Hlavní navigace

Raspberry Pi se smrsklo do modulu SO-DIMM, má tvořit základ k vývoji hardwaru

14. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Raspberry Pi si největší popularitu získalo jako miniaturní počítač za skoro zanedbatelnou cenu. Vedle role minimalistického PC či serveru nebo prostě hračky se ale tato deska stala základem pro nejrůznější hardwarové projekty – a to nejen ty domácí, spíše kutilské. Vzhledem k dostupnosti se z Pi občas stává i základ pro seriózní aplikace – od sektoru embedded a průmyslu po stavbu robotů. Pro tyto uživatele hodlá mateřská nadace celého projektu vyvinout speciální variantu Raspberry Pi v podobě kompaktního výpočetního modulu.

Nová odrůda Malin se bude nazývat právě Compute Module a vidět ji můžete na fotografiích. Jedná se o malé PCB bez jakýchkoliv fyzických konektorů – osazen je na něm jen samotný SoC Broadcom BCM2835 v kombinaci s pamětí RAM (512 MB LPDDR2 jako na běžném Pi) a dále 4GB úložiště typu eMMC. Celá destička odpovídá rozměrům paměťového modulu SO-DIMM generace DDR2, po němž převzala i kontakty vyvedené na jednu z hran. Právě těmi jsou z čipu vyvedena všechna rozhraní, která SoC poskytuje.

Raspberry Pi Compute Module
Raspberry Pi Compute Module

Kartička se bude instalovat do slotu (konstrukčně opět standardu SO-DIMM), nacházejícího se už na PCB vlastního zařízení, které uživatel vyvinul. Raspberry Pi tak bude tvořit jeho mozek (moduly budou vyměnitelné a snadno sehnatelné i pro masovou výrobu) a tvůrce už jen na svém PCB „zadrátuje“ potřebná rozhraní či porty, jak už bude chtít. Compute Module pochopitelně není elektricky či funkčně kompatibilní s pamětí DDR2. Důvodem pro použití stejného konektoru je to, že umožňuje lacinou výrobu a nákup těchto slotů, kdežto návrh nového rozhraní by přišel draho.

Samotný Compute Module je bez hostitelské aplikace či zařízení nepoužitelný, tvůrci proto vyvinuli i jakousi referenční mateřskou desku pro tento modul, od níž se experimentátoři mohou odpíchnout. Nazývá se Compute Module IO Board a zajišťuje napájení, možnost zapsat obsah do integrované paměti flash a vyvádí z modulu DIMM potřebná rozhraní. Osazeny na ní jsou například porty USB, HDMI a GPIO. Návrh tohoto PCB je pochopitelně otevřený.

 

Raspberry Pi v této formě je tedy primárně určeno pro ty uživatele, kteří jím hodlají řídit nějaký vlastní, třeba i komerční výtvor a vyrábí si vlastní PCB/základní desku. Na prodej bude jednak vývojářská sada obsahující modul i referenční desku; ta má být u distributorů dostupná v červnu (júni). Krátce poté by už mělo být možné objednat i sériové dodávky jen samotných modulů. Při objednání stovky kusů budou k mání za 30 USD, za o něco vyšší cenu bude ale možné je pořídit i jednotlivě.

Velká popularita Raspberry Pi u „lidu“ se pochopitelně nemusí nutně přenést i na vývojáře hardwaru a tím v podstatě do komerční sféry. Už na obyčejném Pi ale řada lidí postavila různé aplikace, takže potenciál zde asi je. Mimochodem, nejedná se o první takovýto nápad – již dříve vznikl v kruzích příznivců otevřeného hardwaru modul EOMA68 s podobnými cíli. Ten je ale standardizován okolo fyzické konstrukce karet a slotu PCMCIA.

Zdroj: Raspberry Pi Foundation

Byl pro vás článek přínosný?