Hlavní navigace

Netflix a spol. dostanou novou konkurenci. Quibi už láká velké režiséry

14. 6. 2019

Sdílet


Hollywood a Silicon Valley se pro jednou opět spojují a plánují společný projekt. Momentálně se připravuje nová video služba s názvem Quibi (Quick Bites), která by mohla potrápit Netflix, Disney+, Apple TV+ a další. Stojí za ní Jeffrey Katzenberg (bývalý šéf studia DreamWorks) a Meg Whitman (bývalá šéfka HP) a na rozjezd již od investorů získala miliardu dolarů.

Quibi má fungovat jen na mobilech a zaměřuje se na „youtubovou generaci“, která je zvyklá na kratší formát videí. Služba se tak zaměří na produkci zhruba dvouhodinových seriálů, kde každá epizoda bude mít do 10 minut. O produkci obsahu se postarají režiséři jako Guillermo del Toro, Antoine Fuqua nebo Sam Raimi. Spolupracovat bude i Steven Spielberg (s Katzenbergem spoluzaložil DreamWorks), jenž momentálně píše hororový seriál, který prý v aplikaci půjde sledovat pouze v noci.

TIP: Disney pohltí Hulu a rozšíří jej do světa. Netflix a spol. mají novou konkurenci

Nová služba slibuje tvůrcům volnost i dostatek prostředků. Podle Katzenberga firma zaplatí náklady na produkci + 20 % navíc, a to až do částky 6 milionů dolarů za hodinu obsahu. Licence jsou navíc nastaveny tak, že Quibi postupem času dovolí tvůrcům prodat videa i jinde.

Start až za rok

Zajímavý je také model natáčení. U každé série vzniknou dvě různé verze sestřihu. Jednak klasické krátké epizody a jednak filmy v plné délce bez přerušení. Na epizody bude mít Quibi sedmiletou exkluzivitu, na filmy jen dvouletou.

Quibi odstartuje 6. dubna 2020 a podle Meg Whitman v prvním roce nabídne asi 7000 videí. Příspěvek borců ze Silicon Valley má být v tom, že na pozadí Quibi bude pokročilá analytika měřící úspěch jednotlivých videí, podle nichž se pak provozovatel bude moci rychle usuzovat a rozhodovat, co lidé chtějí a na do čeho by měli investovat peníze.

Služba bude pochopitelně placená, nabídne rovnou dva tarify. Ten základní za 5 dolarů bude obsahovat jednu reklamu před spuštěním každého videa. U těch s délkou do 5 minut bude mít reklama nanejvýš 10 sekund, u delších pak 15 sekund. Tarif zcela bez reklam bude za 8 dolarů.

DT24

Zdroj: Variety

Byl pro vás článek přínosný?