Hlavní navigace

Radeon RX 7600 na fotce, specifikace poodhaleny. Mohly by stát kolem šesti a půl tisíce

11. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: AMD
Fotka krabic přichystaných k prodeji potvrzuje, že Radeon RX 7600 je blízko, a vyjasnila se už i specifikace.

Přesně za 14 dní se má začít prodávat Radeon RX 7600, nová grafická karta AMD s architekturou RDNA 3 pro mainstreamovou část trhu, doufejme už za nějakou dostupnější cenu. Ačkoliv má být takto blízko, zatím jsme kupodivu neznali parametry. Ovšem teď unikla fotografie karty, která míří do distribuce, a specifikace (byť ne celé) jsou na ní vytištěné. Sice nevíme frekvence, ale to hlavní se tím vyjasňuje.

Opět to má na svědomí web VideoCardz, respektive jeho anonymní zdroj, který poskytl fotografii krabic s kartami Radeon RX 7600 od Sapphire (podle popisků jde o provedení Pulse OC). Něco takového by se dalo teoreticky zfalšovat, pokud by se někomu chtělo natisknout příslušné vizuály, ale bylo by to dost práce, takže se asi spíš dá počítat s tím, že tyto krabice jsou reálné.

Fotka nemá až zas tak vysoké rozlišení, ale umožňuje vyčíst několik věcí. Už na první pohled je potvrzená kapacita pamětí 8 GB a samozřejmě se tímto také potvrzuje to, že karta se opravdu bude jmenovat RX 7600 (ne „XT“). Podrobnějším pohledem se dá na krabici najít potvrzení toho, že karta podporuje hardwarovou akceleraci ray tracingu (jednotky Ray Accelerator) a používá architekturu RDNA 3. Nejde tedy o refresh čipů z předchozí generace.

Etikety uvádí ještě podporu Radeon Boost a Anti-Lag, což jsou standardně dostupné funkce. Ale také lze přečíst, že GPU má „32 CU architektury RDNA 3“. To znamená 2048 shaderů. Současně také krabice potvrzuje 32MB Infinity Cache. Toto jsou parametry přesně sedící na 6nm GPU Navi 33, o kterém už dávno prosákly informace. Má jít o poměrně malý monolitický čip, navržený asi zejména s cílem dosáhnout nízké ceny (v porovnání s vyššími 5nm čipletovými modely je toto GPU jako jediné v generaci RDNA 3 vyráběné 6nm procesem). Má 128bitovou paměťovou sběrnici, stejně jako konkurenční GPU AD106 a AD107 (GeForce RTX 4060 Ti, RTX 4060).

Více: Detaily RDNA 3 GPU pro Radeony RX 7000: Čipy jsou extrémně malé, budou na Nvidii stačit?

Asi se tím tedy potvrzuje, že karta RX 7600 bude založená na tomto křemíku. Oněch 2048 shaderů je přitom jeho plná konfigurace. Když se zjistilo, že AMD vydá kartu pod označením RX 7600, a ne RX 7600 XT, spekulovalo se, že by třeba mohlo jít o ořezanou verzi a plný čip by pak byl v modelu RX 7600 XT (nebo dokonce 7700 XT). Tak to ale AMD evidentně nechystá. Je možné, že informace z ovladačů ROCm, o kterých jsme tu psali minulý týden, už jsou neaktuální a něco jako RX 7700 XT a RX 7600 XT ani nebude.

Krabice grafik AMD Radeon RX 7600 Pulse OC od Sapphire Krabice grafik AMD Radeon RX 7600 Pulse OC od Sapphire (zdroj: VideoCardz)

DisplayPort 2.1

Na krabici je už asi jen jedna další věc, která by mohla mít význam. Mezi devizami je napsaný Radiance Display Engine, čímž se označuje výstupní blok, který obsahují Radeony RX 7900 XT/XTX s GPU Navi 31 a jehož zásluhou tyto grafiky už podporují DisplayPort 2.1. Toto by tedy mohlo slibovat, že levné modely jako tato karta mají podporu DP 2.1 také.

Hned den po této kartě má vyjít také konkurenční Nvidia GeForce RTX 4060 Ti. U ní zřejmě nastane za pár dní odhalení a pak se podle informací VideoCardz začne prodávat 24. 5. (asi jako obvykle v 15:00 středoevropského času). Zatím ale není jasné, zda půjde o přímého konkurenta. Spíš by Radeon RX 7600 asi mohl jít výkonem a cenou níž.

Více: Rozbor GPU architektury RDNA 3: Nová CU a Media blok, akcelerace AI, DP 2.1 pro next-gen 8K monitory

Zdroj, který poskytl fotku krabic, údajně webu VideoCardz uvedl, že cena Radeonu RX 7600 by mohla být okolo 249 $. To by u nás odpovídalo asi 6500 Kč či 274 € (včetně DPH). Tato částka ale není potvrzená z dalšího zdroje a nemusí být definitivní. Zatím ji tedy berte s rezervou.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?