Hlavní navigace

Raspberry Pi 4 nefunguje s některými kabely USB-C, kvůli chybě v designu nenabíjí

16. 7. 2019

Sdílet

Raspberry Pi je díky univerzalitě a komunitě patrně nejužitečnější jednodeskový ARM minipočítač, navíc poslední čtvrtá generace vydaná před pár týdny je i překvapivě technologicky pokročilá. Ovšem Pi se nevyhnuly ani chyby, například kuriozita se světlocitlivostí napájecího obvodu u druhé generace, kdy focení s bleskem shodí běžící systém. Vypadá to, že menší hardwarový defekt se dostal i do nového RPi 4. Nefunguje totiž s některými napájecími kabely a nabíječkami, přestože jsou standardní a přesně podle specifikací.  

Raspberry Pi 4 nerado aktivní kabely USB-C

Problém odhalený krátce po vydání desky spočívá v tom, že s některými kabely USB nefunguje napájení, neboť nabíječka/adaptér Pi 4 nedodávají elektřinu. Je to kvůli přechodu na napájení novým oboustranným konektorem USB typu C místo předchozího USB Micro, implementace USB-C na desce má totiž jednu chybu. Přímo výrobce už potvrdil, že Raspberry Pi 4 nefunguje s tzv. „e-marked“ kabely, tedy elektronicky označenými. Jde o aktivní kabely se zabudovanými čipy, typicky je dostanete s nabíječkami pro notebooky od Applu a podobnými přístroji s porty Thunderbolt 3. Například oficiální nabíječka nabízená výrobcem desky nemá e-marked kabel a s RPi 4 funguje bez problémů.

Bezprostřední příčinou je špatné zapojení odporu, který má zajistit správnou detekci zařízení. Jeho použití podle všeho není v nesouladu se specifikacemi. Raspberry Pi 4 má nekorektně jeden odpor zapojený společně pro dva CC piny konektoru, ačkoliv podle specifikace mají mít oba svůj vlastní separátní (chyba je naštěstí asi jen na PCB, ne přímo v procesoru, což by byl větší problém, nebude tak třeba dělat revizi křemíku nebo čekat na dostupnost nového steppingu).

kabel USB-CPři použití obyčejného kabelu chybné zapojení rezistoru nevadí a umožní nabíječce správně desku detekovat a začít ji napájet. Ovšem aktivní/„e-marked“ kabely fungují trochu jinak a detekce rezistoru způsobí, že pro nabíječku deska Raspberry Pi 4 vypadá už ne jako klasické zařízení, ale jako nějaká periférie (u applí nabíječky audio adaptér pro sluchátka). A kvůli tomu nabíječky nezačnou desce posílat proud, takže se nemůže zapnout. Stejné nabíječky ale korektně dodávají šťávu, stačí použít jednoduchý a ne aktivní „e-marked“ kabel. Technické podrobnosti můžete najít zde.

Řešení: starší nabíječky, „hloupé“ kabely, USB-C redukce

Jako řešení je možné použít nabíječky a pasivní kabely, s kterými nabíjení funguje, případně kabel s konektorem Micro-USB a na něm adaptér na USB-C, kde problém nenastává. Problém je specificky s nabíječkami, které mají samy porty USB-C, takže je pak propojujete kabelem s koncovkou typu C na obou koncích. Pokud ale máte starší nabíječku s konektorem typu A a připojíte k ní Pi pomocí kabelu s konektory A-C, tak se chyba neprojeví.

Raspberry Pi 4 Model B Raspberry Pi 4 Model B

Tato nekompatibilita Raspberry Pi 4 s některými kabely USB-C by měla být patrně vyřešena v některé z budoucích revizí desky. Ale prozatím se asi bude současná prodávat dál, jelikož nejde o kritickou chybu a na nějaké stahování z trhu se nepomýšlí. Kdy by se mohla eventuálně objevit nějaká opravná revize, nikde řečeno nebylo, takže se to dost možná sveze až s dalšími změnami třeba za rok.

Galerie: Raspberry Pi 4 Model B

Byl pro vás článek přínosný?