Hlavní navigace

Radeon R9 Fury od XFX s tříslotovým chladičem: Je toto referenční provedení?

21. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nevím, jestli v poslední době nějaká grafika AMD měla tak hubenou sestavu modelů při uvedení, jako Radeon R9 Fury s ořezanou verzí čipu Fiji. Pravděpodobně kvůli nedostatku GPU (nebo možná spíš pamětí HBM), která jdou přednostně do modelů R9 Fury X a nového R9 Nano, šly při uvedení R9 Fury na trh jen dvě karty – model od Asusu a od Sapphire. Ani dva měsíce od uvedení se zdá se nechystá tradiční portfolio karet od všech obvyklých výrobců, ale aspoň nějaké další značky přibývají, což snad znamená, že se prodej tohoto modelu už rozjede víc.

Další firmou, která kartu s ořezaným čipem Fiji (možná stojí za to připomenout, že se u něj v některých případech dají deaktivované bloky odemknout) uvede, bude značka XFX. Fotky její karty získal web VideoCardz a na trhu by se údajně měla objevit relativně brzy. Půjde o kartu koncepčně podobnou modelu od Sapphire – s dlouhým pasivem a třemi axiálními ventilátory, z nichž poslední díky krátkému PCB profukuje kartou skrz a odpadní teplo ve skříni pokračuje dále nahoru. V pasivu by měla mít karta celkem šest silných heatpipe a žebrování běží bez proluk po celé délce. S ventilátory zabírá karta tři sloty.

Radeon R9 Fury od XFX
Radeon R9 Fury od XFX

Parametry jsou známé jen částečně – nevíme ten nehlavnější, tedy zda bude mít karta referenční takt GPU 1,0 GHz, nebo bude z výroby přetočená. Zbytek je jasný:3584 stream procesorů, 224 texturovacích jednotek, 64 rasterizačních jednotek a 4 GB paměti HBM na efektivním taktu 1,0 GHz s 4096bitovou sběrnicí (propustnost 512 GB/s). Napájení je zajištěno dvěma osmipinovými konektory a výstupy jsou standardní pro Radeony s GPU Fiji: tři DisplayPorty a jedno HDMI.

Radeon R9 Fury od XFX

Zajímavé je, že tato čtvrtá odhalená (nebo uniklá) R9 Fury se skoro navlas podobá třetí kartě, která byla od PowerColoru (na stránce výrobce už je pro ní popis se specifikacemi). Až na loga na rotorech mezi nimi ani žádná zřejmá odlišnost není, s možnou výjimkou backplatu, který XFX má, ale u PowerColoru není na fotkách zřetelně vidět. Stejný návrh chladiče by dával smysl, kdyby XFX také patřilo pod firmu TUL jako PowerColor, tato značka má však vlastníka jiného.

 

 

Referenční verze?

Jiné vysvětlení má Anton Shilov z webu KitGuru (a také X-bit labs): tyto karty by podle něj mohly představovat referenční návrh přímo od AMD. Je-li tomu tak, pak by se jednalo o poměrně svěží vítr. Ačkoliv jsou totiž takovéto otevřené chladiče s axiálními ventilátory dnes nejpopulárnější (a také mají mezi vzduchovými nejlepší výsledky co do výkonu a hlučnosti), AMD i Nvidia doposud vždy prosazovaly starší koncepci s jedním radiálním větrákem tlačícím vzduch skrz uzavřený pasiv. Je-li to pravda, měl by Radeon R9 Fury asi nejlepší referenční chlazení dneška v tom smyslu, že nejméně potřebuje nahrazení řešením nereferenčním. Tedy mluvíme-li o vzduchem chlazených kartách.

Radeon R9 Fury od XFX

Kdy přesně se Radeon R9 Fury od XFX objeví na pultech, v tuto chvíli nevíme. Zatímco verze od PowerColoru se již v cenících obchodů objevuje (aniž by ale by skladem), kartu z produkce XFX zatím vyhledávače cen nikde nevidí.

Zdroje: VideoCardz, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?