Hlavní navigace

Raspberry Pi B+ má nižší spotřebu a více USB. Pomalý procesor bohužel zůstal

14. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Britská nadace Raspberry Pi navrhující stejnojmenné minipočítače včera přestavila nástupce modelu B nazvaného jednoduše B+. Tvůrci upozorňují, že nejde o plánovanou druhou generaci RPi, ale finální verzi původního stroje. Inovací je však přesto dost. A hlavní je, že cena zůstává stejná – 35 dolarů.

Raspberry Pi B+
Raspberry Pi B+

Znalci si jistě všimli odlišné základní desky, což také znamená, že budete potřebovat novou krabičku. Díry jsou v jiných místech, rohy jsou zaoblené a konektory jsou už jen na dvou stranách. A také jejich složení se oproti předchůdci liší. USB už z desky tolik netrčí a nově jsou k dispozici hned čtyři USB 2.0 místo dosavadních dvou. Dále se ztratil kompozitní video výstup, nově je součástí 3,5mm jacku spolu se stereo zvukem.

 

Tvůrci také nahradili slot pro SD karty za menší formát microSD. Rozhraní GPIO má nově 40 místo 26 pinů, zůstává ale zpětně kompatibilní s původními doplňky. Model B+ dále slibuje čistší zvuk a také nižší spotřebu. Příkon prý klesl o 0,5 až 1 W.

Zbytek zůstává stejný. Počítejte tedy s pomalým ARMovým čipsetem Broadcom BCM2835 (ARM11@700 MHz), 512 MB RAM a zůstaly i konektory HDMI a RJ-45 pro 10/100 Ethernet.

Zdroj: RaspberryPi

Byl pro vás článek přínosný?