Hlavní navigace

Raiffeisenbank spustila platby mobilem. Pro Android nabízí aplikaci RaiPay

12. 9. 2019

Sdílet

Sice s několikaměsíčním zpožděním, ale je to tady. Raiffeisenbank tento týden konečně umožnila svým klientům platit pomocí mobilu. Jak už jsme věděli dopředu, banka se nejdříve vrhla na Android a místo Google Pay vsadila na vlastní aplikaci. Ta se jmenuje RaiPay (Play Store).

Vyžaduje Android 5 a telefon s čipem NFC a do aplikace lze přidat kreditní i debetní karty Mastercard. Jako u konkurenčních aplikací se s ní platí tak, že u plateb do 500 Kč stačí rozsvítit displej a přiložit mobil k bezkontaktnímu terminálu. U plateb nad 500 Kč je třeba mobil odemknout. Platby nad 5000 Kč je ale třeba ještě schválit heslem, takže telefon přiložíte k terminálu, dáte jej pryč, zadáte heslo a zase přiložíte.

Banka potvrzuje, že RaiPay funguje i v zahraničí a že s aplikací lze také vybírat peníze v bezkontaktních bankomatech. Těch je v Česku přes 2000 a provozují je kromě RB také Česká spořitelna, ČSOB, KB, Moneta, Fio a Airbank.

Raiffeisenbank na Twitteru mimochodem potvrdila, že Apple Pay spustí ještě do konce roku. Uvažuje též o Garmin Pay a Fitbit Pay. Nevylučuje přitom ani budoucí nasazení Google Pay. Zde by k tomu mohla mít i jiný důvod než přání uživatelů. Od konce srpna je totiž členkou dozorčí rady RB Taťána le Moigne, regionální ředitelka Googlu pro Česko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko.

TIP: Přehled českých bank, které nabízejí platby mobilem a které to chystají

Vlastní aplikaci pro mobilní placení v minulosti uvedly také Komerční banka, ČSOB, Česká spořitelna nebo Airbank a všechny později přinesly i Google Pay (u Airbank se to teprve chystá). Nějakou formu bezkontaktního placení mobilem již v Česku poskytuje 17 společností. RB byla tou největší, která moderní trend ignorovala. Momentálně jsou na tahu Hello bank a Sberbank.

Zdroj: Raiffeisenbank

Byl pro vás článek přínosný?