Hlavní navigace

Rambus koupil Unity Semiconductor

6. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rambus, společnost proslavená soudními spory spíše než technologickými inovacemi, rozšířila objem svého intelektuálního vlastnictví, které může nyní jiným firmám licencovat, nebo je žalovat za jeho porušení. Za 35 milionů amerických dolarů koupila nepříliš známou společnost Unity Semiconductor, která byla založena v roce 2002 a sídlí v kalifornském Sunnyvale.

V roce 2009 Unity Semiconductor představil technologii CMOx. Ta by prý v budoucnu mohla nahradit paměti typu NAND Flash běžně používané v solid state discích, oproti nim slibuje vyšší hustotu dat, vyšší výkon, levnější výrobu a vyšší spolehlivost.

 

CMOx je zkratka pro „conductive metal oxide“. Paměťové buňky této technologie fungují na principu přesouvání iontů kyslíku mezi vodivou a nevodivou vrstvou kovového oxidu, čehož je docíleno aplikací elektrického pole. Akvizicí Unity Semiconductor získal Rambus nejen 147 patentů, které byly firmě doposud přiznány, ale také její tým výzkumníků, kteří na CMOx budou nadále pracovat.

V souvislosti s Rambusem také před týdnem probleskla ještě jedna zpráva. V září minulého roku jsme vás informovali, že patentový úřad Spojených států rozhodl o neplatnosti dvou ze tří patentů „Barth“, za jejichž údajné porušení Rambus žaloval kde koho, a že zbývající patent z této trojice ještě úřad přezkoumá. Přezkoumáno jest a verdikt zní, že i poslední z trojice lukrativních patentů, takzvaný „Bennett patent“ týkající se „protokolu pro komunikaci s dynamickou pamětí“, je neplatný. Úřad tedy dal za pravdu Nvidii, jejíž podnět šetření vyvolal a která tvrdila, že patent staví na „předchozí technice“ (původní termín v anglickém lawyerspeaku zní „prior art“). Pokud je patent označen jako „prior art“, znamená to, že není originální a je tedy neplatný.

Zdroj: Rambus, TechSpot

Byl pro vás článek přínosný?