Hlavní navigace

Raspberry Pi 4 zlevňuje a opravuje nepříjemnou chybu s USB-C

28. 2. 2020

Sdílet

Loni v létě uvedený Raspberry Pi 4 měl nečekaný problém s návrhem desky a byl hodně vybíravý na typ napájecího kabelu s koncovkou USB-C. Výrobce chybu v designu vyřešil až nyní, šéf společnosti Eben Upton potvrdil pro The Register, že je již hotova nová revize. Zatím ovšem nevíme, jak ji poznáme v e-shopech, kde často bude naskladněny starší kusy.

Co však v obchodech poznáme, je nižší cena 2GB modelu. Raspberry Pi Foundation trvale snížila cenu ze 45 na 35 dolarů. Vysvětluje to zlevněním pamětí, ovšem 4GB a 1GB variantám se cena nemění. Ta menší přitom taktéž stojí 35 dolarů, časem tak nejspíš zmizí z nabídky. Oficiální český obchod rpishop.cz již na změnu reagoval. Model s 2 GB RAM tak stojí 988 Kč místo dřívějších 1262 Kč. Za 988 Kč je taktéž 1GB verze, naopak 4GB stojí 1536 Kč. Uvedené ceny jsou je za základní desku, sady s krabičkami, paměťovými kartami a napájením jsou samozřejmě dražší.

Raspberry Pi první generace se začal prodávat přesně před osmi lety a stál okolo 650 Kč. Aktuální verze má 40× výkonnější procesor, až 16× více paměti, 10× rychlejší síťovou kartu, čtyřnásobně se zvýšilo rozlišení pro monitory a navíc lze připojit již dva současně. K tomu přibyla rozhraní USB 3.0, Bluetooth a Wi-Fi. Ke konci loňského roku se prodalo již 30 milionů malinových minipočítačů.

TIP: Raspberry Pi 4 se dá přetaktovat až na 2,0 GHz, výkon lepší o 33 %

Zdroj: RPi

Byl pro vás článek přínosný?