Hlavní navigace

Rádce nákupem: minibooky podle redakce

17. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro spořivé (a nebo hravé kutily)

Nejlepším tipem pro spořivé nakupující je jednoznačně linuxová varianta mininotebooku Acer Aspire One A110 (více). Základní model starší verze mininotebooku Aspire One ve své nejlevnější verzi nabízí operační systém Linux uložený na paměťovém SSD disku o velikosti osm gigabajtů. Ten je velký benefitem z pohledu nízké ceny celého notebooku, ale současně i jeho největší slabinou: má u většiny sérií problém se zápisem malých souborů, vinou čeho je téměř nemožné na notebook nainstalovat jiný operační systém včetně Windows. Pokud tedy jste přátelé s Linuxem nebo se v noteboocích rádi šťouráte a nebojíte se jeho výměny za SSD jiného výrobce, neváhejte. Za pět a půl tisíce nic lepšího nenajdete.

Když chcete malý a pořádně bytelný stroj

Pokud opravdu chcete malý notebook, je pro vás velikost 9" tou největší možnou. Získáte malý počítač (sice) s menší klávesnicí, ale plnou výbavou. A pokud malý počítač má být i pořádně bytelný a hodně vydržet, musí ve vašem hledáčku zůstat přístroj Fujitsu Siemens Computers Amilo Mini Ui3520 (více). Jeho tělo je navrženo s německou precizností a patří k těm nejpevnějším mininotebookům. Nabízí slušnou výbavou, displej s plným rozlišením 1 024 x 600 obrazových bodů a také rozšiřující slot pro karty typu ExpressCard/34. Nevýhodou je pouze mírně pomalejší pevný disk. Při hmotnosti pohybující se okolo jednoho kilogramu nabídne více než tři hodiny provozu na jedno nabití akumulátorů.

Pro jiné systémy

Je možné, že se nekamarádíte s operačním systémem z dílny Microsoftu. Pokud chcete provozovat alternativní operační systém, ať již Linux nebo upravenou verzi Mac OS X, je třeba tomuto požadavku přizpůsobit také výběr vašeho budoucího mininotebooku. Jako skvělou volbou se v tomto případě jeví Lenovo IdeaPad S10e (více). Velmi slušně dílensky zpracovaný notebook se může chlubit dobrým výběrem vnitřních komponent i rychlým pevným diskem. Zamrzí na něm pouze dvě věci: lesklý displej, který má nižší vertikální rozlišení 1 024 x 576 obrazových bodů.

Cena versus užitná hodnota

Když chcete utratit málo a za své peníze získat hodně muziky, zastavte se u Aceru Aspire One D150 (více). Nejnovější přírůstek do rodiny mininotebooků této společnosti již používá nový procesor Intel Atom N280 s mírně vyšší taktem a nižší spotřebou, která se blahodárně projevuje na více než šestihodinové výdrži. A díky agresivní cenové politice Aceru se - přestože se jedná o novinku na trhu - prodává za velmi přijatelnou cenu okolo devíti tisíc korun včetně operačního systému Windows XP Home.

Exkluzivita se nosí

Líbí se vám mininotebooky, ale za obyčejný plasťáček byste se styděli? Pak se poohlédněte ve vyšších sférách nabídky: sice si více připlatíte, ale získáte kovové tělo i elegantní vzhled. Zde máme pro vás hned dva tipy pro nákup: nový HP Mini-note 2140 (více) a Asus N10J (více).

Zatímco HP Mini-note 2140 po hardwarové stránce ničím nepřekvapí (a přestože se jedná o novinku, stále používá starší procesor N270), svým vzhledem tvořeným kovovými skořepinami a velkou klávesnicí zaujme každého a na stole vám ostudu neudělá. Stejně tak i Asus N10J, který navíc ještě přidává v kategorii mininotebooků nezvykle brutální grafický výkon díky dedikované grafické kartě GeForce 9300M s 256 MB vlastní grafické paměti. Kromě ní však obsahuje také integrovanou grafickou kartu GMA950 jako ostatní minibooky a dovoluje vám mezi oběma kartami přepínat.

Byl pro vás článek přínosný?