Hlavní navigace

Redmi Note 11 Pro 5G: snaha uspět ve střední třídě? (recenze)

Sdílet

Zdroj: Cnews
Xiaomi si v letošním roce připravilo celou řadu nových smartphonů řady Redmi Note. Podíváme se na zoubek modelu Redmi Note 11 Pro, který oproti konkurenci přináší podporu 5G sítí a slušnou výdrž baterie. Ale ta cena…

Obsah balení:

I přesto, že ostatní výrobci smartphonů odstraňují z krabiček, co se dá, Xiaomi se drží zažitých tradic a k základní sestavě (smartphone a napájecí kabel) ponechává i napájecí adaptér s výkonem až 67 W. Dokonce vám do krabičky přibalí i průhledný ochranný kryt.

Obsah balení Obsah balení

Nasazení ochranného krytu je poněkud kostrbaté a budete muset vynaložit krapet větší sílu, ovšem jakmile jej zdoláte, získáte základní ochranu zad a vystouplého modulu fotoaparátů. Pochválit musím také minimalizaci plastových částí v balení.

Parametry:

Rozměry a hmotnost: 164,2 × 76,1 × 8,1 mm; 203 g
Zpracování: displej Gorilla Glass 5, skleněná záda, odolnost IP53
Displej: 6,67″ Super AMOLED displej, 2400 × 1080 px, 120 Hz, jemnost 395 PPI, jas až 1200 nitů
Procesor: Qualcomm Snapdragon 695 5G, 8jádrový, frekvence až 2,2 GHz, grafický akcelerátor Adreno 619
RAM a paměť:
  • 4 + 128 GB (RAM + ROM)
  • 6 + 64 / 128 GB (RAM + ROM)
  • 8 + 128 GB (RAM + ROM)
Selfie kamera 16 Mpx, f/2.5, širokoúhlý, 1080p@30fps
Zadní fotoaparáty
  • hlavní: 108 Mpx, f/1.9, 26 mm, PDAF
  • ultraširokoúhlý: 8 Mpx, f/2.2, 118°
  • makro: 2 Mpx, f/2.4
Nahrávání videa: 1080p@30fps
Baterie a nabíjení: 5000 mAh, rychlonabíjení 67 W (QC 3+)
Operační systém: Android 11 s nadstavbou MIUI 13 s Google službami
Konektivita a funkce:
  • 5G, 4G, GSM, Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 5.1 (LDAC, aptX HD/LL)
  • A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
  • USB-C 2.0, NFC, 3,5mm audio jack, hybridní dual nanoSIM
  • čtečka otisku prstů, odemykání obličejem
  • stereo s Dolby Audio, 24-bit / 192 kHz

Vzhled a celkové zpracování:

I přes fakt, že Xiaomi s tímto telefonem jasně míří do střední třídy, z hlediska technického zpracování není telefonu nic moc co vytknout. Matná skleněná záda na sobě nezanechávají tolik otisky prstů, občasnému čištění se ale nevyhnete.

Levá vrchní strana zad patří sestavě fotoaparátů. Ty oproti plochým zádům vystupují v nejvyšším bodě o 2,94 mm, a pokud často používáte telefon položený na stole, připravte se na problémy s vikláním, kterého se nezbavíte ani v případě použití dodávaného ochranného krytu.

Detail na modul fotoaparátů
Detail na modul fotoaparátů
Honor 50 záda telefonu
Honor 50 záda telefonu

Kolébka pro ovládání hlasitosti a zapínací tlačítko s integrovanou čtečkou otisku prstů našly své místo na pravém boku a jejich umístění je téměř ideální. Lidé s větší rukou nebudou mít problém při nahmatání tlačítka pro zvýšení hlasitosti, pokud však máte menší dlaně, budete muset pro zvýšení hlasitosti mírně přehmatávat.

Sony Xperia 1 III levý bok (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III levý bok (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III pravý bok (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III pravý bok (zdroj: cnews.cz)

Na vrchní straně se nachází poněkud netradičně druhý stereo reproduktor, dále 3,5mm audio jack a infračervený port. Spodní část poté zaštiťuje zbytek konektorové výbavy, tj. USB-C 2.0 s podporou rychlonabíjení QC 3+, hlavní mikrofon, mřížku s reproduktorem a vysouvací kolébku pro vložení SIM/paměťové karty. Na výběr máte buď použití 2 nanoSIM, nebo nanoSIM + microSD karty.

Sony Xperia 1 III vrchní strana (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III vrchní strana (zdroj: cnews.cz)
Vzorek procesoru Intel Sapphire Rapids, spodní strana (Zdroj: Bilibili)
Vzorek procesoru Intel Sapphire Rapids, spodní strana (Zdroj: Bilibili)

Displej:

Xiaomi se rozhodlo model Redmi Note 11 Pro 5G osadit 6,67″ super AMOLED displejem s maximálním jasem až 1200 nitů. Na přímém slunci je při maximálním jasu dobře vidět zobrazovaný obsah a k dobru budiž displeji i 120Hz obnovovací frekvence. Bohužel telefon nedisponuje funkcí adaptivní frekvence, tudíž máte na výběr pouze mezi 60, nebo 120 Hz.

Sony Xperia 1 III přední strana
Sony Xperia 1 III přední strana
Displej telefonu
Displej telefonu

Rozlišení 2400 × 1080 px dává na velikosti displeje celkovou jemnost 395 PPI, což je dostatečná hodnota a ani při bližším zkoumání neuvidíte žádnou mřížku nebo jednotlivé pixely.

Přirozený barevný režim
Přirozený barevný režim
Živý barevný režim
Živý barevný režim

Nastavení displeje umožňuje vybrat vlastní barevné schéma a upravit teplotu barev podle osobních preferencí. V nastavení se ukrývá i funkce Always On (trochu nešťastně pojmenovaná jako Aktivní displej) se základním nastavením o době zobrazení notifikací, výchozím formátu hodin atd.

Nastavení aktivního displeje 1
Nastavení aktivního displeje 1
Nastavení aktivního displeje 2
Nastavení aktivního displeje 2

Uživatelské rozhraní:

Hnacím systémem telefonu je operační systém Android ve verzi 11 s uživatelskou nadstavbou MIUI 13. Ta nabízí komplexní možnosti ovládání a vcelku hloubkové nastavení, což však uživatelé preferující čistý Android mohou brát jako zápor. Osobně mám rozhraní MIUI rád a líbí se mi všechny jeho funkce. Závěrečné hodnocení uživatelského rozhraní je však subjektivní záležitostí a nechám jej na vás.

Co se softwarové podpory týče, počítejte spíše se standardními 2 lety podpory. Telefony Realme obvykle dostávají pouze 2 hlavní aktualizace a 2 roky bezpečnostních záplat. Realme Note 11 Pro 5G by tak měl dostat (pokud se nic nezmění) maximálně Android 13.

Rychlost uživatelského rozhraní a práce s telefonem je navzdory slabšímu procesoru rychlá a až na občasné záseky bezchybná. Procesor začne ztrácet až v momentě, kdy po něm chcete graficky náročnější úkoly nebo pokud se v oblasti multitaskingu až moc rozohníte. Osobně bych raději viděl v telefonu výkonnější procesor výměnou za absenci podpory 5G sítí.

Informace o telefonu
Informace o telefonu
Nastavení zabezpečení telefonu
Nastavení zabezpečení telefonu

Zmínit musím i čtečku otisku prstů v zapínacím tlačítku na boku telefonu. Ta na poměry telefonů střední třídy funguje excelentně a nebál bych se ji označit za jednu z nejlepších ve své cenové kategorii. Nahmatání zapínacího tlačítka je s použitím ochranného obalu snadné a odezva čtečky blesková. K dispozici máte i možnost odemykání telefonu pomocí skenování obličeje.

Výkon:

První velké ALE nastává v oblasti výkonu. Redmi Note 11 Pro 5G dostal 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 695 (2× 2.2 GHz Kryo 660 Gold a 6× 1.7 GHz Kryo 660 Silver), tedy staronový procesor s podporou 5G.

Informace o procesoru Informace o procesoru

I přesto, že na běžné a nenáročné používání vám výkon procesoru postačí, obecně vzato nepatří procesor na dnešní dobu k nejsilnějším a za cenu telefonu okolo 8500 Kč je celkový výkon spíše podprůměr. Ve stejné cenové kategorii se můžete setkat s telefony osazenými procesory Snapdragon 778, nebo dokonce se Snapdragonem 870 5G (u Realme GT Neo 2 5G).

Redmi Note 11 Pro 5G bude v našich končinách k dostání ve verzi s 6 GB RAM + 64/128GB interním úložištěm, později také s 8 GB RAM + 128GB interním úložištěm. Grafický akcelerátor Adreno 619 stačí na méně náročné hry, pokud se však řadíte mezi náruživé hráče moderních 3D her, nebude tento telefon vaše eso v rukávu.

Specifikace telefonu
Specifikace telefonu
Výsledky měření Burnout Benchmarku
Výsledky měření Burnout Benchmarku

S konečným obrázkem o výkonu telefonu vám mohou pomoci i výsledky benchmarků. PCMark (Work) ukončil testování s „pouze“ 10 616 body a 3DMark (Wild Life) poté naměřil 1198 bodů, čímž se na žebříčku dostává pod levnější Samsung Galaxy A52 nebo Realme GT Neo 2 5G.

Měření výkonu v PCMark Work
Měření výkonu v PCMark Work
Měření výkonu v 3DMark Wild life
Měření výkonu v 3DMark Wild life
PCMark (Work) 3DMark (Wild Life)
10 616 bodů 1198 bodů

Výdrž:

Výdrž je přesně taková, jakou byste od telefonu s 5000mAh baterií čekali. I při náročném vytížení díky úspornějšímu procesoru dojdete večer domů s několika desítkami procent baterie. Pokud z nároků slevíte a používáte telefon střídměji, dokážete se bez větších problémů dostat i na 2 dny bez nabíječky.

Osobně jsem vyzkoušel nadprůměrnou výdrž telefonu při víkendovém keškování, kdy byl telefon se 100 % kapacity baterie odpojen v pátek odpoledne a byl vystavován přes celý víkend občasnými telefonáty, poslechem hudby, vyřizováním zpráv a používáním navigace. V nedělních večerních hodinách mi telefon hlásil 14 % baterie.

S přiloženou 67W nabíječkou se telefon dobil do 50 % kapacity baterie za 24 minut, do plna poté za 58 minut (a nějaké drobné). Doba nabíjení tak moc nesouhlasí s výrobcem udávanou dobou nabití, tedy 50 % za 15 minut a 100 % za 42 minut.

PCMark (battery) přehrávání videa 1080p HEVC dobití 50 % kapacity baterie dobití 100 % kapacity baterie
14 hodin a 25 minut 17 hodin a 45 minut 24 minut 58 minut

Fotoaparát:

Model Redmi Note 11 Pro 5G nabízí sestavu tří fotoaparátů – 108Mpx hlavní, 8Mpx ultraširokoúhlý a 2Mpx makro objektiv. Pokud dovolíte, začnu hlavním fotoaparátem.

108Mpx snímač s PDAF ostřením a světelností f/1.9 dokáže při dostatku světla udělat pěkné snímky s dobrým kontrastem a barvami. S ubývajícím světlem kvalita snímků klesá, a pokud chcete fotit v noci, bez nočního režimu se neobejdete. Výsledné snímky s nočním režimem jsou místy až moc přesvětlené a postrádají detaily. Natáčení videa je pak možné pouze v rozlišení 1080p při 30 snímcích za vteřinu.

Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)

Sekundární širokoúhlý fotoaparát s 8Mpx rozlišením, světelností f/2.2 a úhlem záběru 118° dokáže opět při dobrém světle podat uspokojivé výsledky, s ubývajícím světlem nebo v noci kvalita snímků razantně klesá. Poslední makro objektiv s 2Mpx rozlišením je pak spíše do počtu.

Širokoúhlý fotoaparát
Širokoúhlý fotoaparát
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
2násobný zoom
2násobný zoom
Širokoúhlý fotoaparát
Širokoúhlý fotoaparát
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
2násobný zoom
2násobný zoom

Na přední straně se nachází 16Mpx selfie kamera s kruhovitým výřezem, světelností f/2.5 a možností natáčet videa v 1080p při 30 snímcích za vteřinu. Pro účely videohovorů vám selfie kamera postačí, vášniví „selfíčkáři“ budou ochuzeni o jistou míru detailů a barevné dynamičnosti.

Noční režim zapnutý
Noční režim zapnutý
Noční režim vypnutý
Noční režim vypnutý
Makro snímek Makro snímek

Závěr:

Realme Note 11 Pro 5G je smartphone, který nabízí pěkný displej, slušnou výdrž a při dobrých světelných podmínkách i dobré fotoaparáty. Vadou na kráse je ale slabší procesor, a hlavně poměrně vyšší cena, za kterou smartphone přichází na náš trh.

Telefon v našich končinách naleznete ve variantě 6/128 GB za 8990 Kč v modré, šedé a bílé variantě. Za tuto cenu však můžete sehnat u konkurence modely s podobnými parametry a výkonnějším procesorem. Příkladem může být Honor 50 se Snapdragonem 778G, avšak absencí podpory 5G a slabší baterií, nebo Realme GT Neo 2 5G, který seženete dokonce o 600 Kč levněji a nabídne 8 GB RAM a Snapdragon 870 s podporou 5G sítí.

Pokud však hledáte kvalitně zpracovaný telefon s dobrou výdrží, obstojným fotoaparátem a nevadí vám malinko slabší výkon, může být Realme Note 11 Pro 5G vhodnou koupí.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
kvalitní zpracování slabší procesor
pěkný displej vyšší cena
slušná výdrž baterie pouze 2 roky softwarové podpory
podpora 5G sítí natáčení videí pouze v 1080p@30fps

všechny fotografie a obrázky byly pořízeny redakcí cnews.cz

Byl pro vás článek přínosný?