Hlavní navigace

Rainmeter a Enigma Desktop: vylepšení pracovní plochy

16. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestala vám standardní plocha Windows, na kterou je možné umístit maximálně několik jednoduchých miniaplikací z Visty a Windows 7, vyhovovat? Co takhle vyzkoušet jeden alternativní projekt, který je relativně nový? Rainmeter vám to umožní. Je navíc zdarma, s podporou skinů, a ve verzích pro 32bitová i 64bitová Windows.

Hned na začátku musím zdůraznit, že Rainmeter je určen pro zkušenější uživatele, kterým nečiní problém otevřít v editoru konfigurační soubor a podle potřeby tam doplnit a upravit nějaké parametry. Uživatelské prostředí co se nastavení Rainmeter týče, na tom není úplně nejlépe a spoustu věcí je nutné řešit úpravou konfigurace a následným znovu načtením.

Rozšíření pracovní plochy

Raintmeter je ve své podstatě pomůcka pro načtení různých skinů a miniaplikací, včele se sadou nazvanou Enigma desktop. Ta je tvořena různými poloprůhlednými panely, kalendářem, hodinami, úkolníčkem, informacemi o přehrávané skladbě, čtečkami RSS, Gmailu nebo Twitteru, a různými systémovými informacemi.

Kromě Enigmy najdete v sadě také skiny nazvané Arcs a Tranquil. Oba obsahují nějaké další malé aplikace na vaši pracovní plochu - typicky třeba hodiny nebo panel se systémovými ukazateli.

Spuštěním zástupce na ploše si otevřete nastavení skinu Enigma, totéž můžete učinit poklepáním na ikonku programu v systémové oblasti. Ve správci Enigma najdete na postranních panelech několik ikonek s popisky, k čemu která z nich slouží. Poklepáním na název u těchto ikonek si je přidáte na plochu. S největší pravděpodobností se objeví v levém horním rohu obrazovky, odkud je při troše šikovnosti přesunete na jiné místo.

Pokud se přesun nové miniaplikace na jiné místo na ploše nezdaří, pak klepněte pravým tlačítkem myši na zástupce Enigmy s systémové liště, z nabídky konkrétní položky vyberte funkci Edit skin a v Poznámkovém bloku upravte její X a Y pozici vzhledem k levému hornímu rohu obrazovky. Poté nastavení uložte a z nabídky položky vyberte volbu Refresh skin.

Přesun aplikací na pozadí

Takto si můžete na plochu naskládat třeba měřič baterie, informace o bezdrátových sítích, předpověď počasí atd. Informační doplňky jsou někdy zobrazeny tak, že překrývají okna ostatních programů. Vy je můžete umístit přímo do plochy a navíc zakázat jejich pohyb při náhodném přetahování.

Opět tedy klepněte pravým tlačítkem myši na ikonku aplikace v oznamovací oblasti a v nabídce se přepněte do seznamu funkcí vztažených k příslušné miniaplikaci. Zde v nabídce Position nastavte volbu On Desktop. V nabídce Transparency můžete upravit průhlednost, se kterou lze docílit zajímavých efektů v kombinaci s pozadím plochy.

Změna vzhledu a nastavení

Celkový vzhled můžete upravit také pomocí speciální pomůcky vyvolané přímo z hlavního okna Enigma. Klepněte na modrý odkaz Themes.  Program zobrazí samostatné okno s nastavením, ve kterém si můžete vybrat jiný celkový vzhled.

Pokud marně pátráte po tom, jakou adresu zadat do čteček pro Twitter nebo Gmail, případně jak zobrazit informace o počasí z místa, které vás zajímá, pak v hlavním okně klepněte na modré tlačítko se symbolem nářadí. Enigma zobrazí nastavení pro jednotlivé prográmky. Ten příslušný klepnutím označte a upravte jeho vlastnosti, které se následně zobrazí. Nezapomeňte je uložit klepnutím na tlačítko Set.

Tip: Enigma je zamýšlena jako nové rozhraní, které nahradí stávající prvky na pracovní ploše. Proto byste ji měli používat až poté, co vypnete postranní panel a nastavíte automatické skrývání hlavního panelu.

O možnost rychlého spouštění programů přitom nepřijdete. Stačí, když si na plochu přidáte tlačítko Domečku. To startuje miniaplikaci Launcher, která v panelu zobrazí tlačítka k nejčastěji používaným aplikacím. Jejich seznam a cesty ke spustitelným souborům opět upravíte v nastavení souboru se skinem.

Celkově se mi koncept vylepšené plochy pomocí sady Rainmeter a zejména díky obsažené ploše Enigma, docela líbí. Je však nutné mu přijít na chuť a obětovat hodinku, dvě, než si všechno vyzkoušíte a nastavíte podle svých představ. Poté by toto řešení mělo být přínosem.

Pokud vás Rainmeter opravdu zaujal, doporučuji sledovat diskusní fórum na jeho webu, kde najdete mimo jiné desítky tipů a triků, jak si s Rainmeterem vylepšit plochu.

Byl pro vás článek přínosný?