Hlavní navigace

Raspberry Pi dostává vlastní zvukovou kartu, navrhla ji firma Wolfson

12. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se hrubého výkonu týče, je sice Raspberry Pi na dnešní poměry spíše hračkou než „počítačem“, přesto se ale těší přízi nemalé komunity. Za poslední dva roky se těchto desek prodalo víc než dva a půl milionu. Pro jeho příznivce vzniklo nyní ve spolupráci firmy element14 a výrobce audio kodeků Wolfson Microelectronics něco, co pro jiný jednodeskový počítač na bázi ARM asi neseženete – na míru vyrobená dedikovaná zvuková karta. Jmenuje se Wolfson Audio Card a pořídit se dá za 33 USD.

Z Raspberry Pi lze sice dostat digitální zvuk přes rozhraní HDMI, jeho analogový audio výstup ale nemá zrovna závratnou kvalitu, navíc je k dispozici jediný výstupní konektor. Wolfson Audio Card má jednak přinést vyšší kvalitu zvuku, zároveň ale také rozšiřuje dostupné funkce: na dceřiné desce se nachází analogový vstup a výstup v podobě 3,5mm jacků a také sluchátkový výstup kombinovaný s mikrofonním. Kromě toho jsou vyvedeny i konektory pro koaxiální S/PDIF umožňující digitální vstup i výstup. Na PCB se nicméně nachází také interní zesílené výstupy pro přímé připojení stereo reproduktorů.

Wolfson Audio Card, zvuková karta pro Raspberry Pi
Wolfson Audio Card, zvuková karta pro Raspberry Pi

Karta je založena na kodeku Wolfson WM5102, který se nachází třeba v telefonu Samsung Galaxy S4. Tento čip podporuje přehrávání s 24bitovou kvalitou a vzorkovací frekvencí až 192 KHz. V specifikacích se výrobce chlubí odstupem šumu a signálu až 113 dB při přehrávání (převodník D/A) a 96 dB u převodníku A/D. K Raspberry se deska (její PCB je oproti samotnému počítači asi dvoutřetinové) připojuje přes konektor GPIO. Ovšem zároveň potřebuje ještě přídavné piny P5, které se nacházejí jen na deskách revize 2.0 (přišla v září 2012) a vyšších. Uživatelé předchozích revizí s 256 MB RAM mají bohužel smůlu, protože na nich se piny P5 ještě nenachází.

Od Raspberry Pi asi nebude příliš mnoho lidí vyžadovat zvuk s vysokou věrností, zvukovka se ale může hodit také pro nahrávání. V kombinaci s kamerovým modulem také dostupným pro Pi lze pak zkonstruovat vlastní přístroj k pořizování audiovizuálního záznamu. Pro tyto účely má Wolfson Audio Card také přímo integrované dva digitální mikrofony Wolfson WM7210 osazené na PCB. Na tom se také nachází vývod s 16 piny, kterým lze možnosti dále rozšířit, tedy v mezích schopnosti čipu WM5102.

 

Použitý kodek je na Linuxu podporován ve vrstvě ALSA, ovladače mají být dle zástupců Wolfsonu plně otevřené a dostupné pod standardním jádrem. K dispozici je kompletní obraz systému určený pro použití s touto zvukovkou, všechen software by měl ale být ke stažení také samostatně. Ovladače by se měly v budoucnu objevit také přímo v distribucích, například v Raspbianu.

Zdroje: element14, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?