Hlavní navigace

Raspberry Pi má novou hračku pro nadšence – fotomodul s výměnnými objektivy

30. 4. 2020

Sdílet

Britská nadace Raspberry vyvíjející stejnojmenné „malinové“ minipočítače dnes představila zajímavou novinku. High Quality Camera je třetí generací fotomodulu, který lze připojit k desce. Vyšší kvalita v názvu znamená dosud nejlepší čip. Raspberry se spoléhá na snímač Sony IMX477 s rozlišením 12,3 Mpx a úhlopříčkou 1/2,3", původně určený pro mobily a kompaktní foťáky.

Modul navíc obsahuje závit na stativ a bajonet pro vyměnitelné objektivy a zaostřovacím kroužkem. Nativně pracuje s formátem C-mount využíváním u bezpečnostních CCTV kamer, v balení bude i adaptér na CS-mount. Na trhu jsou pak adaptéry i pro jiné formáty od Canonu, Nikonu, Fuji a dalších.

Přímo pod značkou Raspberry Pi budou k dostání 6mm a 16mm objektivy, avšak eBay, Aliexpress a další online burzy nabízí tuny dalších. Modul samozřejmě půjde s vhodným adaptérem připojit i teleskopům nebo mikroskopům, kde navíc nebude tolik vadit chybějící automatické zaostřování. Byť i toho by časem mohli různí hackeři s patřičnými objektivy a další elektronikou dosáhnout.

Modul standardně fotí v rozlišení 4056 × 3040 px a umí točit video v 1080p30. Čip toho zvládne více, ale limitem – zdá se – bude použitý obrazový procesor. Britský Tom's Hardware již provedl první testy, takže se můžete na výsledky podívat. Díky modulu může Raspberry Pi posloužit nejen k již zmíněnému zachycení mikro- či makrosvěta, ale také získá funkci webové či bezpečnostní kamery.

TIP: Raspberry Pi 4 zlevňuje a opravuje nepříjemnou chybu s USB-C

Novinku již prodává i oficiální český dovozce rpishop.cz, zájemci si budou muset připravit 1499 Kč. Stejně pak stojí i 16mm/F1,4 objektiv. Širokoúhlý 6mm/F1,2 je za 759 Kč. Modul je kompatibilní s Raspberry Pi 1 Model B a novějšími s výjimkou některých variant Zero bez konektoru pro kameru.

Zdroj: RPi

Byl pro vás článek přínosný?