Hlavní navigace

Recenze Endorfy Navis F280 – Povedený vodník jako posel větších změn?

5. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Pavel Sekerka
Dnešním dnem nejspíše končí jedna éra výrobce chladičů Silentium PC. Nebojte se však, dochází pouze ke změně značky na Endorfy. Ještě nemáme podrobné informace, proč k této změně dochází ani co tato změna představuje pro budoucnost oblíbených polských chladičů. Můžeme zatím spekulovat například o expanzi na mimoevropské trhy nebo o změnu celkové filozofie společnosti. Dnes je ale také uveden na trh nový kapalinový all-in-one chladič z řady Navis, na který se společně podrobně podíváme a otestujeme jej. Stejně jako dříve uvedený chladič Silentium PC Navis F240, tak i dnešní novinka je vybavena vynikajícími ventilátory řady Fluctus. Endorfy Navis F280 má také velmi atraktivní cenovku těsně okolo 2400 Kč (98 €), takže se dá očekávat velmi zajímavý poměr ceny a výkonu.

Klíčové vlastnosti chladiče

Po stránce designu je Endorfy Navis F280 značně minimalistický. Prakticky všechny komponenty chladiče jsou matně černé, vyjma horní plochy chladicího bloku, který je zhotoven z kartáčovaného kovu s logem výrobce. Chladič působí se svými jednoduchými liniemi a černou barvou téměř industriálně a RGB podsvícení nebo jiné barevně výrazné prvky zde budete hledat marně.

endorfy-navis-f280_01-large

Konstrukčně je Navis F280 velmi podobný modelu Navis F240, který jsem také nedávno testoval. Použitý chladicí blok s pumpou je u těchto dvou chladičů identický. Najdete zde tedy PWM regulovanou pumpu s keramickým ložiskem, měděnou základnu s velkou kontaktní plochou a integrovaný montážní systém pro všechny aktuální procesorové patice (vyjma TR4/sTRX4). Z chladicího bloku proudí kapalina tam i zpět pomocí dvojice 390 milimetrů dlouhých hadic, které jsou vybaveny ochranným nylonovým opletem. Pro jednodušší manipulaci jsou tyto hadice uchyceny k chladicímu bloku pomocí otočných fitinek. Výrobce také doporučuje instalovat chladicí blok na procesor tak, aby jejich logo bylo vzpřímené (hadice vystupují z bloku směrem k I/O panelu základní desky), což by mělo zajistit optimální účinnost chladiče.

endorfy-navis-f280_02-300x200 endorfy-navis-f280_03-300x200

Proti modelu Navis 240 se tak tento chladič liší pouze velikostí použitého radiátoru a ventilátorů, které jsou nyní ve velikosti 140 milimetrů. Stejný typ najdeme i u chladiče Fortis 5, zde je však opatřen klasickým čtvercovým rámečkem, aby došlo k dobrému utěsnění vzduchového proudu mezi ventilátorem a radiátorem. A stejně jako ostatní chladiče z řady Navis je i tento zcela bezúdržbový. Pro jednodušší instalaci do sestavy je radiátor chladiče už z výroby osazen ventilátory, které mají navíc úhledně vyvázanou kabeláž, a navíc podporují sériové zapojení. Stačí jen využít dodávaný prodlužovací kabel k propojení ventilátorů a PWM konektoru na základní desce. Z chladicího bloku dále vede dvojice kabelů pro pumpu. První z nich se SATA konektorem se stará o napájení a druhý je opatřen PWM konektorem pro regulaci otáček.

endorfy-navis-f280_04-300x200 endorfy-navis-f280_05-300x200

Jak už jsem zmínil v textu výše, tak kontaktní plocha chladiče je měděná a zaujme svými relativně velkými rozměry (na poměry běžných AIO chladičů). Teoreticky by šel tento chladič použít i na procesory AMD Threadripper. Avšak stejně jako Navis F240, ani Navis F280 nepodporuje patice TR4/sTRX4. Běžné modely procesorů však tento chladič pokryje s naprostým přehledem, není třeba se obávat nerovnoměrného odvodu tepla z procesoru na chladič.

endorfy-navis-f280_06-300x200 endorfy-navis-f280_07-300x200

Balení chladiče obsahuje vše nezbytné pro instalaci chladiče na váš procesor, stačí si jen vybrat odpovídající čtveřici šroubků dle vaší procesorové patice. U AMD procesorů využijete nativní backplate základní desky, pro Intel procesory pak použijete backplate dodávaný s chladičem. Samotná instalace chladiče je velmi přímočará a nečeká vás nic složitého. V příslušenství dále najdete sadu šroubků pro uchycení radiátoru k počítačové skříni, již zmiňovaný kabel pro propojení ventilátorů se základní deskou, klíč pro dotahování instalačních šroubků a také přehlednou uživatelskou příručku.

Parametry pumpy, radiátoru a ventilátorů

Endorfy Navis F280 se svými parametry příliš nevymyká ostatním AIO chladičům. Použitý radiátor je hliníkový a je pochopitelně širší, aby pojal 140mm ventilátory. Celková hloubka radiátoru s ventilátory nepřesahuje 55 milimetrů pro zajištění maximální kompatibility s počítačovou skříní. Tento chladič je kompatibilní se všemi moderními procesorovými paticemi vyjma AMD HEDT platformy. Čím však Navis F280 zřetelně vyniká z davu, je jeho příjemně nízká cena v porovnání s prémiovými AIO chladiči. Prakticky se dostáváme lehce pod úroveň špičkových vzduchových chladičů, což tomuto chladiči dává velmi dobrý potenciál stát se bestsellerem pro dobrý poměr ceny a výkonu.

endorfy-navis-f280_t1-large

Endorfy bohužel stále neposkytuje k ventilátorům Fluctus žádné papírové parametry o průtoku vzduchu nebo o statickém tlaku. MTBF hodnota 100 000 hodin nicméně dokládá důvěru výrobce v použité ložisko a motorek. V neformálním rozhovoru s výrobcem mi bylo řečeno, že Fluctus 140 je prostě „jen větší“ Fluctus 120. Asi všichni víme, že nikdy není nic takto snadné. Budete si tedy muset počkat na podrobnější testy těchto nových ventilátorů.

endorfy-navis-f280_t2-large

Článek pokračuje dalšími kapitolami:

(Zdroj fotek: Pavel Sekerka)

Metodika testování

Jako testovací procesor a generátor tepla nyní využívám Intel Core i7–11700K v základní desce Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi. Celá sestava je umístěna na rámu Streacom BC1 bez ventilátorů, které by poskytovaly airflow. Okolo testovací sestavy je nainstalováno akustické stínění (akustická pěna na OSB deskách) pro eliminaci okolních ruchů.

cpu-coolers-methodology_00-300x200 cpu-coolers-methodology_01-300x200

Kalibrovaný hlukoměr Voltcraft SL-100 je umístěn kolmo na chladič v pevné pozici vůči základní desce ve vzdálenosti cca 35 cm od procesorové patice. Zátěžové testy probíhají pomocí aplikace Prime95 s trváním 30–35 minut. Chladiče jsou testovány na třech normalizovaných úrovních hlučnosti (36, 39 a 42 dBA) a nakonec při maximálních otáčkách. Testy probíhají ve dvou sadách dle tepelného výdeje procesoru.

cpu-coolers-methodology_02-1024x682-large

První sada testů je s výdejem 125 W, tedy vynucený limit procesoru PL1. Druhá sada příkonu je poté cca 205–210 W (4500 MHz při 1,285 V). Tato druhá úroveň však představuje vzhledem k malé velikosti samotného čipu velmi vysokou koncentraci tepla na mm2. Nelze tedy očekávat, že by všechny chladiče prošly touto sadou testů na všech úrovních hlučnosti. Po skončení testu je zaznamenána vždy nejvyšší dosažená teplota.

endorfy-navis-f280_08-large

Výsledky – 36 dBA

Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – 39 dBA

Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – 42 dBA

Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – maximální otáčky


Proč v grafu u chladiče chybí hodnota? Z důvodu, že chladič ve stanoveném režimu již danou zátěž nezvládal, nebo proto, že nebylo možné ventilátor zpomalit na potřebnou úroveň, typicky je to režim s nejnižší hladinou hluku.

Výsledky – maximální otáčky

Navis F280 jsem navíc otestoval i na hladinách hluku 45, 48 a 51 dBA, abych lépe vizualizoval závislost hlučnosti a teploty.

endorfy-navis-f280-09_cz-large

Je zde vidět vcelku lineární závislost teploty a hlučnosti. Lze si tedy domýšlet, že chladič Navis F280 má vcelku ideálně optimalizované ventilátory k radiátoru a nedochází k žádnému výraznému zalomení křivky u minimálních či maximálních otáček ventilátorů.

Závěr a hodnocení

Endorfy Navis F280 má po všech stránkách velký potenciál, aby se z něj stal bestseller na poli AIO chladičů. Svojí účinností se totiž dotahuje i na daleko dražší konkurenty, aniž by byl příliš hlučný. Jeho provozní optimum je někde okolo 50–60 % PWM signálu pro ventilátory, což zajistí vysokou účinnost, aniž by byl chladič příliš hlučný. Pumpa je sice při maximálních otáčkách trochu slyšet, ale pokud nemáte sestavu vyladěnou na extrémní ticho, prakticky nemáte šanci o ní jakkoliv vědět.

navis f280 0773b

Minimalisticky industriální design chladiče se hezky pojí s kvalitními materiály a s dobrým dílenským zpracováním. Kabely ventilátorů jsou uzpůsobeny pro sériové zapojení, což velmi pomáhá celkové úhlednosti v sestavě. Jediným reálným nedostatkem zůstává relativně krátká záruka, ale nejedná se rozhodně o zásadní nedostatek. Endorfy Navis F280 každopádně jasně vede v poměru cena/výkon a s cenovkou těsně pod 100 € se jedná o vysoce atraktivní chladič, který jistě pěkně zatopí svým konkurentům. Endorfy Navis F280 si tak po právu odnáší redakční ocenění Smart Buy.

Pavel Sekerka, redaktor HWCooling.net

endorfy-navis-f280_t3-large

Byl pro vás článek přínosný?