Hlavní navigace

Radeon HD 5830 bude levnější

15. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv GeForce GTX 460 není zrovna revolučním produktem, je bezesporu vítanou novinkou v jejím cenovém segmentu. Oproti Radeonu HD 5830 totiž nabízí o něco lepší poměr ceny a výkonu. AMD si rychle uvědomilo, že její karta s doporučenou cenou 239 dolarů nemůže s GeForce soupeřit. A tak nejlevnější Cypress s 1120 stream procesory dostal stejnou cenovku, jako 768megabajtová varianta GeForce GTX 460: $199.

Radeon se může pochlubit větší pamětí (1 GB) s vyšší propustností plynoucí nejen z 256bitové sběrnice, ale také vyšší frekvence (4 GHz oproti 3,6). Větší paměť přijde vhod ve vyšších rozlišeních a s anti-aliasingem, kde GeForce se 768 MB trochu dochází dech. Na vyhlazování hran jsou však také potřeba RBE/ROP jednotky, kterých má GeForce 24 vůči pouhým šestnácti u Radeonu.

GeForce je oproti Radeonu také rozměrově menší a výhodou může pro některé uživatele být i podpora rozhraní CUDA a akcelerace PhysXu. Jsou tedy dvě karty po slevě Radeonu rovnými soupeři, nebo by ATI musela zlevnit ještě více, aby její produkt stál za pozornost? Chobotnice Paul má očividně jasno:

Zdroj obrázku: Twitter Igora Staňka

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku