Hlavní navigace

Recenze: herní notebook Asus ROG Zephyrus M16

30. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Asus / Cnews.cz
Herní notebook Zephyrus M16 je plný příjemných překvapení. Třeba užjen tím, že má v balení dvě nabíječky. K tomu parádní displej a zajímavou klávesnici. Kromě toho je tenký a má i dlouhou výdrž. Zephyrus M16 je rozhodně netradiční.

Otevřením krabice dojde mechanicky k vysunutí notebooku a dvě nabíječky v balení jsou prvním příjemným překvapením. Jedna je klasická a druhá s konektorem USB-C cestovní. Tělo z tvrzeného plastu a kovu dělá notebook velmi pevný a povrch okolo klávesnice je příjemně pogumovaný soft-touch. Výrazný touchpad má hladký skleněný povrch. Na víku ze zadní strany jsou designové tečky s odlesky, jinak je celý notebook je matný.

Víko displeje otevřete pohodlně jednou rukou. Tenké rámečky jsou ze všech stran (tedy i zespodu) a na displeji je na první pohled něco zvláštního. Má totiž poměr stran 16:10 a jde o 16" úhlopříčku. To vše, aniž by byl výrazněji širší než běžné 15,6" laptopy. Zvětšení displeje proběhlo jen na výšku. Nevýhodou tohoto řešení je jeho nízké posazení, ale jinak je to paráda.

Asus ROG Zephyrus M16 recenze1 Designové odlesky na víku

Otevřením displeje dojde k nadzvednutí klávesnice do příjemnější šikmé polohy a víko lze otevřít dokonce o kousek víc než do obligátních 180°. Panty a polohování má Asus na jedničku. Vzhledem k výkonným herním komponentům je Zephyrus M16 neuvěřitelně tenký.

Konektorová výbava
Konektorová výbava
USB vpravo je typu 3.2 Gen1
USB vpravo je typu 3.2 Gen1

Konektory se i přes potřebu výdechů chlazení vešly na oba boky v hojném počtu. Vlevo je napájecí kolík, HDMI 2.0b, RJ45, USB 3.2 Gen2 a dvojice USB-C (jeden port je USB-C 3.2 Gen2 s podporou DP a druhý Thunderbolt 4 také s podporou DP). Přes oba tyto porty lze notebook napájet. Napravo pak máte další USB 3.2, tentokrát Gen1 (s propustností 5 Gb/s místo 10 Gb/s) a čtečku karet microSD.

Klávesnice

Klávesnice Zephyrusu je vlastně hybrid mezi normami ISO a ANSI a Asus tento typ používá u více modelů. Enter je malý jednořádkový (jako u ANSI), ale levý Shift je krátký jako u ISO = máte vlastně o klávesu navíc.

Částečně oddělené šipky a malý Enter
Částečně oddělené šipky a malý Enter
…a také malý levý Shift
…a také malý levý Shift

Kurzorové šipky jsou oddělené alespoň svým tvarem a jejich sekundární funkcí přes Fn jsou pozicové klávesy (PgUp, PgDn). Horní řada F-kláves má ergonomické oddělení po čtyřech tlačítkách a zapínací tlačítko je zcela oddělené. Obsahuje navíc čtečku otisků prstu. Na poměry notebooků je ergonomie výborná, byť ThinkPady jsou ještě o kus lepší. Že jde o herní klávesnici poznáte jen podle fontu, nebo pokud nezměníte její podsvícení na příjemnější barvu.

Asus ROG Zephyrus M16 recenze2 Celkový pohled na klávesnici

Potěšila mě i čtveřice zcela samostatných kláves nad hlavním klávesovým blokem. Obsahuje tlačítka pro změnu hlasitosti, vypnutí mikrofonu (nejde o ztišení reproduktorů) a pro spuštění hlavní utility Asus Armoury Crate. Věčná škoda, že zde nejsou ještě další dvě tlačítka pro změnu jasu, kterou už najdete klasicky jako druhou funkci na F7/F8. Kdyby tu byla, už bych klávesnici označil za „sedmiřadou“. Tlačítka jasu někde po ruce budou potřeba, neboť senzor okolního osvětlení chybí.

Zapínací tlačítko je samostatné a má integrovanou čtečku otisků
Zapínací tlačítko je samostatné a má integrovanou čtečku otisků
„Sedmá“ řada kláves pro změnu hlasitosti
„Sedmá“ řada kláves pro změnu hlasitosti

Klávesnici trochu chybí možnost upravit RGB podsvícení pro jednotlivé klávesy zvlášť. Není zde Insert (ten je naštěstí schovaný jako druhá funkce na klávese Ctrl, ale trvá na to vůbec přijít) ani PrintScreen, který lze nahradit klávesovou zkratkou pro Výstřižky. Na to, že má klávesnice o tlačítko víc mohla být využita lépe.

Psaní je jinak pohodlné a na herní stroj velmi tiché. Indikační diody jsou umístěné na šikmé zadní hraně. Jsou tedy vidět v otevřeném i zavřeném stavu, ale někdy se jejich světlo trochu odráží od displeje.

Aplikace Armoury Crate
Aplikace Armoury Crate

Displej

IPS displej s poměrem stran 16:10 je velká paráda a nedá se mu téměř nic vytknout. Je matný, nedotykový a má obnovovací frekvenci 165 Hz. Rozlišení 2560 × 1600 px doporučuje Windows v základu zvětšit na 150 %, ale 125 % by docela stačilo. Displej jde otevřít až do úhlu 192°, přičemž pro těch posledních 12° si už neumím představit využití.

Víko displeje lze otevřít do 192°
Víko displeje lze otevřít do 192°
Výdechy chlazení směřují do boků a na displej
Výdechy chlazení směřují do boků a na displej

Rozsah jasu jsem naměřil 27 až 485 nitů a kontrast činí 1200:1. Rovnoměrnost podsvícení klesá směrem k okrajům asi o čtvrtinu. Barevný gamut má výborný rozsah barev a zároveň přesně vyváženou bílou (která nemá nádech do modra). Je totiž kalibrovaný a chlubí se certifikací Pantone Validated.

Asus ROG Zephyrus M16 recenze10 Webová kamera bez krytky

Displej umí svou obnovovací frekvenci 165 Hz automaticky snížit, což zejména při běhu na akumulátr pomůže s výdrží. Jeho jedinou slabinou alespoň pro mě je absence automatického jasu. Asus také stále častěji používá OLEDy a i u Zephyrusu bych se raději díval na dokonalou černou, nicméně tento IPS je i tak velmi dobrý. Jeho výrobcem je čínská společnost BOE, ale některé zahraniční recenze uvádí použití displeje od výrobce AUO.

Homogenita podsvícení displeje
Homogenita podsvícení displeje
Přesnost barev
Přesnost barev

Výdrž

Kapacita akumulátoru je obřích 90 Wh, takže výdrž bych očekával trošku nadstandardní. A to se i v testech projevilo. Při běžné práci vydrží Zephyrus M16 přes šest hodin, video zvládne přehrávat kolem 5,5 hodin a jen při plném herním zatížení se projeví vysoký odběr komponent a výdrž je jen krátce přes hodinu. Vše měřeno při jasu na 28 %, což odpovídá 120 nitům.

Dobíjení je pak velmi rychlé. Při nabíjení standardní velkou nabíječkou o udávaném výkonu 240 W jsem se za hodinu dostal na 87 % (což je při 90Wh baterii opravdu rychlost). Tahle nabíječka není úplně malá, ale pořád relativně kompaktní. V balení však byla ještě jedna nabíječka s poloviční velikostí, konektorem USB-C a udávaným výkonem 100 W. S ní jsem se za hodinu dostal jen o málo níže na 83 %. Přitom bylo jedno, který ze dvou konektorů použiju (jeden je totiž označený jako Thunderbolt).

Asus ROG Zephyrus M16 recenze13 Dvě nabíječky v balení. Ta s USB-C je „cestovní“

Slabší nabíječka má jediný rozdíl v tom, že s ní nelze docílit toho úplně maximálního výkonu, neboť by jejích 100 W na maximální odběr procesoru a grafiky nestačilo. Ale na běžné použití je výborná.

Výdrž
kapacita akumulátoru 90 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 6:10 h
přehrávání Full HD videa 5:28 h
PCMark 10 (Gaming) 1:18 h
rychlost nabití za 60 minut 87 % (83 % přes Thunderbolt)
Asus ROG Zephyrus M16 aplikace3 V aplikaci MyAsus lze nastavit režim dobjení do 80 % pro vyšší životnost akumulátoru

Výkon

V nabídce Asusu jsou aktuálně tři konfigurace, které se liší relativně málo. Vybírat můžete mezi procesory Intel Core i7-11800H a i9-11900H, mezi grafikami RTX 3060 a 3070 a disky 512 GB až 2 TB. Nejlevnější varianta má také o něco pomalejší displej s „jen“ 144 Hz a rozlišením Full HD (stále 16:10) a v balení má „jen“ jednu nabíječku.

Na recenzi mám prostřední konfiguraci. Výkon jsme klasicky naměřili v benchmarcích PCMark 10, Cinebench a 3DMark. Při změně režimu ze zásuvky na akumulátor displej problikne, což není moc příjemné. Optimus odpojuje dedikovanou grafiku při každé příležitosti, čímž prodlužuje výdrž.

Grafický výkon na akumulátor
Grafický výkon na akumulátor
Grafický výkon na zásuvku
Grafický výkon na zásuvku

Procesor oficiálně běží na 45 W, ale podává velmi vysoký výkon i při běhu na baterii. Při maximální zátěži je Zephyrus hlučnější, ale nejde o nepříjemný zvuk. Teplo odchází i směrem na displej a horkou plochu nahmatáte přímo nad klávesnicí. Zahřívání je zejména v zadní části poměrně výrazné a notebook nelze mít při náročnějším hraní na klíně. Naopak v klidovém režimu je krásně tichý a ventilátory se i úplně zastaví. Výkon jsem měřil zvlášť na baterii a v zásuvce, kde je samozřejmě vyšší.

Výkon (zásuvka/akumulátor)
PCMark 10 7040 / 6151 bodů
Cinebench R23 13031 / 10585 bodů
3DMark (Night Ride) 40529 / 7938 bodů
3DMark (Time Spy) 8301 / 5050 bodů

Reproduktory jsou podle parametrů zvlášť basové (4× 2 W) a výškové (2× 2 W) a i když budu ignorovat označení Dolby Atmos (které u notebooků mnoho neznamená), tak výsledný zvukový projev je výborný.

Asus ROG Zephyrus M16 hwinfo HWinfo

Rozborka

Dostat se k hardwaru je záležitostí pár šroubků a sundání spodního krytu. Některé šroubky jsou kryté ještě gumovými špunty. Vykoukne na vás dvouokruhové masivní chlazení a čtyřčlánkový akumulátor, který vzhledem ke své vysoké kapacitě 90 Wh zabírá relativně málo místa. Dvouokruhové chlazení je rovnoměrně rozděleno mezi oba ventilátory. Výdechy jsou celkem čtyři, dva vzadu a dva do boků.

Přístup k hardwaru
Přístup k hardwaru

Dále jsou zde dva sloty M.2, z nichž jeden je obsazený SSD od Samsungu a druhý volný. Jde zřejmě o přeznačený SSD 980 Pro ve verzi OEM, což znamená rozhraní PCIe 4.0 a vysokou rychlost. CrystalDiskMark toto potvrdil.

Asus ROG Zephyrus M16 CrystalDiskMark 20210919144312 peak

Paměťový 8GB modul je vidět jen jeden, jelikož druhý je ve formě čipů napájených přímo na základní desce. Zvýšit kapacitu můžete celkem na 40 GB, jako Dual Channel potom bude fungovat jen část paměťového prostoru (ale toto se těžko ověřuje).

Volný slot na druhý disk
Volný slot na druhý disk
Paměťový modul, druhý je integrovaný na desce
Paměťový modul, druhý je integrovaný na desce

Přístupný je ještě modul Wi-Fi, který překvapivě není od Intelu, ale jeho výrobcem je MediaTek. Tady jsem zpozorněl a je pravda, že mi připojení nepřišlo celou dobu dokonalé. Moje domácí síť ale také není moc dobře nastavená (kovářova kobyla), takže nechci soudit jen podle značky.

Wi-Fi od MediaTeku
Wi-Fi od MediaTeku
Chlazení
Chlazení

Hodnocení

Mezi herními notebooky patří Asus mezi špičku a pro Zephyrus M16 to platí dvojnásob. Navíc je velmi dobře použitelný i jako běžný výkonný laptop se skvělou ergonomií. Zephyrus M16 má i překvapivě dlouhou výdrž. Zároveň působí civilně, bez typických herních cingrlátek. K tomu má i velmi dobrou klávesnici s pohodlným touchpadem, kvalitní reproduktory a luxusní displej. Přitom je relativně tenký a lehký, Má dvě kila (2,05 kg, ale výrobce uvádí 1,9 kg) a pod dva centimetry na tloušťku, což je u výkonného herního laptopu velmi dobré. Připočtěte si širokou portovou výbavu a jen těžko se hledají chyby. Zephyrus si zaslouží redakční ocenění.

+: dvě nabíječky, parádní displej, ergonomická klávesnice, velký pohodlný touchpad, čtečka otisků, konektorová výbava, velmi kvalitní zvuk

−: nemá senzor okolního jasu, chybí některé klávesové funkce (či jsou hůře dostupné)

model Asus ROG Zephyrus M16 GU603H
displej 16" (16:10) | IPS | 2560 × 1600 px | (BOE NE160QDM-NY3), matný nedotykový, 165 Hz
procesor Intel Core i7-11800H (10nm, Tiger Lake) na 0,8–2,3 GHz (turbo 4,6 GHz), 8/16 jader, TDP 45 W
grafický čip GeForce RTX 3070 / Intel Iris Xe
operační paměť 2× 8 GB SO-DIMM DDR4 (Samsung) (jeden modul integrovaný)
disk 1 TB SSD NVMe PCIe4 (Samsung MZVL21T0HCLR)
klávesnice ISO-ANSI / alfanumerická, podsvícená, CZ diakritika
porty USB-C 3.2 Gen2 (DispleyPort 1.4), Thunderbolt 4 (USB-C 3.2, DisplayPort 1.4), 2× USB 3.2 (Gen2 a Gen1), HDMI 2.0b, RJ45, microSD, jack
sítě Wi-Fi 6 (802.11ax MediaTek MT7921), Bluetooth (5.2), LAN (Realtek RTL8168), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků čtečka otisku
akumulátor 90 Wh, čtyřčlánková
rozměry a hmotnost 355 × 243 × 19,9 mm / 2,05 kg
OS Windows 10 Home
záruka 2 roky
doporučená cena 65 990 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.