Hlavní navigace

Rambus bojuje dál a lépe. R+ LPDDR3 jsou kompatibilní se standardem JEDEC

29. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Rambus, která se netěší velké přízni uživatelů ani výrobců, se v loňském roce dostala do problémů a byla nucena propouštět. Ačkoliv se Rambus v posledních letech snažil rozšířit své pole působnosti akvizicemi jiných firem, stále zůstává věrný svému původnímu zaměření – technologiím pamětí DRAM. Včera společnost oficiálně představila technologii R+ LPDDR3 pro mobilní zařízení.

V tomto případě je název vcelku vypovídající. Rambus nechtěl riskovat, že se výrobci otočí zády k plně proprietární technologii a proto své řadiče a paměti navrhl jakožto rozšíření existující specifikace LPDDR3, se kterou je R+ LPDDR3 zpětně kompatibilní. Mimochodem, správcem příslušných standardů není pouze v nadpise zmíněný JEDEC, ale též méně známá skupina DFI, která se zabývá komunikačními protokoly mezi řadiči a pamětmi DDR. R+ LPDDR3 nebude jedinou takovou nadstavbovou technologií, Rambus chystá celé portfolio pamětí „R+™ Enhanced Standard Solutions“ a kromě R+ LPDD3 existuje i specifikace R+ DDR3.

R+ LPDDR3 oproti klasickým LPDDR3 slibují jednak o 25 % nižší spotřebu paměťového subsystému, jednak vyšší výkon díky dvojnásobné dosažitelné frekvenci, až 3200 MHz namísto běžných 1600 MHz. Zvýšení propustnosti při nižším signálním napětí umožňuje patentovaná technologie, které Rambus říká „near ground signaling“.

 

Kromě toho, že Rambusem navržený paměťový řadič si poradí i s obyčejnými LPDDR3 (i staršími LPDDR2), je prý již vyzkoušena jeho výroba 28nm SLP postupem u Globalfoundries. Které firmy budou řadič Rambusu používat ve svých SoC a kdo bude vyrábět paměťové čipy, momentálně není známo. Za filozofii technologií R+, které už nejsou proprietární klecí na zákazníka, ale musíme Rambusu přiznat malé bezvýznamné plus.

Zdroj: X-bit labs, Rambus

Byl pro vás článek přínosný?