Hlavní navigace

Radeon R9 280X s nižší spotřebou a teplotami? AMD prý chystá revizi čipu Tahiti

29. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD minulý týden vypustilo do světa highendový Radeon R9 290X s čipem Hawaii, ke kterému zanedlouho přibude ještě levnější sourozenec R9 290. Nižší modely ale AMD založilo na původní řadě 28nm GPU, uvedené vesměs loni. To se týká i Radeonu R9 280X s GPU Tahiti. Tento čip se většinou považuje za žravější GPU, než je GK104, tedy pohon konkurenční GeForce GTX 760 a GTX 770 od Nvidie. Tuto nevýhodu „nového“ Radeonu R9 280X ale možná AMD částečně napraví. Dle jistých informací totiž pracuje na revizi GPU Tahiti, která spotřebu a teploty této karty sníží.

Nová revize čipu se má údajně označovat Tahiti XTL. Jak moc se má spotřeba čipu (a tím i teploty v zátěži) přesně snížit, pochopitelně nevíme. GPU bude nejspíš stále vyráběno na stejných 28nm linkách společnosti TSMC. Lepší provozní vlastnosti by mohly být dosaženy úpravou parametrů výrobního procesu, nebo přísnějším výběrem čipů. Podstatné ale je, že na vylepšených čipech AMD údajně nezaloží nový model. Místo toho je začne potichu osazovat do stávajících karet, aniž by na to nějak upozorňovalo v jejich specifikacích. Jakou revizí čipu bude váš Radeon R9 280X vybaven, ale zřejmě bude možné zjistit podle BIOSu karty.

Čip Tahiti z Radeonu HD 7970 (Zdroj: The Tech Report)
Čip Tahiti z Radeonu HD 7970 (Zdroj: The Tech Report)

Je možné či pravděpodobné, že AMD původně plánovalo Radeon R9 280X uvést již s těmito vylepšenými čipy. Revizi GPU se ale možná nepodařilo dokončit včas; nebo mohly být překážkou i zásoby původních čipů na skladě. Radeony R9 280X dostupné dnes po vydání mají každopádně mít ještě starší revizi čipu. Nové Tahiti XTL by se v nich ale údajně mohlo začít objevovat již během listopadu (novembra). V počátcích se ale asi v dodaných kartách budou obě revize mísit a situace se také může lišit od výrobce k výrobci.

 

Pokud se tyto informace potvrdí, mohly by se Radeony R9 280X s novými vnitřnostmi objevit ještě před koncem roku. Uvidíme, zda se při případných srovnávacích testech potvrdí slibované nižší teploty a spotřeba. Bohužel by to také znamenalo, že recenze karet z doby vydání přestanou být tak docela spolehlivé. To je nicméně problém, se kterým musí AMD počítat, pokud takto mění „obsah krabic“ za chodu.

Gigabyte Radeon R9 280X OC Windforce 3X
Gigabyte Radeon R9 280X OC Windforce 3X

Zdroje: Fudzilla, Ocaholic

Byl pro vás článek přínosný?