Hlavní navigace

Řádkování Word: dejte svému dokumentu řád a směr

12. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: cnews.cz
Řádkování ve Wordu je jednoduchá, avšak užitečná funkce, která přijde vhod nejednomu pisateli. Řádně upravený text působí na první pohled lepším dojmem a přispívá k lepší čitelnosti dokumentu. Zkuste sami posoudit, jaký text by se vám četl lépe – natlačený u sebe, nebo s přijatelným odsazením? Odpověď, myslím, známe všichni. My si nyní společně ukážeme, jak nastavit pro Word řádkování.

Proč se text řádkuje?

Správné řádkování může být klíčovým prvkem při vypracování určitých typů prací. Pravidla pro řádkování mohou být například uvedena v zadání seminární, maturitní nebo diplomové práce stejně tak jako minimální a maximální počet stránek.

Norma ČSN 01 6910 mluví o řádkování textu 1,5 na jednu A4 při 30 řádcích (v případě, že se jedná pouze o text bez obrázků, nadpisů a odstavců). Při psaní vašeho dokumentu je ale podstatnější držet se kritérií od zadavatele práce.

Jak nastavit řádkování ve Wordu

Pokud chcete změnit řádkování v celém dokumentu, stačí označit celý text (klávesová zkratka Ctrl + A) a poté v kategorii Domů najít pole Odstavec. V něm vyberete pole Řádkování a vzdálenost souborů a změníte řádkování na vámi požadovanou hodnotu.

Domů → Odstavec → Řádkování a vzdálenost souborů → požadované číslo

Řádkování odstavce u označeného celého textu Řádkování odstavce u označeného celého textu

Pokud je vaší prioritou změna řádkování u určitého odstavce, označte pouze odstavec, u kterého chcete změnit řádkování, a poté pokračujte stejným způsobem jako v předchozím případě. V kategorii Domů najděte pole Odstavec a vyberte řádkování, které vám vyhovuje.

Řádkování odstavce Řádkování odstavce

U novějších textových editorů vám při označení určité části textu automaticky vyskočí okno, ve kterém můžete řádkování upravit. Označte část textu a ve vyskakovacím okně vyberte možnost Řádkování a vzdálenost odstavců. Klikněte levým tlačítkem a vyberte vámi požadované řádkování.

Označení textu → Řádkování a vzdálenost odstavců → požadované číslo

dkování odstavce u označené části textu dkování odstavce u označené části textu

Pokročilé nastavení řádkování

Při psaní složitější práce se nevyhnete pokročilému formátování textu. Práci si můžete částečně usnadnit přednastavením stylu, který chcete v dokumentu používat.

Ve Wordu v kategorii Domů vyberte v sekci Styly vámi preferovaný styl, které chcete v celém dokumentu používat. Klepněte na něj pravým tlačítkem a vyberte možnost Změnit. V otevřeném okně můžete změnit řádkování pro celý text, který bude psán v daném stylu.

Domů → Styly → pravé tlačítko na vybraný styl → Změnit → nastavení řádkování ve stylu

prava řádkování ve stylu prava řádkování ve stylu

Pokud chcete otevřít pokročilé nastavení odstavce nebo označeného textu, myší jej označte a poté v kategorii Domů v sekci Odstavec vyberte Řádkování a vzdálenost odstavců. Místo výběru konkrétního čísla zvolte Možnosti řádkování.

Domů → Odstavec → Řádkování a vzdálenost odstavců → Možnosti řádkování

Pokročilé nastavení řádkování Pokročilé nastavení řádkování

V otevřeném okně můžete poté do libosti měnit nastavení textu podle vašich představ.

Pokročilé nastavení řádkování 2 Pokročilé nastavení řádkování 2

V textu jsou použité prinsctreeny pořízené redakcí Cnews.cz

Byl pro vás článek přínosný?