Hlavní navigace

Radeon HD 7970 Toxic není na skladech, Sapphire ale popírá fámy o konci výroby

15. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Několik známých zahraničních webů (WCCF Tech, Legit Reviews, Videocardz, a další) včera zveřejnilo překvapivou zprávu, že Sapphire končí s výrobou svého špičkového modelu HD 7970 Toxic se 6 GB paměti. Překvapivou proto, že se karta ještě ani pořádně nezačala prodávat a také proto, že má Sapphire v nabídce ještě téměř stejnou kartu, která se víceméně liší jen taktovací frekvencí – 6GB model HD 7970 Vapor-X, který se  nás v prodeji ještě neobjevil.

Sapphire HD 7970 Toxic a 7970 Vapor-X Sapphire HD 7970 Toxic a 7970 Vapor-X Sapphire HD 7970 Toxic a 7970 Vapor-X Sapphire HD 7970 Toxic a 7970 Vapor-X

Jedním z významných původců této fámy je možná jeden příspěvek na fóru overclock.net,:

Celá dezinformace vznikla podle všeho kvůli tomu, že se na americkém eshopu Newegg u karty objevil štítek „discontinued“, tedy ukončený, ale poznámky This item is currently out of stock and it may or may not be restocked", tedy tato položka je v současnosti nedostupná a může nebo nemusí být znovu naskladněná“ už si nikdo nevšímal.

Na základě štítku dotčení vyvodili, že Sapphire dostal rozum a výrobu své nejdražší HD 7970 „zasekl“, protože při ceně karty, která se u nás pohybuje kolem šestnácti tisíc s daní, je něco takového neprodejné, a jali se tuto zvěst šířit dál.

Redakce KitGuru se při téhle příliežitost zastavila na GamesCom 2012 u stánku Sapphire, kde měla „nejrychlejší jednoprocesorové karta, HD 7970 Toxic Edition“ vyhrazené speciální místo, aby se přímo u zdroje poptala, jak se věci mají.

Bill Donnely ze Sapphire tuto informaci rovnou rázně popřel: „Nesmysl! Podobné karty se vždy vyrábějí v limitovaném množství, protože každá z komponent prochází náročným výběrem. Když chcete zajistit, aby byly top endové Toxicy se zvolenými parametry stabilní, bude množství karet, které lze vyrobit najednou, vždy omezené. 

Myslíme, že fáma odstartovala poté, co řada obchodů po celém světě vyprodala stávající skladové zásoby. Téměř všechny obchody v takovém případě přidají k produktům štítky „dočasně nedostupný“ nebo „pouze na předobjednávku“, ale jeden z největších prodejců místo toho přiřadil štítek „Discontinued“, kvůli čemuž nadšenci, kteří kartu opravdu chtěli, trochu zpanikařili.“

Zákazníky dále ujistil, že výroba běží hladce a další dodávka zanedlouho dorazí.

Zdroj: Kitguru.net, Newegg

Byl pro vás článek přínosný?