Hlavní navigace

Řadiče Thunderboltu do slotu PCIe jsou tu. První je Asus s ThundeboltEX II

19. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedním z problémů rozhraní Thunderbolt je to, že se vyskytuje vždy jen jako řadič integrovaný na základní desce. Pokud tedy chcete periférie pro tyto rychlé porty používat, musíte na to dbát již při výběru počítače a zvolit patřičnou (většinou drahou) desku. Na rozdíl od jiných typů externích rozhraní se Thunderbolt do počítače nedá přidat později formou rozšiřující karty. Tedy alespoň doposud. Intel totiž představil program Thunderbolt Ready, který problém alespoň z části řeší.

Jak už tomu bývá, slovo o této iniciativě se pokoutními cestami dostalo na veřejnost již v srpnu (auguste); teď však Intel vše ohlásil oficiálně. Označení Thunderbolt Ready bude označení pro základní desky, které sice Thunderbolt nemají, lze ho na ně ale naroubovat prostřednictvím přídavné karty do slotu PCI Express. Ona nálepka či označení bude nutné proto, že tyto rozšiřující karty bohužel nebudou fungovat v jakémkoliv PC. Naopak budou použitelné právě jen v oněch speciálně uzpůsobených základních deskách. Pokud tedy nevíte jistě, zda Thunderbolt potřebujete, můžete si koupit takovýto model a v případě potřeby budete později mít možnost řadič dokoupit.

Problém je v tom, že Thunderbolt vyžaduje kromě sběrnice PCI Express k připojení ještě další náležitosti. Aby tedy řadiče na přídavných kartách fungovaly, budou potřebovat hned dvě externí propojky. Jednak kabel, kterým propojíte obrazový výstup DisplayPort na základní desce či grafické kartě s řadičem (tato šňůra bohužel bude strašit venku na zadní straně PC). Vedle toho je ale ještě třeba další interní kabel, kterým kartu připojíte na rozhraní GPIO osazené na desce. Toto napojení zřejmě slouží k synchronizaci či dalším obslužným záležitostem Thunderboltu.

Deska Asus Z87-Pro a karta ThunderboltEX II
Deska Asus Z87-Pro a karta ThunderboltEX II 

Aby tedy do desky bylo možné řadič dodatečně nainstalovat (a aby tak dostala nálepku Thunderbolt Ready), bude na ní muset být osazen právě tento vývod. Prvním modelem s potřebnou výbavou má být deska Asusu, a to model Z87 Pro. V příštím roce jej budou následovat další modely Asusu, ale údajně i dalších výrobců. Které další firmy desky připravené k upgradu na Thunderbolt chystají, nicméně Intel neprozradil.

 

Asus také bude prodávat první přídavný řadič pojmenovaný ThunderboltEX II. Ta vypadá jako potomek karty, kterou Asus předváděl již na loňském Computexu. Tato karta se ale na trh nikdy nedostala, dle některých zdrojů proto, že se ji nepodařilo certifikovat. ThunderboltEX II už naštěstí certifikaci má, a navíc již bude podporovat rovnou druhou generaci rozhraní, tedy Thunderbolt 2. Karta by měla být dostupná příští měsíc, tedy v prosinci (decembri).

Deska Asus Z87-Pro
Deska Asus Z87-Pro

Jak moc se desky typu „Thunderbolt Ready“ rozmůžou, ukáže čas. Jejich úspěch bude také záležet na tom, jak nákladnou investicí karty jako ThunderboltEX II budou. Z některých stran také ozývají názory, že Thunderbolt je slepou uličkou jako takový. Pokud se nicméně desky s přípravou na karty Thunderbolt stanou běžnou záležitostí, bude zajímavé sledovat, zda se mezi nimi jednou objeví i nějaký ten model pro konkurenční procesory AMD…

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?