Hlavní navigace

Raspberry Pi dostalo oficiálně podporovaný dotykový displej, již se prodává

8. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolem levného jednodeskového počítače Raspberry Pi se za poslední roky rozrostla početná komunita kutilů a vznikly pro něj také různé periférie. Ty v některých případech byly dokonce oficiální – Raspberry Pi Foundation například vytvořila modul s kamerou. V plánu byl již dlouho také LCD displej s dotykovou vrstvou, jeho vývoj se ale dlouho protahoval. Práce se ale nakonec podařilo dotáhnout do konce a obrazovka byla nyní nadací oficiálně představena.

Displej je určen pro připojení k vývodu připraveném na PCB desky, takže vám nevezme výstup HDMI a má být použitelný zároveň s externím monitorem. Jedná se o sedmipalcovou obrazovku s dotykovou vrstvou schopnou snímat až deset dotyků naráz. Rozlišení je ovšem poněkud nízké (800 × 480 bodů) a zřejmě se jedná o panel typu TN, byť podporuje 16 milionů barev (8bitové složky RGB, ale dost možná s AFRC). Výběr panelu totiž zřejmě kromě kvality ovlivnila hlavně cena a požadavek na dostupnost zajištěnou na dlouhou dobu. Otázka, zda dlouhodobá dostupnost je pro většinu zájemců ta nejdůležitější věc, když jsou parametry horší než u většiny dnešních levných tabletů, které třeba celé stojí méně.

Dotykový displej pro Raspberry Pi
Dotykový displej pro Raspberry Pi

Panel je dostupný ode dnešního dne, za cenu 60 USD plus DPH (s ním by u nás momentálně vycházel na zhruba 1750 CZK) a také poštovné. Záležitost to tedy bohužel není nijak levná a je otázka, jak mnoho kutilů osloví. Provedení displeje je relativně rozměrné, takže pro vlastnoručně vyrobený tablet moc vhodný není, samotné Raspberry Pi ovšem pro takové použití není nejlepší deska.

 

Panel používá pro komunikaci s deskou rozhraní DSI, nicméně nativně jde o obrazovku s paralelním rozhraním DPI – údajně kvůli lepší dostupnosti těchto displejů. Použit je proto převodník, ovšem právě implementace tohoto rozhraní údajně vývoj zpozdila kvůli problémům s elektromagnetickým rušením a poté certifikací zařízení.

Dotykový displej pro Raspberry Pi

Panel má zezadu kovový montážní plech, ke kterému lze Raspberry Pi upevnit a vlastní PCB s elektronikou. Napájení je možno řešit odděleným 5V zdrojem, kromě toho má ale panel i výstup USB, z něhož lze napájet samotné Pi a napájecí adaptér pak stačí zapojit do displeje. Asi nejpraktičtěji ale vypadá třetí možnost, totiž krmení panelu jednoduchým kablíkem z GPIO konektoru Raspberry Pi. Oficiálně je panel kompatibilní s modely A+, B+ a Pi 2. Fungovat by měl i se staršími deskami A/B, ty však mají odlišnou rozteč montážních děr.

Dotykový displej pro Raspberry Pi

Ačkoliv je obrazovka poněkud drahá a parametry neoslňující, určitou výhodou by u ní měla být oficiální softwarová podpora (v Raspbianu). Dotyková vrstva by měla mít ovladač pro X server a pro vývoj aplikací ovládaných dotekem je k dispozici Pythonové rozhraní Kivy.

Zdroje: Raspberry Pi Foudnation, The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?