencí.

Tip: Qualcomm uvádí 5nm Snapdragon 888 s Cortexem-X1: parametry, výbava

Toto zvýšení frekvence by mohlo zlepšit jednojádrový výkon až o 5,5 %, což není špatné na to, že je to navýšení v rámci téže generace (i když se na to lze dívat i tak, že Snapdragon 888+ možná jen dotáhl frekvenci tam, kde by ideálně měla být už u původního modelu). Jednojádrová frekvence je pořád velmi důležitá pro každodenní činnosti, responzivnost prohlížeče v komplexních webových stránkách a tak podobně. Podmínkou ale je, aby ji telefony byly schopné dosahovat. Problém architektury Cortex-X1 je v tom, že má na mobilní telefony značnou spotřebu (možná v kombinaci s tím, že 5nm proces Samsungu není tak efektivní, jak se čekalo).

Prezentace SoC Qualcomm Snapdragon 888 01 Původní Snapdragon 888 měl maximální takt pro "Prime" jádro Cortex-X1 jen 2,84 GHz (Zdroj: Qualcomm)

Ze stejného důvodu se asi u Snapdragonu 888+ nezvýší maximálně dosahovaný mnohovláknový výkon. Frekvence ostatních jader se totiž nezměnily a v situaci, kdy se zatíží všech osm jader (nebo i jen čtyři výkonná), budou takty muset jít dolů, takže vyšší maximální frekvence jádra X1 už se asi neprojeví.

Bohužel Qualcomm také nezrychlil integrovanou grafiku Adreno 660, u té se uvádí nezměněný takt 840 MHz, jako měl již Snapdragon 888. V tom už byly takty tohoto GPU nastavené hodně vysoko, takže pro další zvyšování asi není prostor a v telefonech by při hraní GPU stejně běželo na nižších trvale udržitelných frekvencích.

Qualcomm Snapdragon 888 01 Qualcomm Snapdragon 888 (Zdroj: Qualcomm)

O 23 % vyšší výkon pro AI aplikace

Qualcomm ale zdá se navýšil výkon jinde, v umělé inteligenci. Podle oznámení se výkon dostupný pro AI aplikace zvýšil z 26 TOPS (v Snapdragonu 888) už na 32 TOPS. Tato čísla uvádějí součet výkonů dostupných v CPU jádrech, GPU a nakonec v dedikovaném DSP Hexagon 780 a AI akcelerátoru. Zvýšení celkové hodnoty je dost velké (o 23 %) a zřejmě je dosažené navýšením taktu právě u vyhrazené AI jednotky, takže by nemělo jít o nějaký umělý marketing. Ovšem je asi možné, že část tohoto výkonu navíc se podařilo realizovat optimalizací ovladačů a softwaru tohoto akcelerátoru, takže by nemuselo jít jen o vyšší frekvence

Multimediální funkce, bezdrátová konektivita (5G model X60) a další funkce procesoru už zůstávají stejné, Snapdragon 888+ pochopitelně podporuje všechny novinky, které má model 888. Telefony s ním by tedy měly nabízet totéž, ale s vyšším špičkovým výkonem v jednovláknových zátěžích a doufejme o to zlepšenou responzivností.

Použití tohoto nového procesoru oznámily firmy Asus, Honor, Vivo a Xiaomi, které s ním chystají nové modely chytrých telefonů. Oznámené asi budou během léta.

Galerie: Prezentace procesoru Qualcomm Snapdragon 888 při uvedení

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?