Hlavní navigace

Radeon HD 4870 X2 zlevňuje

9. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čerstvě vydaná GeForce GTX 295 stojí v České republice minimálně o tisíc korun více, než Radeon HD 4870 X2, který sestupuje z pozice nejvýkonnější karty na trhu. Nvidia ale stanovila doporučenou maloobchodní cenu na $499 – za tuto sumu lze nakoupit například na Newegg.com od výrobců BFG a Zotac.

Je zřejmé, že za ceny kolem 500 dolarů by dvoučipové Radeony byly neprodejné, ATI tedy zlevnila. Pokud znovu nahlédneme do katalogu obchodu Newegg, nalezneme Radeon HD 4870 X2 od Sapphire za $449.99 od Sapphire nebo Powercoloru. Zákazníci na území Spojených států a Kanady, kteří si zakoupí kartu od Sapphire, mají nárok na vrácení 50 dolarů. Karta je tak vyjde na $400, což by v našich končinách bylo kolem 8000 Kč. Na takové ceny si asi musíme nechat zajít chuť, ale doufejme, že alespoň nějaké slevy k nám ze zámoří dorazí.

I bez nového sendviče od Nvidie by ale ATI nutnosti zlevňovat zřejmě neunikla. GeForce GTX 280 totiž již brzy začne být nahrazována GeForce GTX 285, která bude o něco výkonnější, ale hlavně také levnější, jak jste se mohli dočíst již v úterní novince.

X-bit labs přidává ještě jednu informaci. Dle průzkumu firmy Jon Peddie Research se ATI ve třetím kvartále roku 2008 podařilo urvat čtyřicetiprocentní podíl na trhu samostatných grafických akcelerátorů. Nvidia tedy uhájila nadpoloviční většinu, prakticky celých 60 %, ale oproti situaci v polovině roku ATI posílila. AMD se ostatně netají tím, že chce dosáhnout podílu 50 % a agresivní cenová politika je pilířem strategie společnosti. Zdali se jí ale podařilo plnit plán i v posledním kvartálu minulého roku, bohužel zatím nevíme.

Dalším prvkem strategie AMD/ATI je navyšování výkonu svých karet pomocí ovladačů: nejnovější Catalyst 8.12 přinesly v některých hrách a nastaveních až desítky procent výkonu navíc, malé zlepšení CrossFire přinese ještě jedna z nadcházejících verzí, kterou zatím ve stádiu beta testoval server ComputerBase.de.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku