Hlavní navigace

Máme další obrázky Radeonu RX 6900 a RX 6800/6700(?). Už obsahují HW dekodér AV1

16. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: JayzTwoCents
Další novinky ke grafikám Radeon RX 6000 s architekturou RDNA 2: obrázek chladiče už i druhé levnější karty s dvěma větráky a také informace o podpoře AV1.

Včera jsme měli možnost vidět první obrázek toho, jak bude vypadat Radeon RX 6000 s novou architekturou RDNA 2 – respektive asi nejvýkonnější model řady, který by mohl mít označení třeba RX 6900 XT. Vzápětí prosákly neoficiálně další obrázky, už ovšem nejen stejné tříventilátorové karty, ale i další se dvěma ventilátory, což by mohlo být chlazení určené pro nějaký nižší /levnější model.

A vedle toho máme ještě jednu novinku k těmto grafikám, objevil se totiž doklad jedné vítané funkce v multimediálním čísti těchto GPU.

Tentokrát už nejde o fotky/vizualizace ukázané oficiálním marketingem (pokud je tedy nepodstrčil pokoutně), obrázky zveřejnil youtuber JayzTwoCents. Jde o dva další rendery, které musely asi vzniknout v AMD nebo u subdodavatele, který design navrhl, Vedle toho tu ale máme i zdá první reálnou fotografii, na níž je tříventilátorová karta s dvěma osmipiny.

Radeon RX 6900 XT (možná)

Na této fotce je lépe patrná barevnost. Karta bude kombinovat černý kryt s stříbrolesklým kovovým povrchem (asi jde o hliník) a tradiční červenou barvu firmy bude hájit proužek okolo bočního výdechu. Není úplně jasné, zda bude prostě červeně nabarvený, nebo bude červeně svítit (to by mělo logo Radeon, které je na fotce bílé). Pasiv je jinak černě eloxovaný, což byl prvek přítomný u Founder Edition karet Turing (GeForce RTX 2000) od Nvidie.

Technických detailů nám snímek moc nepřináší – je potvrzeno napájení dvěma osmipiny, takže TDP by nejspíš mohlo být pod 300 W jako u Radeonu VII, ale pokud by AMD použilo i elektřinu ze slotu PCI Express, tak může spotřeba být i vyšší. Viz 350 W u RTX 3090 také ze dvou osmipinů. Chladič jinak vypadá jako víceméně dvojslotový (ale nějaký malý přesah tam asi bude). V praxi samozřejmě budete muset nechat volný ještě třetí slot, ale u tříslotového chladiče byste takto museli obětovat čtvrtý.

Ventilátory s okružím

Ovšem přece je tu jen jedna věc, kterou jsme si včera na oficiálním renderu nevšimli. Ventilátory mají stejně jako právě uváděné karty Nvidie zdá se po okrajích lopatek propojující prstenec. Ten tvoří jakýsi tunel pro proudící vzduch a usměrňuje ho. Znemožňuje únik proudění do stran, ale také zabraňuje roztažení (deformaci) lopatek při rotaci. Toto provedení rotoru by asi mělo zlepšovat dosažený statický tlak.

Radeon RX 6800? RX 6700?

Tuto kartu jsme víceméně již viděli, takže teď pojďme k druhé, která je větším překvapením. Na posledním obrázku je vizualizace designu asi levnější, méně výkonné a také kratší karty jen se dvěma ventilátory. Ty jsou asi stejného typu, ale zde je tvůrce posadil blíže k sobě. Design přebírá od výkonnějšího modelu většinu desginových prvků – otevřený výdech na hřbetu i červenou linku okolo a zřejmě i černý povrch pasivu uvnitř. Také zůstává centrální vybrání s logem Radeon.

Tato karta používá zdá se také napájení dvěma osmipiny. To znamená, že nemusí mít zas tak výrazně nižší spotřebu, minimálně by asi mohla být někde mezi 225–250 W. Samozřejmě za předpokladu, že se finální podoba nezmění. Návrh PCB i chladiče může počítat s dvěma osmipiny, ale je velmi jednoduché při výrobě místo toho prostě osadit jen osmipin a šestipin (tak to má referenční Radeon RX 5700 XT). AMD může sice nechat dva osmipiny i tehdy, pokud je GPU přímo nepotřebuje – zdroje dnes většinou nemají kabely, které by byly jen šestipinové, většinou je to stejně 6+2pin. Nicméně je třeba raději počítat s horší variantou (že spotřeba bude přes 225 W, nebo třeba i těch 250 W).

Tip: AMD ohlásilo na příští měsíc procesory s jádry Zen 3 i Radeony RX 6000

Jak se tato karta bude jmenovat, není jasné, mohlo by jít o model RX 6700 (XT) nebo RX 6800 (XT), vůbec netouchíme. Pokud je pravda zpráva, že AMD má nachystané tři různé čipy Navi 2X, tak v trojventilátorové kartě by se mohl nacházet ten největší (505mm² Navi 21?), kdežto v tomto dvojventilátorovém provedení by již mohl žhavit dráty menší bráška druhý v pořadí (340mm² Navi 22?). Snad to zjistíme 28. října, na kdy AMD avizovalo odhalení těchto grafik.

Radeony RX 6000 s architekturou RDNA 2 zřejmě mají HW dekodér videa ve formátu AV1

Druhá zpráva, která se k Radeonům objevila, vzešla z patche pro Linux, který AMD nyní poslalo k začlenění. Přidává „registry AV1“ pro multimediální blok VCN 3.0, což znamená, že by měl obsahovat dekodér video formátu AV1. Z kódu ještě není jasné, jaké rozlišení bude podporovat (zda až 8K jako GeForce RTX 3000).

Patch indikující podporu AV1 v GPU s architekturou RDNA 2 Patch indikující podporu AV1 v GPU s architekturou RDNA 2 (Zdroj: Freedsktop.org)

Tuto podporu AV1 (blok Video Core Next 3.0) mají podporovat dva čipy, které zatím kód Linuxu zná. V kódu mají poněkud ztřeštěná krycí jména Sienna Cichlid a Navy Flounder – jde zřejmě o názvy akvarijních rybiček. Je možné, že je AMD v kódu teď používá proto, aby nemuselo uvádět reálná kódová jména Navi 21 (to by podle odhadů mohl být Sienna Cichlid) a Navi 22 (snad Navy Flounder) a až nebude třeba dělat tajnosti, budou se používat více srozumitelná označení.

Status hardwarové komprese do AV1 známý není, ale prakticky určitě ji Radeony obsahovat nebudou. Také GeForce RTX 3000 a procesory Tiger Lake od Intelu umí jenom dekódování, v tuto chvíli asi ještě hardwarový enkodér ani nedává takový smysl.

Galerie: Referenční grafické karty Radeon RX 6000: fotografie, úniky

Zdroje: VideoCardz (1, 2), _rogame, Freedsktop.org, JayzTwoCents

Byl pro vás článek přínosný?