Hlavní navigace

Reforma autorského zákona definitivně schválena. Prošla přes Radu EU

15. 4. 2019

Sdílet

Vlády zemí EU dnes na setkání ministrů zemědělství hlasovaly o přijetí ostře sledované směrnice upravující autorské právo. Výsledek nakonec nebyl tak vyrovnaný jako v případě schvalování Evropským parlamentem. Pro přijetí bylo 19 zemí včetně Česka a Slovenska. Proti se postavily Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Polsko, Finsko a Švédsko. Zástupci Belgie, Estonska a Slovinska se zdrželi hlasování.

Směrnici už čeká jen formální zařazení do oficiálního věstníku EU, následně budou mít členské země 24 měsíců na to, aby nové předpisy zavedly do svých zákonů.

Jak se hlasovalo o přijetí copyrightové směrnice Jak se hlasovalo o přijetí copyrightové směrnice na Radě EU (foto: Julia Reda)

Cílem směrnice bylo dát větší moc do rukou tvůrcům obsahu a zlepšit jejich postavení vůči těm, kteří jejich díla využívají. Směrnice vzbudila kontroverzi zejména kvůli dvěma vágně formulovaným článkům, které lze interpretovat několika způsoby od toho, že se oproti současnému stavu nic nezmění, až po to, že uzákonění přinese daň z odkazu či dokonce cenzuru internetu.

Aktualizováno (13:44)Podle oficiálních stránek Rady EU bylo pro přijetí 20 zemí. Estonsko neabsentovalo, ale hlasovalo pro.

TIP: EU chce podojit Google a Facebook (komentář)

https://www.mixcloud.com/Cnews/cnews-fm-235-budoucnost-internetových-služeb-v-evropě/

Byl pro vás článek přínosný?