Hlavní navigace

Radeony HD 7000 budou mít vylepšené přepínání jménem Enduro

25. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z velkých výrobců grafických karet, Nvidia, už docela dlouho nabízí systém Optimus pro bezešvé přepínání mezi integrovanou a diskrétní grafikou. AMD doposud poněkud zaostávalo – sice podobný systém pod názvem AMD Switchable Graphics nabízí také, ale zdaleka nefunguje tak bezchybně a bez zásahu uživatele jako Optimus. S novými mobilními Radeony ze série HD 7000M se to ovšem má změnit.

AMD Enduro

Nový systém pod názvem Enduro byl představen zároveň s novými mobilními kartami, o kterých jsme psali již včera. Fungovat má podobně jako Optimus, tedy pokud možno bez zásahu uživatele, bez problikávání obrazovky, nutnosti zavírání programů či dokonce restartu počítače, jak tomu kdysi u některých modelů bývalo. Zatím nemůžeme posoudit, jak na tom Enduro v porovnání s Optimem je, co se uživatelské přítulnosti a správné detekce potřeby vyššího výkonu týče, ale doufáme, že se AMD pěkně vytáhne a konečně nabídne rozumnou konkurenci Nvidii i v tomto ohledu.

AMD Enduro

Technologie AMD řešící spotřebu jsou tak v nových GPU tři: ZeroCore se stará o vypínání diskrétní grafiky v případě, že jejího výkonu není potřeba – ta je v takovém případě úplně odpojená a neměla by vyžadovat žádnou energii. PowerGate umí za běhu vypínat a zapínat pouze části GPU, které nejsou potřeba, a nechávat běžet pouze ty, které zrovna vyžadujete, což snižuje spotřebu při nízké a středně vysoké zátěži.

 

Enduro navíc nebude omezené na kombinaci procesoru (APU) a grafiky od AMD. Grafická karta výrobce samozřejmě potřeba bude, technologie však má spolupracovat i s procesory Intel architektur Sandy Bridge a Ivy Bridge. To z Endura udělá doufejme plnohodnotnou konkurenci pro doposud dominující Optimus.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?