Hlavní navigace

Masivní kyberútok zasáhl ve stovce zemí. Ochromil nemocnice i Telefóniku

13. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po celém světě útočí nový ransomware WanaCrypt0r 2.0 (někdy označovaný jako WCry nebo WannaCry). Obětem s Windows XP / Server 2003 a novějšími napadne počítač, zašifruje soubory a zobrazí okno, ve kterém požaduje zaplacení výkupného (po omezený čas), jinak uživatel ztratí k datům přístup. Zaplatit musí 300 dolarů v bitcoinech na peněženku https://blockchain.info/address/13AM4VW2dhxYgXeQepoHkHSQuy6NgaEb94.

Zaplať 300 dolarů, jinak přijdeš o data

WanaCrypt0r 1.0 se poprvé objevil 10. února 2017 a v omezené míře byl použit v březnu. Verze 2.0 byla poprvé detekována včera ráno a bohužel se šíří velmi rychle a globálně. Mezi oběti patří například britská zdravotnická zařízení NHS a mnoho dalších důležitých organizací po celém světě, například v Rusku, Turecku, Indonésii, Vietnamu, Japonsku, Španělsku a Německu. Útokem byla zasažena i Telefonica ve Španělsku nebo společnost Santander,“ říká Daniel Šafář, Country Manager pro Českou republiku a region CZR ve společnosti Check Point Software Technologies.

Avast odhaduje, že WCry zasáhl již v 99 zemích, nejvíce se projevuje v Rusku, Ukrajině a na Tchaj-wanu. Firma již zaznamenala přes 75 000 detekcí ransomwaru. Kaspersky Lab rovněž potvrzuje nejvíce ohrožené země a říká, že v některých případech chce vyděračský software i 600 dolarů. Kaspersky v prvních hodinách detekoval 45 000 útoků v 74 zemích.

Jak útok probíhá?

Ransomware využívá zranitelnosti v protokolu SMB, který počítače s Windows používají k síťovému sdílení disků nebo tiskáren. Exploit EternalBlue (nebo MS17-010) zneužívající díru v systému má údajně na svědomí americká rozvědka NSA nebo společnost Equation Group, která s ní spolupracuje. Hackerská skupina ShadowBrokers od Equationu exploit získala a zveřejnila jej na internetu. Jiná (neznámá) skupina s ním vytvořila WCry.

Takhle vypadá vyděračská obrazovka
Takhle vypadá vyděračská obrazovka
Nejvíce napadené země
Nejvíce napadené země
WCry může vydírat i v češtině
WCry může vydírat i v češtině
Vlastnosti WCry
Vlastnosti WCry
Jak vypnout SMB
Jak vypnout SMB

Microsoft vydal opravu pro SMB již v březnu (zde), ale evidentně ne všechny počítače ji už mají. Alternativním řešením k ochraně je dočasně vypnout funkci SMB. Položku najdete v Ovládací panely | Programy a funkce | Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows | Podpora pro protokol sdílení souborů SMB 1.0/CIFS. Automaticky by měly být chráněny počítače schované za NATem.

Oživeno: Microsoft tvrdí, že počítače s Windows 10 nebyly útokem postiženy. Ohroženy jsou ale mimo jiné i systémy Windows XP SP3 x86, Windows XP SP2 x64, Windows Server 2003 SP2 a Windows 8. Opravu tak překvapivě a mimořádně vydal i pro již nepodporované OS, záplaty stahujte odsud.

WCry na vás může zaútočit, aniž byste cokoliv vědomě stahovali. Pokud nejste schovaní na firewallem/NATem a máte otevřené porty pro vnější komunikaci přes SMB, ransomwarem vás může nakazit kdokoliv z internetu. Útok je prakticky nevysledovatelný, přes internet komunikuje pomocí Toru. WCry se navíc může dostat na jeden počítač v domácí/firemní síti a pak napadnout ostatní.

Bezpečnostní společnosti nedoporučují platit výkupné, přestože zatím dešifrovací software nemají v rukou. Oběti by měly data obnovit ze zálohy. A pokud zálohu nemají, je to dobré poučení do budoucna.

WanaCrypt0r 2.0 popisují:

Byl pro vás článek přínosný?