Hlavní navigace

Něco pro fandy alternativních CPU: je tu Talos II Lite, levnější počítač s IBM Power9

18. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: IBM

Je to trochu nuda, když jsou v počítačovém mainstreamu pořád jen procesory jedné instrukční sady x86. ARM ty stojaté vody čeří, ovšem hlavně v mobilní oblasti (i když pokusy o expanzi trvají, viz třeba nová zařízení s Windows). Minimálně jako zpestření proto je velmi zajímavý pokus firmy Raptor Engineering dostat opět do světa PC, respektive spíš pracovních stanic, procesory IBM. U prvního pokusu s Power8 selhal crowdfunding kvůli vysoké ceně, ale stroj Talos II už s 14nm procesory Power9 se na trh dostal. Díky marketingu zaměřenému na open source a kompletní otevřenost firmwaru zaznamenal ohlas, ale Talos II je pořád hodně drahá legrace. Pro zájemce o alternativní CPU se však nyní otevře možnost se jim na kobylku dostat levněji

Raptor Engineering oznámil novou verzi své pracovní stanice pojmenovanou Talos II Lite. Ta je poněkud osekaná a výsledkem je nižší cena. Systém je zdá se založený na stejném PCB, protože deska je formátu EATX, ale část komponent není osazena. Talos II Lite je tím pádem omezen jen na jeden procesor Power9, druhý socket chybí. Ale podporuje až 22jádrovou verzi, takže čistě CPU výkonu je k dispozici stále dost a systém by někde mohl být výkonnější než platforma Intel Skylake-X nebo AMD Threadripper. Tedy dokud nenarazíte na software používající instrukce SSE/AVX, pak má Power9 smůlu. Pro ilustraci se můžete podívat třeba na tento test Phoronixu měřící výkon dvouprocesorového Talosu II s dvěma osmijádry (jen pozor na to, že konfigurace například úložišť a RAM jsou hodně nesrovnatelné).

Z procesoru je vyvedeno osm slotů DIMM pro paměti DDR4, které podporují ECC a údajně kapacitu modulů až 128 GB, takže celkově lze mít až 1 TB RAM. Pozor na to, že jsou použité registered moduly, běžné fungovat nebudou. Zase lze ale použít levné moduly z druhé ruky vyřazené ze serverů, takže toto může být svým způsobem i výhoda.

Jen dva sloty PCI Express, bude problém s úložišti

Další omezení desky Lite jsou bohužel dost drastická. Hlavním problémem je, že přítomné jsou jen dva sloty PCI Express 4.0 – jednou ×16 a jednou ×8. První vám většinou obsadí grafická karta a druhý takřka bezpodmínečně musíte použít pro úložiště, takže možnosti instalace dalšího hardwaru jsou v praxi pryč. Talos II Lite totiž nemá přímo na desce žádné porty SATA nebo jinou možnost osadit úložiště. V praxi tak máte možnost buď slot ×4 zaplnit nějakým NVMe SSD pro toto rozhraní (bez možností připojit cokoliv dalšího), nebo do něj vložit přídavný řadič SATA. To asi bude lepší možnost, protože k němu pak bude možné připojit jak SSD, tak HDD, optickou mechaniku a obecně více úložišť. Existuje ještě možnost při objednání připlatit 300 dolarů za integrovaný SAS řadič Microsemi. S tím by deska měla mít čtyři porty SAS a snad i SATA jako běžný Talos II, ale to je celkem drahé a jde „speciální objednávku“, jejíž vyřízení má trvat déle a není jasné, zda se tyto varianty dostanou do výroby.

 

Deska Talos II pro procesory IBM Power9 Deska Talos II pro procesory IBM Power9. Talos II Lite má zřejmě stejný základ, ale bez druhého CPU, s jen dvěma sloty PCI Express a bez řadiče SAS/SATA

Další konektivitu tvoří čtyři porty USB 3.0 – dva vzadu, dva formou vývodu pro čelo skříně – a jedno USB 2.0 plus dvojice sériových portů (jeden fyzický, jeden vývodem na desce). Integrované jsou stále dva gigabitové Ethernety od Broadcomu a také BMC čip pro správu Aspeed, který zároveň funguje jako velmi základní 2D grafika s analogovým výstupem D-Sub. V nouzi ji bude možné používat pro obsluhu Talosu II Lite sloužícího jako server, pro desktopové použití ale není. Zvukovou kartu a případně Wi-Fi bude poté třeba vzhledem k situaci s PCIe připojit k portům USB, pokud nebudete zvuk řešit přes výstup HDMI na grafice a připojený monitor.

Základ systému za 37 tisíc...

Tento systém by měl být podle firmy Raptor Engineering fyzicky dostupný (a expedovaný) v červenci, ovšem již nyní je možné ho předobjednat. Prodává se jako barebone, tedy kombinace základní desky, skříně, chladiče pro procesor (jenž je speciální, chladiče pro AMD/Intel na procesory Power9 nedostanete bez úprav) a 500W ATX zdroje. Tento celek vyjde na 1400 dolarů. Dělá to s DPH zhruba 37 000 Kč, ale asi byste se při objednání z USA mohli potýkat také s clem.

... ale procesory Power9 mají ceny docela dobré

Kromě RAM, grafiky a PCIe SSD či řadiče pro úložiště, což si můžete opatřit svépomocí, je ještě třeba přikoupit procesor Power9. Ty jsou na rozdíl od desky naceněné až překvapivě konkurenceschopně. Raptor Engineering nabízí základní verzi se čtyřmi jádry, taktem 3,2/3,8 GHz, 90W TDP a 40 MB L3 cache za 375 $. Za 595 $ lze mít 160W osmijádro s taktem 3,45/3,8 GHz. Nejatraktivněji vypadá osmnáctijádro za 1375 $, u kterého ale Raptor neuvádí TPD ani takty. Maximální možností je verze s 22 jádry za 2575 $, která se proti 18jádru asi už moc nevyplatí.

Procesor Power9 (Zdroj: Raptor Engineering) Procesor Power9 (Zdroj: Raptor Engineering)

Nákup Talosu II Lite vás tak stále vyjde na nějakých padesát tisíc plus RAM, úložiště a GPU k tomu. Nestojí to už sice „auťák“ jako původní Talos II, ale pořád nelze hovořit o úplně „levné cestě“ k platformě Power9. Pokud bystě měli zájem, počkejte ovšem ještě pár měsíců, protože podle toho, co Timothy Pearson z firmy Raptor Engineering napsal v komentáři na Phoronixu, by snad měla eventuálně přibýt také možnost objednat jen samotnou desku (plus CPU a chladič). Tím by se mohla cena opět o něco zmírnit a také nebude třeba posílat z Ameriky tak rozměrný balík.

Byl pro vás článek přínosný?