Hlavní navigace

Razer vyrobil první optickou klávesnici pro notebooky

15. 10. 2019

Sdílet

Razer včera představil novou generaci herního notebooku Blade 15. Dle parametrů nejde o naprostou špičku, přesto mu zařazení do highendového segmentu nikdo neodpáře. Notebook dostal 15,6" Full HD displej s tenkými rámečky, kalibrací barev z výroby, a především 240Hz frekvencí.

Uvnitř tiká šestijádro Core i7-9750H (turbo až 4,5 GHz) doplněné o 16 GB RAM a rychlé SSD s kapacitou 512 GB (s volným slotem M.2 pro další). Jako grafika slouží GeForce RTX 2070 s 8 GB videopaměti. Notebook disponuje infrakamerou s podporou Windows Hello pro přihlašování, rozumí si s novým Wi-Fi 802.11ax u Bluetooth 5.

Na těle najdeme jeden Thunderbolt 3 a trojici USB 3.2, přičemž dva konektory mají podobu USB-A a jeden pak USB-C. Na výstupu je též HDMI 2.0b a mDP 1.4. Kromě stereo reproduktorů nechybí ani kombinovaný jack pro sluchátka a mikrofon. Rozměry notebooky činí 355 × 235 × 19,8 mm, hmotnost dosahuje 2,3 kg.

Hlavní inovací je ovšem klávesnice. Razer o ní mluví jako o mechanické, ale ve skutečnosti je to hybrid kombinující hned několik technik. Pod čepičkou najdeme klasický nůžkový mechanismus, který ale výrobce doplnil o pružinu a hmatovou odezvu. Sepnutí nicméně neprobíhá dotykem dvou kontaktů, ale pomocí optického snímače. V každé klávese najdeme paprsek, který je po stisku klávesy přerušen, čímž ovladač dostane impuls, že má vyvolat akci. Aktivační dráha činí jen 1 mm, celková pak 1,7 mm. Odpor odpovídá 55 g.

Razer slibuje rychlý a přesný chod, který by neměl ve štychu nechat ani progamery. Otázkou je údržba. Malý mechanismus, spousta drobných komponent a optický spínač… Dokážu si představit, že prach, chlupy a jiné nečistoty budou velkými nepřáteli.

Dáváte přednost mechanickým klávesnicím?

Nový Blade 15 se začal prodávat v USA za 2649 dolarů, což odpovídá 75 000 Kč s DPH. V příštím roce dorazí i v dalších konfiguracích.

Zdroj: Razer

Byl pro vás článek přínosný?