Hlavní navigace

Éra 5G startuje v roce 2019. Nové sítě budou všude, slibuje Qualcomm

5. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qualcomm na Havaji pořádá několikadenní konferenci Tech Summit, kterou odstartoval včera dvouhodinovou přednáškou o tom, jak 5G sítě změní svět. Nástupce 4G/LTE setře rozdíly mezi pevnými a mobilními sítěmi, přinese vyšší rychlosti a kapacitu, nižší latence a najdeme je ve všem od mobilů, přes počítače až po VR brýle nebo IoT zařízení.

Nový věk začíná již příští rok, kdy první operátoři po celém světě začnou spouštět 5G pro komerční využití a zároveň výrobci mobilů nabídnou první kompatibilní zařízení. Qualcomm navrhl prototyp prvního 5G modemu již před dvěma lety, několik měsíců před finalizací samotného standardu. Snapdragon X50 se tak po dlouhém čekání konečně objeví v prvních produktech.

Qualcomm 5G partneři Komu všemu bude Qualcomm dodávat 5G modemy

Seznam partnerů je dlouhý, jsou na něm všichni největší výrobci mobilů se dvěma výjimkami – chybí Apple a Huawei. Apple s Qualcommem se navzájem odstřelují žalobami (mj. kvůli modemům), takže tam partnerství nehrozí a v Cupertinu pravděpodobně sáhnou po řešení od Intelu, kterým jim síťové čipy dodává exkluzivně i pro stávající iPhony.

Huawei je zase v jedinečné pozici, kdy si mobily a jejich čipsety včetně modemů vyrábí sám a bude patřit také mezi největší dodavatele infrastruktury pro operátory. Vlastní 5G modemy chystají ale také Samsung nebo Mediatek.

Pokud jde o operátory, těsnou spolupráci s Qualcommem oznámili Američané (AT&T a Verizon), Britové (EE) a Australané (Telstra). Čeští operátoři již některé 5G technologie testují, ale komerční sítě zatím nemají.

Qualcomm včera oznámil i to, že jeho nejvýkonnější mobilní čipset se bude jmenovat Snapdragon 855 (jak jsme správně odhadovali). Bude vyráběn 7nm litografií, přinese rychlejší AI engine, lepší fotografické schopnosti a bude se párovat s X50 pro příjem 5G. Bližší informace o Snapdragonu 855 ale budeme znát až dnes večer.

Byl pro vás článek přínosný?