Hlavní navigace

Radeon HD 5870 X2 na fotografiích

25. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kódové označení Hemlock, pod kterým se skrývala vlajková loď nové generace grafických karet ATI, mnohé zmátlo. Spekulovalo se tedy, že červený tým po letech opět přichystal velké monolitické GPU. Jak se nakonec ukazuje, není to pravda a ATI zůstává věrná dvoučipové koncepci high-endu. Seznamte se s Hemlockem aneb Radeonem HD 5870 X2.

Design (záležitost, která získává až nepěkně vysokou prioritu) je prakticky stejný jako u jednočipové varianty, karta je ale značně delší a tak můžeme soudit, že majitelé některých skříní bez pomoci pilky na železo Radeon HD 5870 do svého počítače nenamontují. Dostatečný přísun paliva dvěma GPU zajišťují konektory přídavného napájení v sestavě 8 + 6 pinů, kartě tedy může teoreticky být dodáno až 300 W energie.

Jelikož Radeony HD 5800 se oproti „osmistovkám“ předchozí generace posunuly do o něco vyšší cenové kategorie, i duální varianta bude o něco dražší. V provedení výrobce Club3D je v nejmenovaném obchodě v Evropě na předobjednávku za 677 euro včetně daně, v České republice tedy za kartu zaplatíme okolo 17 tisíc korun. U srdce vás ale může hřát skutečnost, že Radeon HD 5870 X2 (pokud přijde do obchodů rychle) nebude mít ještě pár týdnů až měsíců konkurenci…

…a že ocitnete-li se v nouzi na širém moři, můžete Radeon použít jako pádlo.

Zdroj: techPowerUp! via XtremeSystems fórum

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku