Hlavní navigace

Raspberry Pi 4 se dá s novým firmwarem přetaktovat až na 2,0 GHz, výkon lepší o 33 %

29. 7. 2019

Sdílet

Procesory pro PC se v poslední době dají čím dál méně přetaktovávat, výrobci v nich ponechávají čím dál méně rezerv. Ovšem vypadá to, že si teď výraznějších přetáčecích úspěchů můžete užít s jednodeskovým ARM počítačem Raspberry Pi 4. Tato nedávno nová vydaná lepší verze s výkonnějším SoC totiž zdá se má slušné rezervy a dokonce se v ní teď objevují fenomény jako nové BIOSy zlepšující možnosti OC ladění frekvence. Raspberry Pi 4 je mezi deskami řady RPi (ale i obecně) docela přínosná věc – poprvé má totiž out of order jádra (Cortex-A72), což je mezi levnými ARM deskami hodně ojedinělé, navíc má SoC Broadcom BCM2711 tato jádra rovnou čtyři. Jejich frekvence byla nicméně poněkud nízko, jen na 1,5 GHz, takže se CPU část zas tak výkonnostně rozlétnout nemohla. Přesně toto ale teď může řešit přetaktování. Tip: Raspberry Pi 4 léčí neduhy předchůdců. Má vyšší rychlost a je vhodný pro video

Až o třetinu víc výkonu

Přetaktování desek Raspberry Pi bylo možné už v minulosti. Po vydání verze 4 uživatelé OC zkoušeli i na ní, ale dosud platila jako maximální frekvence, na kterou se dalo CPU vybičovat, jen 1,75 GHz. Nicméně nyní má vyjít aktualizace firmwaru, která možnosti přetaktování zvyšuje. Limit byl totiž asi jen umělý a po úpravě bude možné nastavit frekvence i vyšší, až po 2,0 GHz. Nastavit se na desce přitom nechá i napětí, takže jsou k dispozici hlavní nástroje OC známé z desktopových CPU.

Navýšení frekvence na 2,0 GHz už řada uživatelů vyzkoušela a potvrdila, že v úlohách limitovaných výkonem jader CPU skutečně dochází k zvýšení výkonu až o tu třetinu. Čtyři jádra Cortex-A72 na 2,0 GHz jsou už zase o něco zajímavější, pokud od RPi 4  vyžadujete něco náročnějšího, například z něj chcete mít experimentální/alternativní ne-x86 desktopový počítač. V úlohách limitovaných propustností paměti pak podle očekávání po OC jader zlepšení nenastane, ovšem RPi 4 dovoluje separátně přetaktovat frekvenci (a zvýšit napětí) také pamětí LPDDR4 – jen přitom asi musíte dávat větší pozor na otestování stability.

Benchmarky Raspberry Pi 4 přetaktovaného na 2,0 GHz (Zdroj: CNX Software benchmarky) Benchmarky Raspberry Pi 4 přetaktovaného na 2,0 GHz (Zdroj: CNX Software benchmarky)

Špatná zpráva je, že ne všechny exempláře současné revize BCM2711 asi budou schopné na 2,0 GHz běhat. Redaktor CNX-Software například uvádí úspěch, ale Tom's Hardware sice převážně také, ovšem s tím, že při jednom benchmarku (GIMPu) už nastal pád. Je možné, že by se čip dal stabilizovat dalším navýšením napětí (redaktor ho zvedl o 0,1 V, CNX-Software nastavil rovnou +0,15 V). V případě neúspěchu lze takt snižovat po násobcích 50 MHz, takže se lze pořád pokusit třeba o 1,90 či 1,95 GHz.

Raspberry Pi 4 pretaktovani Toms Hardware benchmarky Benchmarky Raspberry Pi 4 přetaktovaného na 2,0 GHz (Zdroj: Tom's Hardware benchmarky)

Přetaktování se provádí editací souboru /boot/config.txt, kde v sekci [pi4] změníte parametry arm_freq (v megahertzích, takže například arm_freq=2000) a over_voltage (1 znamená +0,25 V, -1 zase 0,25 V, takže například over_voltage=4 je zvýšení o 0,1 V). Rozsah by měl být -16 až plus 8, takže napětí je možné měnit od 0,8 V po 1,4 V (výchozí je v zátěži 1,2 V). Poté nebo předtím musíte ještě provést příkaz sudo rpi-update, což by mělo stáhnout onu zmiňovanou aktualizaci firmwaru, která odemkne násobiče pro takt 1800–2000 MHz. Jde o zatím nevydanou čerstvou verzi, během nějaké doby by snad měla být uvolněna i oficiálně. A nakonec desku restartovat.

Raspberry Pi 4 pretaktovani Toms Hardware benchmark2 Benchmarky Raspberry Pi 4 přetaktovaného na 2,0 GHz (Zdroj: Tom's Hardware benchmarky)

Pozor na chlazení

Pokud hodláte Raspberry Pi taktovat, měli byste pro něj mít také zajištěné chlazení alespoň nějakým přídavným pasivem. SoC se při plné zátěži dost zahřívá a již bez OC se může dostat k 85 stupňům, kde je spuštěn throttling frekvence. Při přetakování se zvýšeným napětím byste tedy měli mít pasiv vždy, aby se vám podařilo udržet teplotu co možná nejdál od této hranice.

Galerie: Raspberry Pi 4 model B

Byl pro vás článek přínosný?