Hlavní navigace

Letí na vás raketa! Chyba operátora poplašného softwaru způsobila na Havaji paniku

21. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký stát Havaj používá pro hlášení poplachu zajímavý software, který o minulém víkendu pořádně vyděsil obyvatele. V osm hodin ráno jim totiž na mobil přišla zpráva o blížící se raketě. Ve skutečnosti šlo jen o nepovedený test. Událost ale vyvolala debaty, jestli takový systém k něčemu je.

Při současném napětí mezi Spojenými Státy a KLDR je Havaj teoreticky první na ráně a místní obyvatelé jsou velmi citliví na možnost útoku. Zvlášť když není jisté, jestli by byli schopni raketu sestřelit.

screen_shot_2018_01_18_at_12-46-06_pm AlertSense, zdroj: The Verge

Havaj podle serveru The Verge používá software AlertSense. Operátor má možnost ručně napsat o jaký poplach jde, případně zvolit šablonu. A právě záměnou šablony zřejmě vznikl problém, operátor zřejmě omylem zvolil šablonu pro živé vysílání, nikoliv pro test. Obyvatelé Havaje se tak ve zprávě dozvěděli, že na ně letí raketa a že se mají uchýlit do nejbližšího krytu.

screen_shot_2018_01_18_at_1-18-32_pm AlertSense, zdroj: The Verge

Obě možnosti jsou v softwaru AlertSense hned vedle sebe, takže je snadné se splést. Operátor ale prý měl několik možností, jak si chyby všimnout, takovýto poplach nejde odeslat na jedno kliknutí. Že jde o falešný poplach ale zveřejnily úřady až po více než půl hodině. Ještě že v Česku máme poplach každou první středu v měsíci v pravé poledne.

pornhub-insights-hawaii-missile-alert-traffic Pokles návštěvnosti a následný nárůst, zdroj: Pornhub

Jako u jiných takových událostí, poskytl přesná data i server Pornhub. Hned po rozeslání poplašné zprávy klesla návštěvnost tohoto populárního webu o 77 %. K návratu do „normálu“ došlo až 15 minut poté, co úřady poplach dementovali. Respektive návštěvnost poté ještě vzrostla, zřejmě v důsledku snížení stresu z předchozí půlhodinky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.