Hlavní navigace

Recenze Samsungu Galaxy S10+: opět nejlepší telefon s Androidem

25. 3. 2019

Sdílet

Telefony Galaxy jsou tu s námi deset let a mají za sebou řadu prvenství. Samsung je navíc už sedm let nejprodávanější značkou, když v roce 2012 předstihl skomírající Nokii. A přestože měl u Galaxy S8 i S9 namále, u nového topmodelu ukázal, že ho čínská konkurence zatím tak úplně nedohnala.

Samsung na novince nejvíce vyzdvihuje nový displej s podporou HDR10+, trojitou kameru a inteligentní výkon. A protože současně představený ohebný Galaxy Fold je stále jen takovým prototypem, který jsme si nemohli ani osahat, hvězdou zůstává Galaxy S10+. Pro mnoho uživatelů ovšem bude nejlepším Galaxy naopak ten nejlevnější, příjemně kompaktní S10e.

Samsung na světové premiéře představil ve slunném San Franciscu tři povedené smartphony: Galaxy S10, větší S10+ a kompaktní S10e. Na pluskový model jsme byli zvyklí, ale zmenšený a odlehčený smartphone měl Samsung v nabídce naposledy tak dávno, že tehdy jej ještě nazýval Mini. Galaxy S10 a S10+ jsou si podobné, S10e vypadá mírně jinak.

Grafické srovnání Galaxy S10e, S10 a S10+ Grafické srovnání Galaxy S10e, S10 a S10+

Nová vlajková loď Galaxy S10+ se bude prodávat ve třech variantách, třech barvách a dvou materiálech. Dražší keramické verze jsou v ruce i o nezanedbatelných 25 g těžší.

  • Galaxy S10+ (8/128 GB, černá, bílá, zelená): 25 999 Kč
  • Galaxy S10+ (8/512 GB, keramická černá, keramická bílá): 32 499 Kč
  • Galaxy S10+ (12/1024 GB, keramická černá, keramická bílá): 41 999 Kč

Galaxy S10+ je další velký telefon. I když Samsung vyrobil velmi tenké rámečky displeje, úhlopříčka 6,4" při poměru stran 19:9 mluví jasně. Proti Matu 20 Pro (6,39") je o dva milimetry širší, výšku mají téměř stejnou. Není to špatně, pro příznivce kompaktních telefonů udělal Samsung menší Galaxy S10e.

V krabičce dostanete kromě samotného telefonu ještě nabíječku (dvouampérová a stále velmi malá), sluchátka AKG s výměnnými silikonovými špunty, redukci z USB-C na microUSB (ta je na první pohled k ničemu, ale je malinká a když si ji dáte do peněženky, nabijete si telefon i mimo domov u lidí s obstarožními nabíječkami) a také redukci na velké USB-A.

Samsung Galaxy S10 IMG 0201 Samsung Galaxy S10+: příslušenství (silikonový obal se prodává zvlášť)

V balení naopak nedostanete obal, ale v prodeji jsou pěkné silikonové v různých barvách za zhruba 600 Kč. Galaxy S10+ má samozřejmě moderní USB-C, sluchátkový jack a jeden hlavní reproduktor, ke kterému se ale v případě potřeby sterea přidá i telefonní repráček. Přičemž ani ten není nijak slabý a obecně S10+ hraje hodně nahlas a čistě.

Samsung Galaxy S10 IMG 0196

Na horní straně je hybridní šuplík pro dvě nanoSIM, případně microSD. U nejvyššího modelu se tak můžete dostat až na 1,5TB úložiště. Telefon splňuje odolnost IP68. Zelené barevné provedení je hodně pěkné a Samsung má poměrně dobře vyřešenou i ochranu proti patlání. Alespoň na zadní straně, displej se patlá pořád stejně.

Samsung Galaxy S10 IMG 0187

Tělo Galaxy S10+ je proti konkurenci více hranaté, což na jednu stranu umožňuje roztáhnout displej více do rohů, ale zase se pak o něco hůře drží v jedné ruce. Sony tento problém velkých telefonů vyřešilo ještě protáhlejším displejem 21:9, tento Samsung ale bude pro řadu činností vyžadovat dvě ruce. Že by se Galaxy S10+ držel pohodlně v jedné ruce také napsat nemůžu, ale to platí pro většinu současných telefonů.

Pokud jsme používali spíše telefony jiných značek, tak u Samsungu je potřeba si zvyknout na opačné umístění některých ovládacích prvků. Virtuální tlačítko zpět jde v nastavení přehodit z pravé strany na levou, ale možná je lepší si zvyknout, protože je takto blíže palci. Kolébkový ovladač hlasitosti je na telefonu vlevo spolu s tlačítkem pro Bixby a pokud na to nejste zvyklí, plete se to. Zvlášť když Bixby je u nás zatím skoro k ničemu.

Samsung jde proti výřezům v displeji (notch) a rovnou prosazuje díru. Galaxy S10+ v ní má rovnou dvě kamery, což rozvířilo lidovou tvořivost a vznikly moc pěkné tapety či rovnou kryty.

Dílenské provedení je jinak velmi dobré, boky má S10+ kovové a záda skleněná. Barevné provedení označuje Samsung jako Prism, přičemž pro vyšší paměťové varianty jsou záda keramická a matná. Ale ani Prism není žádné zrcátko a zelená varianta je velmi pěkná. Na těle telefonu chybí indikační dioda, kterou Samsung nahradil notifikacemi přímo na (Always On) displeji.

Displej: Dynamic AMOLED

Samsung tradičně používá displeje SuperAMOLED. U Galaxy S10+ jde o novou generaci a Samsung mu říká Dynamic AMOLED. Zakřivení displeje po stranách se zdá standardní. Nemám po ruce Galaxy S9, ale je zhruba stejné jako u Matu 20 Pro. Kdyby tak výrobce udával v parametrech i tuto hodnotu (zakřivení R a číslo), zvlášť když přehnaný oblouk může být spíše ke škodě. Napojení displeje na tělo je sice přesné, bříško prstu zde ale stejně cítí nepříjemný ostrý přechod. To stejné ucítíte, když potáhnete prstem horní lištu a přejedete přes přední kamery, kde fólie také není.

Samsung Galaxy S10 IMG 0192

Displej podporuje HDR10+ a Samsung se chlubí velmi přesnými barvami. Jsou zde dva režimy zobrazení barev: přirozený a živý, přičemž ten první poskytuje vyvážení bílé jen s lehce chybějící červenou složkou, ale s velmi přesnými barvami. Hlavně nejde do modra a barvy nejsou přesaturované. Celkově se dá říct, že se Samsungu podařilo potlačit jednu z nevýhod AMOLEDů.

Živý režim potom roztáhne barevný prostor až k hranici AdobeRGB, přičemž barvy stále nejsou do tradiční modré. Lehkou kalibrací (potlačením modré a zelené složky) pak docílíte i velmi dobrého vyvážení bílé. Rozsah jasu od zhruba 1,7 po 460 nitů není nic převratného, ale díky absolutní černé máte i nekonečný kontrast. Displej má rozlišení 1440 × 3040 px, ale umí přepnout na úspornějších 1080 × 2280 px. Funkce pro potlačení modrého světla sníží jeho vyzařování o 40%, aniž by to výrazněji kazilo barvy směrem do žluté.

Díra (Infinity-O) pro přední kameru ani nezabírá příliš velké místo. Samsung si dal s její minimalizací docela práci. Více rušivá je spíše nalepená ochrana na displeji, respektive její ostré hrany a její výřez okolo kamery. V zamknutém stavu běží okolo přední kamery efektní bílá linka, takový pěkný způsob, jak na díru upozornit. Pokud tento typ displeje nemáte rádi, tak po zhlédnutí efektu se vám možná začne trochu líbit. Ale samozřejmě pořád platí, že díra ani notch nejsou ideální řešení a pořád tam trochu překážejí.

Na zakřivených displejích také bývá trochu rušivé sledování videa, obraz tak jde vlastně do zatáčky. U nového Galaxy je tento jev také patrný, ale ne zase moc. Nejen Samsung, ale i ostatní výrobci si zakřivení nemohou odpustit pro wow efekt. No, pro nás konzervativní je tu opět model S10e, který má displej rovný.

Fotoaparát

Galaxy S10+ má tři zadní kamery v jedné řadě. Hlavní čočkou je ta prostřední: 12Mpx širokoúhlý snímač s technologií Dual Pixel, optickou stabilizací a pohyblivou clonou f/1.5 a f/2.4. Vlevo je 12Mpx teleobjektiv pro dvojnásobný zoom, taktéž s optickou stabilizací a automatickým ostřením. Vpravo potom 16Mpx ultraširoký snímač, který zabere šířku 123°. Přední kamerka je 10Mpx snímač spolu se snímačem pro hloubku ostrosti.

Samsung Galaxy S10 appka fotoaparatu

Mezi režimy najdete klasicky focení, natáčení videa, živé ostření na pohybující se objekt, profesionální režim (lze nastavit ISO, vyvážení bílé i čas), panoramu (která jde pro vyšší rozlišení snímat i na výšku), pak je zde režim Jídlo, který trochu rozostří okolí, dva režimy pro slow motion (zvládá 720p a čas 0,4 sekundy), a hyperčas.

Samsung Galaxy S10 IMG 0188

Prostředí fotoaparátu obsahuje rychlý přepínač pro širokoúhlou kameru (tři stromečky) i pro teleobjektiv (jeden stromeček) i přepínač nazvaný Optimalizátor scény. HDR se zapíná automaticky, což je výborná funkce, kterou čínská konkurence pořád moc nezvládá.

Širokoúhlý snímač osadil Samsung už do modelu Galaxy A9, kde ale tolik parády nenadělal. U Galaxy S10+ je ovšem hodně dobrý. Naopak noční režim, kdy chcete získat hodně světla na delší čas, byste v menu hledali marně. Aktivuje se automaticky, focení trvá asi čtyři vteřiny a výsledek není tak dobrý, jako u čínské konkurence.

Přední kamerka má tradičně různé funkce pro změnu barevnosti a zkrášlení. Na normální focení to moc není, na sociální sítě zřejmě ano. Ovšem možnost zvětši či zmenšit si nos, dalším tlačítkem získat plné rty a odebrat druhou bradu, to zaujme. Určitě lepší než tradiční žehlička obličeje. U přední kamery ale nejde přepnout zrcadlení.

Srovnání Galaxy S10+ s Matem 20 Pro:

foto Samsung Galaxy S10 07

foto Huawei Mate 20 Pro 09

 

Video umí rozlišení 4K, jako obvykle však optickou stabilizaci u vyššího rozlišení ztratíte. 4K se tak hodí, pokud máte i nějaký gimbal, jinak je dobré zůstat u Full HD. Galaxy S10+ má ovšem nejen HDR displej, ale umí v HDR i video natáčet.

Výkon a výdrž

Nové Galaxy S10+ pohání Exynos 9820 v Evropě a Snapdragon 855 v USA. Na našem trhu tedy můžete počítat s grafickým čipem Mali-G76, dále s 8 GB operační paměti a 128GB úložištěm. Vyšší konfigurace nabídnou až 1TB úložiště, 12 GB RAM a keramické provedení těla.

Samsung Galaxy S10 IMG 0198

Naměřený výkon v Antutu činí 330 000 bodů. Výdrž je ještě o něco zajímavější. Samsung konečně přidal na kapacitě akumulátoru, nové Galaxy má 4100 mAh a je to znát. Při průměrném používání v benchmarku PCMark činí výdrž 10 hodin, ale třeba video zvládne přehrávat rekordních 21 hodin. Ve výdrži tak Huawei Mate 20 Pro poráží, pouze v rychlosti nabíjení je až za ním.

Za hodinu se dostanete na 78 %, byť s malou kompaktní nabíječkou. Samsung nabízí i bezdrátové nabíjení Qi a podporuje funkci reverzního nabíjení, kdy svým telefonem můžete bezdrátově nabít jiné zařízení. Bezdrátová nabíječka od Samsungu obsahuje dvě plotny a můžete tedy nabíjet dvě zařízení současně. Při běžném používání vydrží telefon dva dny, ale není problém z něj vysát energii už za jeden.

Výbava

Kromě infraportu není snad nic, co by novému Galaxy chybělo. Je dokonce připravený na nový standard Wi-Fi 6 (802.11ax), LTE je tak rychlé, jaké u nás stejně nikdy v provozu nebude.

Nadstavba nad Androidem se jmenuje One UI. Ze zvláštností systému mě zaujala možnost nastavit typ i intentitu vibrací, podobně jako se vybírají vyzváněcí melodie. Celé nastavení je ale na displeji hodně roztahané. Samsung pořád neumí nastavit české rozložení qwerty. Pouze qwertz bez možnosti přepnutí (leda instalací jiné klávesnice).

Ultrazvukový senzor v displeji pro otisk prstu je umístěný níže než u Huawei a piktogram na displeji vás bude rovněž navigovat. Pokud si nastavíte odemykání obličejem, tak většinou ani nestihnete prst přiložit a bude odemčeno. Spolehlivost mi přijde výborná, telefon ale odemkne i vaše fotka, takže pokud vám jde hlavně o bezpečnost, zůstal bych u odemykání prstem. Navíc si celkem poradí i s mokrým prstem. S9 uměla odemykání pomocí duhovky.

Samsung Galaxy S10 IMG 0186 Samsung Galaxy S10+

Konečně lze alespoň částečně přemapovat tlačítko Bixby, které je pro Česko prakticky zbytečné. Můžete jím třeba spouštět mapy, ale už ne Google Assistenta.

Hodnocení

Desátá generace Galaxy S se rozhodně povedla a na své si přijdou jak milovníci drahých, ale nabušených telefonů, tak díky modelu S10e i fanoušci kompaktů. Galaxy S10+ je možná nejlepším telefonem současnosti, ale jestli mu to vydrží i příští měsíc (Huawei chystá nový P30), to nikdo neví. Našlápnuto má každopádně dobře.

Galaxy S10+ je velký, na jednu ruku až moc, ale to není nic, čím by se odlišoval od ostatních. Precizně zpracované tělo a kvalitní materiály trochu kazí jen způsob nalepení ochranné fólie, jejíž hrany jsou na prstech dost cítit. Bez fólie je dílenské zpracování bezchybné.

Samsung Galaxy S10 IMG 0184

Nový Samsung podporuje jak nové technologie, které třeba využijete až časem (nová generace Wi-Fi), velmi rychlé LTE, tak staré technologie, kterých se část uživatelů ještě nehodlá zbavit (analogový jack na sluchátka).

Fotoaparát je na velmi dobré úrovni a i podle DxOMark v počtu bodů dohnal Mate 20 Pro od Huaweie. Širokoúhlé snímky zvládá lépe, daří ze mu i v preciznější barevnosti. Při větším přiblížení v detailech velmi lehce zaostává.

Večerní snímky umí velmi dobře, takové ty typické záběry osvětleného velkoměsta budou se Samsungem lepší, ale za tmy v nočním režimu a na delší čas je na tom podstatně lépe Huawei. Ve dne si postprocesing Samsungu méně vymýšlí a fotografie vypadají profesionálněji. Žádné extrémně modré oblohy ani kýčovitě přehnané HDR, ale dospělé fotografie.

model Samsung Galaxy S10+
označení konfigurace SM-G975F
představení / zahájení prodeje v Česku únor 2019 (San Francisco), březen 2019
displej 6,4" (19:9) AMOLED, 1440 x 3040 px
rozměry a hmotnost 157,6 × 74,1 × 7,8 mm / 175 g
SoC  + RAM Exynos 9820 (osmijádro 8 nm + Mali G76 MP12) + 8 GB RAM
úložiště (+microSD) 128 GB + microSD
akumulátor 4100 mAh
zadní foťák 16 Mpx f/2.2 ultraširoký
12 MPx Dual Pixel AF f/1.5/f/2.4 OIS
12 MPx telephoto OIS 2× zoom
přední foťák 10 Mpx Dual Pixel + 8 Mpx depth
konektory USB-C 3.1
bezdrátové sítě (Wi-Fi, BT, GPS, LTE, NFC, infraport) Wi-Fi (802.11ac, ax, dual), Bluetooth (5.0), GPS (Glonass, BDS, Galileo), LTE (cat 20), NFC (ano), infraport (ne)
čtečka otisků prstů ano, v displeji
barevné varianty černá, bílá, zelená
Single SIM / Dual SIM 2× nanoSIM
zvýšená odolnost IP68, Gorilla Glass 6
operační systém Android 9
doporučená cena 25 999 Kč

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.