Hlavní navigace

Radeon HD 7790 „Bonaire“ od Sapphire nafocen a otestován

16. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

První zmínka o chystaném Radeonu HD 7790 se objevila ani ne před měsícem. Na oficiální vydání si ještě pár týdnů počkáme, švédský server SweClockers ale již nyní vypustil fotografie karty od Sapphire a prohnal ji dvěma rychlými testy. Konkrétně se jedná o z výroby přetaktovanou edici Dual-X.

Starší informace, že AMD zakázalo partnerům vydávat přetaktované edice, se tedy nepotvrdila – kvůli tomu ale neznáme referenční frekvence karty, které budou nejspíš o pár desítek MHz nižší, než ty uvedené v tabulce níže.

Čip Bonaire má podle GPU-Z „pouze“ 768 stream procesorů namísto dříve avizovaných 896. Detekční utilita sice nový model zatím oficiálně nepodporuje a může počet hlásit chybně, dávalo by to ale smysl, Mars/Oland má výpočetních jednotek přesně polovinu.

 

Výkon byl měřen v testu Fire Strike z nejnovějšího 3DMarku a ve starší verzi 3DMark11. Předchozí zprávy se nemýlily v tom, že Radeon HD 7790 bude dýchat na záda modelu HD 7850. Zde na svého sourozence ztrácí devět, resp. šest procent, u nepřetaktovaných modelů lze počítat v průměru s desetiprocentní ztrátou.

  

Samotné jádro Bonaire je oproti Cape Verde teoreticky o 20 % výkonnější na stejném taktu. Na frekvenci 1075 MHz by testovaná novinka měla porážet Radeon HD 7770 o 29 %. Ale ono tomu tak není, náskok v GPU skóre činí ve Fire Strike 40 % a ve 3DMarku11 necelých 36 %. To ale nemusí nutně znamenat, že se detekční utilita mýlí a stream procesorů je ve skutečnosti více (896).

Je známo, že architektura GCN hodně trpí na propustnost pamětí. Bonaire má sice pouze 128bitovou sběrnici, stejně jako Cape Verde, frekvence pamětí je ale v případě přetaktovaného modelu od Sapphire o celých 42 % vyšší. Nenechte se tedy zmást na první pohled neoslnivými specifikacemi, Radeon HD 7790 klame tělem. Teď už jen zbývá doufat, aby vysoko taktované paměti nevytáhly cenu příliš vysoko.

Zdroj: SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?