Hlavní navigace

Bomba: Raspberry Pi 4 se už dá koupit s 8GB pamětí RAM. ARM desktop jen za 75 $

29. 5. 2020

Sdílet

Raspberry Pi se vždycky dalo použít na mnohem náročnější věci, než by se od "hračkového" počítače čekalo. Teď to půjde ještě líp, přichází verze s 8 GB RAM!

Když Raspberry Pi Foundation vydala novou verzi své populární minidesky či jednodeskového počítače Pi 4, přinesla nový procesor s out-of-order jádry Cortex-A72 a ač jde o už dost starou architekturu na dost nízkém taktu, hodně se tím vylepšil výkon. Současně začaly být dostupné verze se 4GB pamětí RAM, což naplno otevřelo cestu pro pokusy s využitím tohoto drobného hardwaru jako desktopového počítače s architekturou ARM. Se 4GB pamětí to ale ještě bylo dost na hraně. Podobně zaměření uživatelé však teď můžou slavit, protože nadace nečekaně přišla s rovnou 8GB verzí, což je kapacita, kde už se opravdu bavíme o bezproblémově použitelném desktopu (po stránce RAM, teď zase začne jít o výkon CPU). Ovšem nejen pro tuto roli je takto velká RAM zajímavá, toto také umožní vývojářům na desce kompilovat větší softwarové projekty pro platformu ARM. Tip: Raspberry Pi 4 léčí neduhy předchůdců. Má vyšší rychlost a je vhodný pro video

Raspberry Pi 4 s 8GB RAM: téměř historický milník

Nová revize Raspberry Pi 4 Model B s 8GB pamětí byla vydána včera. Používá 8GB paměť LPDD4 od Micronu (MT53E2G32D4NQ-046 WT:A), ostatní specifikace jako 1,5GHz frekvence CPU a konektivita či výbava jsou nezměněné. Paměť má nicméně údajně trošku vyšší nároky na špičkové proudy, což si vynutilo změnu napájení desky.

Cip s pameti LPDDR4 u 8GB Raspberry Pi 4 Model B Čip s pamětí LPDDR4 u 8GB Raspberry Pi 4 Model B

Čip LPDDR4 má kapacitu 64 Gb (8 GB) a efektivně podporuje maximální takt 2133 MHz. Zapojení by mělo být jednokanálové, což u LPDDRx znamená šířku sběrnice 32 bitů (žádná změna proti předchozím modelům).

PCB tedy není identické, u konektoru USB-C jsou nyní nové napěťové regulátory. Toto by asi mohlo znamenat, že chladiče počítající i s chlazením napájecích komponent budou potřebovat úpravu.

Zmeny u 8GB Raspberry Pi 4 Model B Zdroj Toms Hardware Změny u 8GB Raspberry Pi 4 Model B (Zdroj: Tom's Hardware)

Cena nové verze je samozřejmě vyšší, a to oficiálně 75 dolarů (2200 Kč po připočtení DPH), což ovšem pořád není zas tak mnoho, 4GB model u nás stojí circa 1600 Kč. U nás se tato verze zatím neprodává, než se objeví i v českých distribučních kanálech, asi chvíli potrvá.

Tato 8GB deska je míněná hlavně pro uživatele, kteří používají Pi 4 jako (malý) server nebo na něm třeba chtějí spouštět virtualizaci. U uživatelů, kteří chtějí „desktop na bázi ARM“ záleží na tom, zda se 4GB deskou už naráželi na velikost RAM, nebo ne. Ale velikost RAM byla obecně dlouho jeden z hlavních limitů jednodeskových počítačů s čipy ARM, takže zde lze říct, že navýšení na 8 GB je téměř historický milník.

První testy a 64bitová distribuce Raspbian

Současný operační systém Raspbian je 32bitový s LPAE, takže OS celkově poskytuje 8 GB operační paměti, ale jeden proces může naráz použít maximálně 3 GB RAM. Prohlížeče – minimálně Chromium – jsou dnes naštěstí víceprocesové, takže toto omezení obcházejí. Nicméně v beta fázi je teď nativní 64bitová verze Raspbianu, která s 8GB verzí získává opodstatnění. Pokud ji chcete vyzkoušet, je dostupná zde.

Aktualizováno: Zdá se, že distribuce Raspbian byla zároveň oficiálně přejmenována na Raspberry Pi OS.

Zkušenosti prvních testovačů této nové verze můžete najít třeba na Tom's Hardware (kde již redaktoři podnikly nějakými testy výkonu ověřující, že větší kapacita počítač nezpomalila) nebo na CNX-Software.

Galerie: Raspberry Pi 4 Model B s 8GB pamětí RAM, testy výkonu

Specifikace Raspberry Pi 4

  • Broadcom BCM2711 (4× 1,5 GHz Cortex-A72 + VideoCore VI 3D)
  • 1/2/4/8 GB LPDDR4 SDRAM (8GB verze od května 2020)
  • Čtečka microSD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5
  • Gigabit Ethernet
  • 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× microHDMI
  • další rozhraní: 40pinový GPIO, MIPI DSI pro displej, MIPI CSI pro foťák, hybridní jack pro
  • sluchátka a kompozitní video
  • napájení: přes USB-C, GPIO, PoE (vyžadován zvláštní PoE HAT)

Zdroj: Rasperry Pi Foundation

Byl pro vás článek přínosný?